Ως τις 10 Οκτωβρίου αναμένεται η νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αγροτών και επιχειρήσεων , με αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου έως και στο διπλάσιο. καθώς η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου προχωρά στην υλοποίηση των σχετικών μνημονιακών δεσμεύσεων ξεκαθαρίζοντας και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του έξτρα φόρου που θα προκύψει από τη νέα εκκαθάριση για αυτούς που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» του νέου Μνημονίου, από φέτος.
Από το επόμενο έτος αρχίζει να χτυπά η καμπάνα της αύξησης της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι το 2017 θα πληρώσουν προκαταβολή ίση με το 100% του οφειλόμενου φόρου.
Αναλυτικά, με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ με την οποία κοινοποιούνται οι πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, προβλέπεται:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου είναι 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014 και αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.
2. ΟΠΑΠ Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά.
3. Τέλος η έκπτωση. Καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά η έκπτωση 2% που προβλεπόταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου (με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου) μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.
4. Αγρότες. Για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%).
Διευκρινίζεται ότι για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από το νφορολογούμενο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε Δ.Ο.Υ.
Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης.
Εάν όμως η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία που η δήλωση θα έπρεπε να υποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, για την επιβολή των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής και της νέας εκκαθάρισης.
5. Επιχειρήσεις. Για όλα τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% (για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά), ώστε να ισχύει και για τα κέρδη που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες των περιπτώσεων β” (προσωπικές εταιρείες), γ” (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα), ε” (κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα) και στ” μόνο για τις κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών του άρθρου 45.
6. Δόσεις φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις. Η καταβολή του φόρου γίνεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 21η Αυγούστου 2015 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.
7. Τέλος ο προληπτικός φόρος. Σταματούν να μην εκπίπτουν δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο, ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Πρόκειται για την «έμπνευση» Βαλαβάνη, με τον προληπτικό φόρο 26% για συναλλαγές ακόμα και με την Κύπρο, η οποία τρέλανε τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους δανειστές.