Όταν ο κόσμος “έσβησε” μέσα σε λίγα λεπτά — Αιτίες, επιπτώσεις και ιστορικά γεγονότα
Σήμερα, Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, γύρω στις 12:30 μ.μ. τοπική ώρα, ένα εκτεταμένο blackout έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο, αφήνοντας εκατομμύρια κατοίκους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η διακοπή επηρέασε επίσης περιοχές της νότιας Γαλλίας και το πριγκιπάτο της Ανδόρας.
Σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου, Red Eléctrica, η διακοπή προκλήθηκε από μια ισχυρή ταλάντωση στο δίκτυο, η οποία οδήγησε στην αποσύνδεση της Ισπανίας από το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Η πορτογαλική εταιρεία REN ανέφερε ότι το φαινόμενο ενδέχεται να οφείλεται σε σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε διακυμάνσεις στην τάση. Η ισπανική Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας (INCIBE) διερευνά επίσης το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
Τέτοια εκτεταμένα, πολύωρα μπλακάουτ είναι σπάνια στην Ευρώπη. Το 2003 ένα πρόβλημα σε μια γραμμή υδροηλεκτρικού σταθμού μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας προκάλεσε μπλακάουτ 12 ωρών στην ιταλική χερσόνησο. Το 2006 από υπερφόρτωση του δικτύου στη Γερμανία σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, καθώς επίσης και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ακόμη και το Μαρόκο.
Τα black-out αυτά υπενθυμίζουν ότι η ενέργεια δεν είναι δεδομένη. Η συντήρηση των δικτύων, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η διασυνδεσιμότητα είναι πιο κρίσιμες από ποτέ, σε έναν πλανήτη που απαιτεί όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Ποια όμως είναι τα μεγαλύτερα blackout των τελευταίων 25 χρόνων παγκοσμίως;
Το μεγαλύτερο black-out στην ιστορία: Ινδία, 2012
Τον Ιούλιο του 2012, η Ινδία έζησε το πιο εκτεταμένο black-out που έχει καταγραφεί ποτέ. Περίπου 620 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σε 22 πολιτείες. Το εθνικό δίκτυο υπερφορτώθηκε λόγω υπερβολικής ζήτησης και τεχνικών προβλημάτων, αποκαλύπτοντας τη γύμνια των υποδομών της δεύτερης πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο.
Η κατάρρευση των ΗΠΑ και Καναδά: Αύγουστος 2003
Ένα τεχνικό σφάλμα στο Οχάιο οδήγησε σε αλυσιδωτή αντίδραση που έριξε στο σκοτάδι το βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και μέρη του Καναδά. Περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν, με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Τορόντο να παραλύουν. Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό στα διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά δίκτυα.
Βραζιλία και Παραγουάη: Νοέμβριος 2009
Ένα πρόβλημα στον τεράστιο υδροηλεκτρικό σταθμό Itaipu βύθισε στο σκοτάδι μεγάλες περιοχές της Βραζιλίας και της Παραγουάης. Σάο Πάολο και Ρίο ντε Τζανέιρο έμειναν χωρίς ρεύμα, με συνολικά 60 εκατομμύρια πολίτες να βιώνουν πολύωρη διακοπή.
Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα της κατάρρευσης: Μάρτιος 2019
Μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας υπέφερε από συνεχείς και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος που κράτησαν ημέρες. Το black-out αποκάλυψε την κατάρρευση της ενεργειακής υποδομής της χώρας, λόγω ελλιπούς συντήρησης και πολιτικών κρίσεων. Νοσοκομεία, τηλεπικοινωνίες και συγκοινωνίες σταμάτησαν να λειτουργούν.
Η Ευρώπη στο σκοτάδι: Ιταλία 2003
Το Σεπτέμβριο του 2003, σχεδόν ολόκληρη η Ιταλία βυθίστηκε στο σκοτάδι εξαιτίας προβλήματος στο δίκτυο μεταφοράς από την Ελβετία. Ρώμη, Μιλάνο και πολλές άλλες πόλεις παρέλυσαν, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι άτρωτες.
Πουέρτο Ρίκο και ο τυφώνας Μαρία: 2017
Η φονική δύναμη του τυφώνα Μαρία κατέστρεψε το 80% του ηλεκτρικού δικτύου του Πουέρτο Ρίκο. Ολόκληρο το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα, με την πλήρη αποκατάσταση να απαιτεί μήνες. Το γεγονός κατέδειξε τη μεγάλη ευαλωτότητα των απομονωμένων δικτύων ενέργειας.
Πακιστάν: Η χώρα στο απόλυτο σκοτάδι, 2021
Τον Ιανουάριο του 2021, μια κατάρρευση στο εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης άφησε σχεδόν 220 εκατομμύρια Πακιστανούς χωρίς ρεύμα. Η διακοπή προκλήθηκε από τεχνικό σφάλμα και αποκατέστησε μετά από ώρες στις πόλεις, αλλά ημέρες στις απομακρυσμένες περιοχές.