Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε ότι τροποποιεί τους κανόνες της ώστε να υποχρεώνει τα μέλη της να παρακολουθούν όλες τις ταινίες που είναι υποψήφιες σε μια κατηγορία, εάν θέλουν να ψηφίσουν σε αυτήν.
«Τα μέλη της Ακαδημίας θα πρέπει στο εξής να βλέπουν τις ταινίες που είναι υποψήφιες σε κάθε κατηγορία για να μπορούν να ψηφίσουν στον τελικό γύρο των Όσκαρ», εξήγησε στην ανακοίνωσή της.
Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί στην επόμενη απονομή, την 98η, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2026.
Τα Όσκαρ απονέμονται από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS), που ιδρύθηκε το 1927. Σήμερα αριθμεί περίπου 10.500 μέλη από όλο τον κόσμο, τα οποία χωρίζονται σε επαγγελματικές κατηγορίες: σκηνοθέτες, ηθοποιοί, παραγωγοί, μοντέρ, συνθέτες, σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας κ.ά.
Διαδικασία Ψηφοφορίας
Η απονομή των Όσκαρ γίνεται σε δύο φάσεις:
1η Φάση: Υποψηφιότητες
- Η Ακαδημία ανακοινώνει την “short list” (βραχεία λίστα) για κάθε κατηγορία.
- Στη συνέχεια, τα μέλη ψηφίζουν μόνο για τις κατηγορίες της ειδικότητάς τους. Για παράδειγμα, οι ηθοποιοί ψηφίζουν μόνο για τις ερμηνείες, οι σκηνοθέτες για τη σκηνοθεσία κ.λπ.
- Όλοι οι κλάδοι ψηφίζουν για την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας.
Τα αποτελέσματα αυτής της φάσης δίνουν τις τελικές υποψηφιότητες.
2η Φάση: Τελική Ψηφοφορία
- Στη δεύτερη και τελική φάση, όλα τα μέλη μπορούν να ψηφίσουν για όλες τις κατηγορίες, ανεξαρτήτως ειδικότητας.
- Η ψήφος γίνεται ηλεκτρονικά και με απόλυτη μυστικότητα.
- Για την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας εφαρμόζεται σύστημα προτιμησιακής ψήφου (instant-runoff voting): οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν μόνο ένα φιλμ, αλλά κάνουν κατάταξη με σειρά προτίμησης (1,2,3 κ.λπ.), ώστε να διασφαλιστεί ότι η ταινία που κερδίζει έχει την ευρύτερη αποδοχή.
Ποιος κρατά τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά μόνο σε ένα πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων — την εταιρεία PricewaterhouseCoopers (PwC), η οποία τα καταγράφει, ελέγχει και παραδίδει τους φακέλους τη βραδιά της τελετής. Οι διάσημοι χρυσοί φάκελοι ανοίγονται μπροστά στο κοινό.
Κριτήρια Βράβευσης
Δεν υπάρχουν επίσημα κριτήρια ποιότητας. Κάθε μέλος ψηφίζει υποκειμενικά, με βάση τη δική του άποψη για:
- το σενάριο,
- τη σκηνοθεσία,
- τις ερμηνείες,
- την τεχνική αρτιότητα,
- την καλλιτεχνική αξία,
- τον κοινωνικό αντίκτυπο.
Η διαδικασία δεν απαγορεύει το lobbying (δηλαδή διαφημιστικές καμπάνιες για να κερδίσει μία ταινία), κάτι που έχει προκαλέσει κριτική για το πόσο “αντικειμενικά” είναι τελικά τα Όσκαρ.
Λίγα Fun Facts:
- Αν μια ταινία θέλει να θεωρηθεί για Όσκαρ, πρέπει να έχει προβληθεί τουλάχιστον 7 συνεχόμενες ημέρες σε κινηματογράφο του Λος Άντζελες.
- Υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην ημερομηνία κυκλοφορίας (1 Ιανουαρίου – 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους).
- Ο νικητής δεν αγοράζει το αγαλματίδιο: αν θελήσει να το πουλήσει στο μέλλον, πρέπει πρώτα να το προσφέρει στην Ακαδημία για… 1 δολάριο!