Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινώσει νέους δασμούς στους εισαγόμενους ημιαγωγούς, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και πλήθους άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξαιρέσεις για ορισμένες εταιρείες, τονίζοντας την ανάγκη «ευελιξίας» στη διαχείριση των δασμών.
Στο στόχαστρο η Κίνα
Μιλώντας την Κυριακή, ο Τραμπ προειδοποίησε πως καμία χώρα δεν θα γλιτώσει από το νέο κύμα «ανταποδοτικών» τελωνειακών δασμών, δίνοντας έμφαση στην Κίνα, την οποία κατηγόρησε εκ νέου για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Τα σχόλια του προέδρου ήρθαν μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησής του για προσωρινές εξαιρέσεις σε προϊόντα τεχνολογίας.
Τέλος οι εξαιρέσεις για smartphones και υπολογιστές;
Η δέσμευση του Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι οι εξαιρέσεις για smartphones και υπολογιστές από τους δασμούς, πιθανότατα, θα είναι προσωρινές. Όπως σχολίασε το πρακτορείο Reuters, η Ουάσιγκτον φαίνεται αποφασισμένη να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο ημιαγωγών, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.
«Θέλουμε τα τσιπ μας να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ»
Επιστρέφοντας από το Παλμ Μπιτς στην Ουάσιγκτον με το Air Force One, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θέλουμε να φτιάχνουμε τα τσιπ και τους ημιαγωγούς μας και άλλα πράγματα στη χώρα μας». Αν και αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει αν προϊόντα όπως τα κινητά τηλέφωνα θα παραμείνουν εκτός των δασμών, τόνισε ότι «πρέπει να δείχνεις κάποια ευελιξία, κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο άκαμπτος».
Έρευνα για την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από την εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ρίχνουμε μια ματιά στους Ημιαγωγούς και ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ».
Αντιφατικά μηνύματα από την Ουάσιγκτον
Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος είχε προκαλέσει προσδοκίες για αποκλιμάκωση, ανακοινώνοντας εξαιρέσεις σε βασικά προϊόντα τεχνολογίας, όπως υπολογιστές, φορητοί, σκληροί δίσκοι, τσιπ μνήμης και επίπεδες οθόνες. Ωστόσο, την Κυριακή ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, ξεκαθάρισε ότι τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας από την Κίνα θα αντιμετωπίσουν σύντομα νέους δασμούς.
Ανακούφιση στις αγορές μετά την εξαίρεση των ηλεκτρονικών συσκευών από τους δασμούς
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα με σαφή άνοδο, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών για εξαιρέσεις από τους τελωνειακούς δασμούς των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, με πρώτα τα smartphones και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εν μέσω εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.
Γύρω στις 10:05 (ώρα Ελλάδας), στις πρώτες συναλλαγές μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων, το Παρίσι κέρδιζε 2,14%, η Φρανκφούρτη 2,10%, το Μιλάνο 2,04% και το Λονδίνο 1,60%.
Άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια και τις εταιρείες τεχνολογίας
Η ανακοίνωση του Τραμπ για ξεχωριστούς δασμούς στις ηλεκτρονικές συσκευές έφερε άνοδο σήμερα στις ασιατικές αγορές
Οι ασιατικές αγορές κινούνται ανοδικά σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, καθώς οι εντάσεις για το εμπόριο υποχώρησαν ελαφρώς μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα smartphones και οι φορητοί υπολογιστές, δεν θα υπόκεινται στους ίδιους υψηλούς δασμούς, όπως άλλα προϊόντα.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,8% στις 34.189,37 μονάδες και ο νοτιοκορεατικός Kospi έχει επίσης άνοδο 0,8% στις 2.452,42 μονάδες.
Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας επίσης κινούνται ανοδικά, με την Tokyo Electron να ενισχύεται κατά 2% και την Advantest, εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δοκιμών, κατά 5,4%.
Η μεγαλύτερη εταιρεία της Νότιας Κορέας, η Samsung Electronics, επίσης ανέβηκε κατά 1,4%.
Τέλος, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα 2,4% στις 21.419,59 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,9% στις 3.266,26 μονάδες.
Οι παλινωδίες της αμερικανικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στη Wall Street μετά την περίοδο της πανδημίας. Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από την ημέρα που ο Τραμπ ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο.
Στόχος η επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ
Σε δηλώσεις του, ο Λούτνικ διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων μηνών οι δασμοί σε κινητά, υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά αγαθά θα επιβληθούν ξεχωριστά από τους ήδη υπάρχοντες «ανταποδοτικούς» δασμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος είναι να ωθηθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις να επιστρέψουν την παραγωγή εντός Ηνωμένων Πολιτειών.
Πεκίνο: «Το κουδούνι στο λαιμό της τίγρης»
Ως απάντηση, το Πεκίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή την αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα στο 125%, ενώ την Κυριακή τόνισε ότι αξιολογεί τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες εξαιρέσεις που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου: «Το κουδούνι στο λαιμό μιας τίγρης μπορεί να λυθεί μόνο από το άτομο που το έδεσε».
Άκμαν: «Σταματήστε τους δασμούς για 90 ημέρες»
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν, που είχε στηρίξει τον Τραμπ στις εκλογές, κάλεσε τον πρόεδρο να αποσύρει προσωρινά τους δασμούς στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι ένα «πάγωμα» για 90 ημέρες θα έδινε χρόνο στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους εκτός Κίνας, χωρίς αναστάτωση.
Οργή στις αγορές για τις συνεχείς παλινωδίες
Ο αναλυτής Σβεν Χένριχ, επικεφαλής της NorthmanTrader, επέκρινε σφοδρά την έλλειψη σταθερότητας στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για διαρκή σύγχυση που εμποδίζει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν και να σχεδιάσουν με ασφάλεια.
Πολιτική κριτική: «Χάος και διαφθορά»
Στο ίδιο πνεύμα, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν καταφέρθηκε κατά της πολιτικής του Τραμπ, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνοχής και για επιλογές που, όπως προειδοποιούν και οικονομολόγοι, ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.
Στον αέρα οι αλυσίδες εφοδιασμού
Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές δημοσιοποίησαν λίστα με 20 κατηγορίες προϊόντων —μεταξύ των οποίων υπολογιστές, τσιπ και επίπεδες οθόνες— που εξαιρούνται προσωρινά από τους δασμούς. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δασμοί να επανέλθουν το επόμενο διάστημα.
Ο Ναβάρο επαναφέρει το θέμα της Κίνας
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αλλά παράλληλα επανέφερε τις καταγγελίες για σύνδεση του Πεκίνου με την παράνομη διακίνηση φαιντανύλης, γεγονός που προσθέτει νέα ένταση στις ήδη εύθραυστες σχέσεις των δύο χωρών.