Για τον «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Τραμπ με κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, κ. Όθων Ηλιόπουλος στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις».
«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα ο Τραμπ έχουν ξεκινήσει έναν μεθοδικό πόλεμο όχι μόνο εναντίων του Χάρβαρντ, αλλά εναντίον όλων των πανεπιστημίων, ο οποίος έχει αρχίσει εδώ και περίπου μερικές βδομάδες.
Το πρώτο μέτρο το οποίο έκαναν ήταν να μειώσουν της επιχορηγήσεις των πανεπιστημίων, ανάλογα με τα grands τα οποία παίρνουν από 60% σε 10%. Δηλαδή αν ένας ερευνητής πάρει ένα συγκεκριμένο ποσόν, η πολιτική αρχή που επιδοτεί το ερευνητικό πρόγραμμα, προσθέτει ένα ποσοστό το οποίο πηγαίνει στο πανεπιστήμιο. Αυτό το ποσοστό προστίθεται για να συντηρηθεί το πανεπιστήμιο, για να υπάρξουν κτίρια για να δουλέψει ο μηχανισμός του πανεπιστημίου.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την στήριξη, για την ραχοκοκαλιά της έρευνας, για την υποδομή της έρευνας στα αμερικάνικα πανεπιστήμια, ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη επιχορήγηση που πηγαίνει σε κάθε ξεχωριστό ερευνητή.
Αυτό λοιπόν το ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται από 45 έως 60 % ανά πανεπιστήμιο, μειώνεται πολιτειακά στο 10%» εξήγησε ο κ. Ηλιόπουλος.
«Το δεύτερο το οποίο έκανε η κυβέρνηση Τραμπ ήταν ότι μείωσε τα χρήματα για την έρευνα τα οποία έδινε μέσα από το Υπουργείο Άμυνας κατά 54%, δηλαδή παραπάνω από τα μισά χρήματα.
Και το τρίτο, το οποίο συνέβη, ξεκίνησε από το Κολούμπια στη Νέα Υόρκη κι έφτασε στο Χάρβαρντ, είναι ότι έχει μια σειρά απαιτήσεων για να επιτρέψει να δοθούν οι επιχορηγήσεις οι οποίες είχαν γίνει μέσα από διαγωνισμό από τους ερευνητές που είχαν υποβάλει τις προτάσεις του τις ερευνητικές στην επιστημονική Εθνική Ένωση, στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.
Πάρα πολύ μεγάλα ποσά από αυτά τα ινστιτούτα, τα οποία είναι προφανώς πολιτειακά χρήματα, στηρίζουν την έρευνα σε όλα τα πανεπιστήμια της Αμερικής».
Ο κ. Ηλιόπουλος στη συνέχεια δυευκρίνισε: «Για να επιτραπούν λοιπόν να εκταμιευθούν αυτά τα ποσά στην έρευνα, ζήτησε τα πανεπιστήμια να υπογράψουν ένα μνημόνιο στο οποίο αποδέχονται πρώτον, να αναφέρουν στις αρχές και να καταδίδουν στις πολιτειακές αρχές, οποιονδήποτε έχει εντός εισαγωγικών αντιαμερικανική συμπεριφορά. Αυτή η συμπεριφορά είναι ότι θα μπορούσες να έχεις γράψει ένα άρθρο στο οποίο να διαφωνείς με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Έχουν ήδη συλληφθεί φοιτητές οι οποίοι ήταν με βίζα παραμονής, σε αυτή τη λεγόμενη πράσινη κάρτα, και βρίσκονται στη διαδικασία να απελαθούν εκτός της Αμερικής.
Το δεύτερο, το οποίο ζήτησαν από τα πανεπιστήμια ήταν προφανώς να απαγορεύσει τις αντισημιτικές εκδηλώσεις. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο προκάλυμμα, διότι τα πανεπιστήμια έχουν πάρει πολύ συγκεκριμένα μέτρα για να συνυπάρχουν διαφορετικές ιδεολογίες και τάσεις στον πανεπιστημιακό χώρο, μετά το κύμα των καταλήψεων το οποίο είχαμε πέρσι».
«Το τρίτο, ακόμη πιο εξοργιστικό, το οποίο δεν έχουν κάνει παρά μόνο είτε οι κυβερνήσεις του Χίτλερ είτε η χούντα στην Ελλάδα, είναι ότι ζητάει από τα πανεπιστήμια να αποδεχτούν το διορισμό ενός επιτρόπου στο Πανεπιστήμιο, ο όποιος θα συμβουλεύει και θα εγκρίνει την πρόσληψη των νέων καθηγητών, των νέων θέσεων του προσωπικού, έτσι ώστε εντός εισαγωγικών, κατά την κυβέρνηση του Τραμπ, όλες οι εκφράσεις και ιδεολογίες της αμερικανικής κοινωνίας να εκφράζονται στα πανεπιστήμια.
Αυτό είναι συμβατό με αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος Βανς πριν από μερικές μέρες σε μια δημόσια ομιλία του, ότι οι εχθροί μας είναι οι καθηγητές. Ουσιαστικά θέλει να βάλει τα πανεπιστήμια υπό τον πλήρη έλεγχό του και να διορίσει ανθρώπους που ιδεολογικά διάκεινται σ’ αυτόν, δηλαδή, με λίγα λόγια διάκεινται στην άκρα δεξιά ιδεολογικά».
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ακόμη: «Το τελευταίο το οποίο ζήτησε και το οποίο αντιβαίνει πάρα πολύ στο κλίμα των πανεπιστημίων, είναι ότι ζήτησε να αναιρεθούν και να καταργηθούν κάθε μέτρα που προβλέπουν τη λεγόμενη συμπερίληψη, ισότητα και πλουραλισμό.
Είναι πολύ γνωστό ότι στα πανεπιστήμια στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια έτσι ώστε να δημιουργηθούν role models από ανθρώπους οι οποίοι έρχονται από μειονότητες, από γυναίκες που πρέπει να υποστηριχτούν, από ανθρώπους εθνικών μειονοτήτων, από ανθρώπους οι οποίοι πρωτεύουν τα κατώτερα στρώματα.
Αυτή την αυτήν την κατά κάποιο τρόπο ομαδική εισαγωγή στα πανεπιστήμια και την υποστήριξη της ποικιλομορφίας θέλει να την καταλύσει».
Ο κ. Ηλιόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «έχει δημιουργήσει έναν πολύ μεγάλο φόβο και ανασφάλεια. Και επίσης έχει περιορίσει πραγματικά τις χρηματοδοτικές πηγές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλα τα πανεπιστήμια».