Ενισχύεται η στρατηγική συνεργασία Κίνας-Αζερμπαϊτζάν με φόντο τις παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις
Σαφές μήνυμα κατά των τελωνειακών δασμών και των εμπορικών πολέμων έστειλε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στο Πεκίνο. Όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι τόνισε ότι τέτοιες πρακτικές «υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών, βλάπτουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική τάξη».
Ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι αποσταθεροποιούν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, καλώντας σε ενίσχυση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και σεβασμό των κανόνων που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Εμβάθυνση της συνεργασίας Κίνας-Αζερμπαϊτζάν
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αζέρου προέδρου, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την εγκαθίδρυση μιας «ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των χωρών τους. Υπογράφηκαν 20 έγγραφα συνεργασίας που καλύπτουν τομείς όπως η νομική και πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία, τα πνευματικά δικαιώματα και η αεροδιαστημική, στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative).
Η Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύθηκαν για «σε βάθος» συνεργασία στην επιβολή του νόμου και την ασφάλεια, με τον Σι να δηλώνει ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την αζέρικη πλευρά για τη διασφάλιση του διεθνούς συστήματος με τον ΟΗΕ στον πυρήνα του και τη διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοσύνης».
Η στρατηγική θέση του Αζερμπαϊτζάν και η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»
Το Αζερμπαϊτζάν, που συνορεύει με το Ιράν, τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία, αποτελεί κομβικό εταίρο για την Κίνα στο πλαίσιο της «Μίας Ζώνης, Ένας Δρόμος». Ήταν μάλιστα από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την κινεζική αυτή πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το 2013 με στόχο την ενίσχυση της γεωπολιτικής και οικονομικής επιρροής της Κίνας μέσω της ανάπτυξης υποδομών και της διασύνδεσης αγορών.
Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, ενισχύοντας τη θέση της Κίνας ως παγκόσμιου επενδυτή και εταίρου.
Τι σημαίνουν οι εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία
Οι δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ έρχονται σε μια περίοδο όπου οι εμπορικοί πόλεμοι και οι δασμοί μεταξύ μεγάλων οικονομιών, όπως ΗΠΑ και Κίνας, έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου.
Η Κίνα, με τη στρατηγική της συνεργασία με χώρες-κλειδιά και την προώθηση του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, επιδιώκει να διαμορφώσει ένα περιβάλλον ανοιχτού και δίκαιου εμπορίου, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δική της γεωπολιτική επιρροή.
Η συνάντηση των δύο ηγετών και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν υπογραμμίζουν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας σε μια εποχή αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων. Η στάση της Κίνας απέναντι στους δασμούς και τους εμπορικούς πολέμους αναδεικνύει το διακύβευμα για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής τάξης και τη διατήρηση ενός ανοιχτού, δίκαιου και προβλέψιμου πλαισίου εμπορίου.
Τι είναι η πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ένας Δρόμος της Κίνας
Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative – BRI) είναι μια παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης υποδομών και οικονομικής συνεργασίας που ξεκίνησε η Κίνα το 2013, με στόχο τη σύνδεση της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου χερσαίων και θαλάσσιων διαδρόμων μεταφορών, εμπορίου και επενδύσεων.
Κύριοι άξονες και στόχοι
- Η «ζώνη» αναφέρεται στη χερσαία Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού, που ακολουθεί ιστορικές εμπορικές διαδρομές μέσω Κεντρικής Ασίας, ενώ ο «δρόμος» αφορά τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού για τον 21ο αιώνα, που συνδέει λιμάνια της Ασίας με την Αφρική και την Ευρώπη.
- Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής, η ανάπτυξη υποδομών (λιμάνια, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, τηλεπικοινωνίες), η διευκόλυνση του εμπορίου και η οικονομική ανάπτυξη των συμμετεχουσών χωρών.
- Η BRI έχει ενταχθεί στο σύνταγμα της Κίνας από το 2017, αποτελώντας κεντρικό πυλώνα της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.
Εμβέλεια και αποτελέσματα
- Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 138 χώρες και 30 διεθνείς οργανισμοί έχουν συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.
- Έχουν υπογραφεί έργα συνολικής αξίας άνω του 1,2 τρισ. δολαρίων, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στις συμμετέχουσες χώρες.
- Η BRI έχει συμβάλει στη βελτίωση της διασύνδεσης, στην αύξηση του εμπορίου και στην τεχνολογική καινοτομία, ενώ εκτιμάται ότι ως το 2030 θα έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Κριτική και γεωπολιτική διάσταση
- Η πρωτοβουλία προβάλλεται από την Κίνα ως μέσο για ένα «λαμπρότερο κοινό μέλλον», ωστόσο ορισμένοι αναλυτές τη βλέπουν και ως εργαλείο ενίσχυσης της κινεζικής επιρροής και διαμόρφωσης ενός σινοκεντρικού διεθνούς εμπορικού δικτύου.
- Πέρα από τις υποδομές, η BRI περιλαμβάνει και πτυχές ήπιας ισχύος, όπως η τεχνολογική συνεργασία, τα πρότυπα πληροφόρησης και η προώθηση του κινεζικού μοντέλου ανάπτυξης..
Συνολικά, η «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, με σημαντικές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, το εμπόριο και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
- Αλέξης Τσίπρας στους NYT: Τέσσερα «stop» για τους εχθρούς της Δημοκρατίας
- Σι Τζινπίνγκ: Οι δασμοί υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομική τάξη
- Τουρκία: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού όπως τον βίωσε παρουσιάστρια στο CNN Turk
- Το Ρήγμα της Ανατολίας: Μια “Γραμμή Φωτιάς” από τα βάθη της Τουρκίας μέχρι το Αιγαίο
- Μπαράζ ισχυρών σεισμών στην Κωνσταντινούπολη