Διεθνής έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 63% των Ελλήνων θεωρούν ότι τα ΜΜΕ στη χώρα δεν είναι ελεύθερα να μεταδώσουν τις ειδήσεις, με το 35% να πιστεύει ότι δεν είναι καθόλου ελεύθερα, ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα ως «μελανή εξαίρεση» στην Ευρώπη
Η έρευνα του Pew, που κάλυψε 35 χώρες, δείχνει ότι ενώ το 61% των πολιτών παγκοσμίως θεωρούν την ελευθεροτυπία πολύ σημαντική, μόλις το 28% πιστεύει ότι τα ΜΜΕ στη χώρα τους είναι εντελώς ελεύθερα να μεταδώσουν ειδήσεις. Στην Ευρώπη, η Ελλάδα ξεχωρίζει αρνητικά, με ποσοστό 63% να εκφράζει αμφιβολίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ολλανδία (13%) και η Σουηδία (9%), όπου η αντίληψη για την ελευθερία των ΜΜΕ είναι πολύ υψηλότερη.

Τα αντίστοιχα ποσοστά της έρευνας για άλλες ευρωπαϊκές χώρες:
- Ελλάδα 63%
- Ουγγαρία,Γαλλία 37%
- Πολωνία 31%
- Ισπανία,Ιταλία 26%
- Γερμανία 25%
- Ολλανδία 13%
- Σουηδία 9%
Σε ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία, η σημασία της ελευθεροτυπίας ενισχύθηκε στη συνείδηση του κοινού, με 71% να δηλώνουν ότι αποτελεί πολύ σημαντική αξία, έναντι 45% το 2015. Σε Βραζιλία, Κένυα, Νιγηρία, Περού και Νότια Αφρική, όμως, το ποσοστό όσων θεωρούν την ελευθεροτυπία ύψιστο αγαθό υποχώρησε την ίδια περίοδο.
Ποσοστό 59% δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου είναι πολύ σημαντική, ενώ το 31% υποστήριξε ότι ο λόγος είναι εντελώς ελεύθερος στη χώρα του. Ερωτηθέντες αν η ικανότητα να χρησιμοποιούν ελεύθερα το Ίντερνετ είναι πολύ σημαντική, το 59% απάντησε θετικά, ενώ το 31% ότι η χρήση του Διαδικτύου είναι εντελώς ελεύθερη στη χώρα του.

Ψευδείς ειδήσεις και δημοκρατική λειτουργία
Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι πάνω από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν τις κατασκευασμένες ειδήσεις σημαντικό πρόβλημα, με το 59% να το χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό. Η ανησυχία για τις ψευδείς ειδήσεις συνδέεται στενά με τη δυσαρέσκεια απέναντι στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού θεωρεί τις ψευδείς ειδήσεις κρίσιμο ζήτημα.
Η περιορισμένη ελευθερία των ΜΜΕ και η παρουσία φαινομένων όπως η χειραγώγηση κρατικής διαφήμισης, οι απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, καθώς και η ποινικοποίηση της δημοσιογραφικής έρευνας (π.χ. μέσω νόμων για τις «ψευδείς ειδήσεις»), υπονομεύουν την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η δυσκολία πρόσβασης σε ανεξάρτητες και αξιόπιστες πληροφορίες επηρεάζει αρνητικά την ενημέρωση του κοινού και τη συμμετοχή του στις δημοκρατικές διαδικασίες, περιορίζοντας την κοινωνική λογοδοσία και την πολιτική διαφάνεια
Η έρευνα του Pew έρχεται να προστεθεί σε άλλες διεθνείς κατατάξεις που θέτουν την Ελλάδα σε χαμηλές θέσεις όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για συστηματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν τον δημοσιογραφικό χώρο στη χώρα