«Η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια «και δεν αποτελεί καν σημείο συζήτησης» επισημαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Ζελένσκι.
Νέα επίθεση κατά του Ζελένσκι εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέπληξε την Τετάρτη τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι επειδή δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως εμπρηστική δήλωση την παραπάνω δήλωση επισημαίνοντας ότι θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Είπε ότι η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια «και δεν αποτελεί καν σημείο συζήτησης». «Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που δεν έχει »χαρτιά να παίξει θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να το κάνει» πρόσθεσε ο Τραμπ.
Η ανάρτηση του Τραμπ
«Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καυχιέται στην πρώτη σελίδα της Wall Street Journal ότι «η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ».
Αυτή η δήλωση είναι πολύ επιζήμια για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια υπό την αιγίδα του προέδρου Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα και δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης. Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν αγωνίστηκαν γι’ αυτήν πριν από έντεκα χρόνια, όταν παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός; Η περιοχή στεγάζει επίσης, για πολλά χρόνια πριν από την «παράδοση Ομπάμα», μεγάλες ρωσικές βάσεις υποβρυχίων. Είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές του Zelensky που κάνουν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του Πολέμου. Δεν έχει τίποτα να καυχηθεί!
Η κατάσταση για την Ουκρανία είναι τραγική – Μπορεί να έχει Ειρήνη ή, μπορεί να πολεμήσει για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη Χώρα. Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά έχω πολύ σχέση με το να θέλω να σώσω, κατά μέσο όρο, πέντε χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, οι οποίοι πεθαίνουν χωρίς κανένα λόγο.
Η δήλωση που έκανε σήμερα ο Ζελένσκι δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να παρατείνει το «πεδίο θανάτου», και κανείς δεν το θέλει αυτό! Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Ανυπομονώ να μπορέσω να βοηθήσω την Ουκρανία, και τη Ρωσία, να βγουν από αυτό το Πλήρες και Ολοκληρωτικό ΜΑΤΣ, το οποίο δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος!»
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε από την Αγκρα της Ινδίας ότι Μόσχα και Κίεβο πρέπει να επιτύχουν συμφωνία. Μάλιστα, ανέφερε ότι διαφορετικά η Ουάσινγκτον θα σταματήσει τις προσπάθειες για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.
«Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Και είναι καιρός να πουν ναι ή οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την διαδικασία», δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος στους δημοσιογράφους.
«Είναι τώρα καιρός, πιστεύω, να ληφθεί, αν δεν είναι το τελευταίο μέτρο, ένα από τα τελευταία, δηλαδή, σε ένα γενικό επίπεδο, αυτό που λέει ότι θα σταματήσουμε τους σκοτωμούς, (…) θα παγώσουμε τις εδαφικές γραμμές σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτές που είναι σήμερα», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς, κατά την ολοκλήρωση της τετραήμερης επίσκεψή του στην Ινδία.
«Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι οφείλουν και οι δύο να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους που κατέχουν σήμερα», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς έγιναν την ώρα που Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι συναντώνται στο Λονδίνο για έναν γύρο συνομιλιών.
Η πρόταση των ΗΠΑ για τα κατεχόμενα της Ρωσίας
Η Ουάσιγκτον αναμένει από το Κίεβο εντός της ημέρας απάντηση για ειρηνευτικό πλαίσιο που της πρότεινε και προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO, ανέφερε την Τρίτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές του ενήμερες σχετικά.
Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014. Ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.
Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.
Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας μιλώντας στον Axios.
Συμβούλιο για την Ουκρανία στο Λονδίνο
Οι υπουργικού επιπέδου συνομιλίες του Λονδίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναβλήθηκαν, αλλά θα διεξαχθούν σε χαμηλότερο επίπεδο, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για ειρηνευτικές συνομιλίες αναβάλλεται», ανακοίνωσε το Φόρεϊν Οφις. «Οι συνομιλίες σε επίπεδο συμβούλων συνεχίζονται, αλλά είναι κλειστές στα μέσα ενημέρωσης».
Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, την Βρετανία, την Γαλλία και την Γερμανία θα συνέλθουν, λοιπόν, σήμερα στο Λονδίνο για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών που αποτελεί συνέχεια του πρώτου γύρου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Αλλά η υποβάθμιση του επιπέδου των διαπραγματεύσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για θετική έκβαση σύντομα, παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αμερικανική αποχώρηση από την ειρηνευτική διαδικασία αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας, την οποία είχε χρονικά τοποθετήσει «εντός της εβδομάδας».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέβαλε το ταξίδι του στο Λονδίνο, όπου επρόκειτο να μεταβούν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα το επαναπρογραμματίσει τους επόμενους μήνες μετά τις «τεχνικού επιπέδου» σημερινές συνομιλίες στο Λονδίνο.
Στόχος του δεύτερου γύρου συνομιλιών
Στόχος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Λονδίνο ήταν η διαμόρφωση κοινής ουκρανικής, ευρωπαϊκής, αμερικανικής θέσης στην ειρηνευτική διαδικασία ή, διαφορετικά, η προσέγγιση της θέσης της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή-ουκρανική θέση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ομως, ορισμένες από τις προτάσεις της Ουάσινγκτον ήταν απαράδεκτες για τις ευρωπαϊκές χώρες και το Κίεβο, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλαίσιο που παρουσίασε στις συνομιλίες του Παρισιού συνάντησε θετική ανταπόκριση. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές πηγές εξήγησαν ότι η αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία, που περιλαμβάνεται στην πρόταση των ΗΠΑ, δεν γίνεται αποδεκτή από την ουκρανική και την ευρωπαϊκή πλευρά.
Η Ευρώπη είναι επίσης κατηγορηματικά αντίθετη στην προοπτική άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας πριν ακόμη την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Η εν λόγω απόφαση ενδέχεται να ασκεί πιέσεις η Μόσχα.
Ομως, ορισμένες από τις αμερικανικές προτάσεις πιθανόν να δυσαρεστούν και τη Ρωσία.
«Κλειδί» η Ζαπορίζια για τους Αμερικανούς
Η αμερικανική πλευρά πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την δημιουργία ουδέτερης ζώνης γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από την Ρωσία, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για να την επαναλειτουργία του σταθμού.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον δεν προωθεί την ρωσική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και δεν αντιτίθεται στην ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.
Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντριι Γερμάκ δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες έχουν ως στόχο την επίτευξη «πλήρους και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός» ως πρώτο βήμα προς την ειρήνη.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ , ο Στιβ Γουίτκοφ, δεν θα συμμετάσχει στον γύρο του Λονδίνου, αλλά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα ταξιδέψει στην Μόσχα για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η αντίδραση του Κιέβου για τις διαπραγματεύσεις
Εν μέσω της διπλωματικής κινητικότητας των τελευταίων ημερών και δημοσιευμάτων για μια αμερικάνικη πρόταση διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε «άμεση, πλήρη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς ουκρανική αντιπροσωπεία φτάνει στο Λονδίνο για συνομιλίες με τους δυτικούς συμμάχους της.
«Επιμένουμε σε μια άμεση, πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», είπε ο Ζελένσκι με ανάρτηση στο Telegram, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού ανακοινωθεί μια εκεχειρία.
Από την πλευρά της η Γιούλια Σβιρεντένκο, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να παραδοθεί.
«Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα δίνει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία», τόνισε η Σβιρεντένκο με ανάρτηση στο X. «Ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια παγωμένη σύγκρουση μεταμφιεσμένη σε ειρήνη», πρόσθεσε.
Η απάντηση του Κρεμλίνου για τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι χώρες που εμπλέκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία θα πρέπει ακόμη να μικρύνουν την απόσταση μεταξύ τους και πως υπάρχουν «πολλές λεπτές διαφορές» που θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας προτού καταστεί δυνατή η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.
Το Κρεμλίνο έκανε τα σχόλιά του, αφού οι συνομιλίες ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία κλονίστηκαν σήμερα, καθώς ο Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε το ταξίδι του στο Λονδίνο. Το γεγονός υποβάθμισε και τις συνομιλίες εν γένει.
Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μερικές ημέρες, αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως η Ουάσινγκτον μπορεί να εγκαταλείψει τον μεσολαβητικό της ρόλο, αν δεν επιτευχθεί πρόοδος προς μια συμφωνία σύντομα, και αφότου οι ΗΠΑ παρουσίασαν μερικές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει η σύγκρουση.
«Ψευδείς οι προτάσεις στα ΜΜΕ»
Ανεπιβεβαίωτες λεπτομέρειες των προτάσεων αυτών έχουν εμφανιστεί σε διάφορα ΜΜΕ, όμως το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δημόσια καμία από αυτές -ορισμένες από τις οποίες τις χαρακτήρισε «ψευδείς ειδήσεις»- και πως οι συζητήσεις πρέπει να λάβουν χώρα στη σιωπή.
«Συνεχίζουμε επίσης τις επαφές μας… αλλά βέβαια υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές γύρω από τη διευθέτηση που πρέπει να τύχουν επεξεργασίας, όπου οι θέσεις πρέπει να έρθουν πιο κοντά και ούτω καθεξής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία εξακολουθεί να συζητάει με τις ΗΠΑ σχετικά με μια ενδεχόμενη διευθέτηση, αλλά δεν είναι σε επαφή με την Ευρώπη ή την Ουκρανία για το θέμα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ανοικτός σε συνομιλίες με όλες τις πλευρές ωστόσο, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη επίσκεψη στη Μόσχα του Στιβ Γουίτκοφ, του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Πεσκόφ είπε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να πει σχετικά με το θέμα προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε πως το Κρεμλίνο θα ανακοινώσει τυχόν νέα για μια τέτοια επίσκεψη.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Μόσχα βλέπει την αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ για μια συμφωνία σχετικά με την Ουκρανία ως τελεσίγραφο, ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα δεν το βλέπει έτσι και σημείωσε πως το Κρεμλίνο καλωσορίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ.
- Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Η κόρη του Μπαϊρού αποκάλυψε ότι ήταν θύμα κακοποίησης σε καθολικό σχολείο
- Προειδοποίηση Τραμπ σε Ζελένσκι: Αν συνεχίσει τον πόλεμο θα χάσει ολόκληρη την Ουκρανία
- ΔΝΤ: Οι δασμοί Τραμπ θα προκαλέσουν αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
- Αλέξης Τσίπρας στους NYT: Τέσσερα «stop» για τους εχθρούς της Δημοκρατίας
- Σι Τζινπίνγκ: Οι δασμοί υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομική τάξη