Εκπαίδευση, τεχνολογία, ταινίες και λογοτεχνία ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο 9ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Περισσότεροι από χίλιοι μαθητές από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Γερμανία έγιναν δημοσιογράφοι, ερευνητές και τεχνικοί ήχου δημιουργώντας τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές σε ένα τετραήμερο γεμάτο δράσεις πολιτιστικού, αθλητικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ειδικά διαμορφωμένες για τους συμμετέχοντες.
«Τα παιδιά φέτος συνεργάστηκαν καλά. Κάναμε φίλους και κάναμε κάτι όλοι μαζί» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευτυχία Τούλιου, πρόεδρος του European School Radio και της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ, που φέτος φιλοξενήθηκε από τα σχολεία του Νέου Μαρμαρά και στις εγκαταστάσεις ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αποτέλεσε για ακόμη μια χρονιά ζωντανό σημείο συνάντησης της δημιουργικότητας, της συνεργασίας και της αυθεντικής επικοινωνίας.

Ένα γεμάτο τετραήμερο
Η διοργάνωση άνοιξε την αυλαία της με την τελετή υποδοχής των μαθητών, με παραδοσιακούς χορούς και το πάρτι Youth in the Mix, όπου οι ίδιοι οι νέοι ανέλαβαν τον ρόλο του DJ. Η δεύτερη μέρα ήταν η μέρα γνωριμίας μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Σιθωνίας, μέσω δράσεων και εκδρομών που σχεδιάστηκαν ανάλογα με τη σχολική βαθμίδα, καθώς, όπως είπε η κ. Τούλιου, «η ασφάλεια ήταν προτεραιότητά μας». Την ίδια μέρα διεξήχθησαν και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για την προετοιμασία των μαθητών. Μετά τον χωρισμό των 26 ομάδων με βάση το μουσικό και θεματικό τους περιεχόμενο, ακολούθησαν τα εργαστήρια για τη δημοσιογραφία και τον ήχο τα οποία έγιναν με τη βοήθεια της επιστημονικής ομάδας του European School Radio, ενώ το βράδυ ακολούθησε μία ακόμα μουσική βραδιά με σχολικά συγκροτήματα και τους The Tsepe Brothers and friends.
Η τρίτη μέρα αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στα podcast. Με την καθοδήγηση των μεντόρων, οι ομάδες ηχογράφησαν, επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν τις εκπομπές τους, ενώ ασχολήθηκαν και με την προώθηση της δουλειάς τους, δημιουργώντας banner για την ομάδα και την εκπομπή τους. Τα podcast παρουσιάστηκαν σε ζωντανή ραδιοφωνική ροή, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε και η επίσημη τελετή απονομής των Radio and Podcast Awards 2025 – Κάν’ το ν’ ακουστεί, σε μια εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών, άνθρωποι των μέσων και του πολιτισμού, επιβραβεύοντας την έμπνευση και την αυθεντικότητα των μαθητικών παραγωγών. Η τέταρτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ ήταν γεμάτη μουσική. Αυτή τη φορά στο κλείσιμο της αυλαίας, φιλοξενήθηκε η τελετή βράβευσης του μουσικού διαγωνισμού Κάν’ το ν’ ακουστεί – τραγούδι 2025, με τα βραβευμένα σχολεία να ανεβαίνουν στη σκηνή και να ερμηνεύουν ζωντανά τα δικά τους τραγούδια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο γνωστός τραγουδοποιός Μανώλης Φάμελλος και οι περσινές νικήτριες του διαγωνισμού. Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε επίσημα με μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια τελετή στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Νέου Μαρμαρά, όπου οι αποστολές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.
Ένα σημαντικό εγχείρημα
Το European School Radio είναι μία ελληνική ιδέα με έδρα το στούντιο ραδιοφώνου, του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. «Γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά “ αγκαλιάζει” σχολεία και από το εξωτερικό. Ενώνει σχολεία που κάνουν ραδιόφωνο» δήλωσε η πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας. Για το φετινό φεστιβάλ υπογράμμισε πως παρόλο που ήταν «ένα αρκετά πολύπλοκο εγχείρημα», υπήρξε προθυμία από πλευράς των μελών του European School Radio να αναλάβουν τη διοργάνωση, ενώ υπήρξε άριστη συνεργασία με τον δήμο Σιθωνίας, τους φορείς της Χαλκιδικής, το ξενοδοχείο Porto Carras, τα σχολεία του Νέου Μαρμαρά, όπου και έλαβε χώρα το μεγαλύτερο κομμάτι του φεστιβάλ, αλλά και με τους εκλεκτούς καλεσμένους. «Τα παιδιά να βιώσουν κάτι το αξέχαστο» ήταν ένας από τους στόχους και αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με την πρόεδρο.
Σημαντικό στοιχείο που τόνισε η κ. Τούλιου ήταν ότι η οργάνωση και η υλοποίηση του φεστιβαλ στηρίχθηκε αρκετά στις εθελοντικές δυνάμεις του. Πέραν της μεγάλης εθελοντικής συμμετοχής και αρωγής που υπήρξε από τα σχολεία του Νέου Μαρμαρά, η εθελοντική ομάδα που πλαισίωσε και στήριξε τη φετινή διοργάνωση αποτελούνταν από απόφοιτους και φοιτητές των δύο συνεργαζόμενων πανεπιστημιακών τμημάτων, του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Επικοινωνίας ΑΠΘ και του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ, αλλά και πρώην συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του European School Radio ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη μετέπειτα σύνδεσή τους με το πρόγραμμα. “ Πιστεύουμε στα παιδιά και θέλουμε οι νέοι να έχουν επαφή μαζί τους” ανέφερε σχετικά με την επιθυμία της εταιρίας να γίνονται τα εργαστήρια από νέους ανθρώπους.
Επίσης, ιδιαίτερη βοήθεια έλαβαν και από το Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και από τους συντονιστές του προγράμματος για την διερμηνεία στα γερμανικά και τα γαλλικά ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των μαθητών που ήρθαν από τις αντίστοιχες χώρες.
Τα παιδιά έχουν μεράκι
«Ευχάριστη εμπειρία η επικοινωνία με τα παιδιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Πάγκαλος, φοιτητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας ΑΠΘ και συντονιστής της δημοσιογραφικής ομάδας. «Μαθαίνεις πώς να επικοινωνείς, καταλαβαίνεις πώς σκέφτονται».
Στα δημοσιογραφικά εργαστήρια που κλήθηκε να συμμετάσχει, η συζήτηση περιείχε ζητήματα όπως οι δημοσιογραφικές πηγές, η εγκυρότητα, η αφήγηση και η συγγραφή κειμένων. Κατά τη διάρκεια της συνύπαρξής του με τους μαθητές παρατήρησε πως «τα παιδιά είναι σε μία ηλικία που έχουν μεράκι γι’ αυτό που κάνουν» και πως, πλέον, από το σχολείο ήδη ασχολούνται με την πληροφορία.
Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, η τριβή των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα τα κρατά σε επαγρύπνηση όσον αφορά την παραπληροφόρηση καθώς πλέον καλλιεργούν κριτική σκέψη ώστε να την κατανοούν και να αποφεύγουν τις ψευδείς ειδήσεις, ενώ αποκτούν ευαισθησία προς κοινωνικά ζητήματα, κάτι που αποδείχθηκε από τα μηνύματα που πέρασαν μέσα από τις εκπομπές που δημιούργησαν.
Ένα ενωτικό φεστιβάλ
«Στόχος του φεστιβάλ είναι να ενώσει» τόνισε η κ. Τούλιου, ενώ ο κ. Πάγκαλος σημείωσε για αυτό το εγχείρημα ότι «είναι μεγάλο σχολείο να συνυπάρχεις με άτομα διαφορετικών πόλεων και χωρών».
Όπως ανέφεραν αμφότεροι, τα παιδιά έφυγαν γεμάτα γνώσεις και εμπειρίες ενώ οι εκπαιδευτικοί, τους οποίους είχαν δίπλα τους από την πρώτη στιγμή, σχολίασαν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι μαθητές τους ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία και θα προσπαθήσουν να κάνουν κοινές εκπομπές με άλλα σχολεία.
Τέλος, η κ. Τούλιου δήλωσε πως η ένωση που δημιουργείται μέσω του φεστιβάλ και δε, του ραδιοφώνου είναι μοναδική, ενώ πρόσθεσε ότι η επόμενη διοργάνωση θα είναι ιδιαίτερη καθώς είναι η 10η χρονιά Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.
- Μεγάλη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος το πρώτο τρίμηνο του 2025
- «Καν’ το να ακουστεί» στο 9ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου
- Μητσοτάκης: Παράταση 45 ημερών της προθεσμίας καθαρισμού οικοπέδων
- Η Τουρκία προετοιμάζεται για «μεγασεισμό» στην Κωνσταντινούπολη: «Είμαστε σε επιφυλακή όλο το 24ωρο»
- Σφοδρές αντιδράσεις για το προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει οικόπεδα σε μη οικοδομήσιμα… χωράφια