Την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία η αξιολόγηση. Αισθάνομαι ότι με τις αλλαγές στην κυβέρνηση είμαστε σε καλύτερη θέση». Εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα θα επιστρέψει νωρίτερα στην ανάπτυξη απ’ ότι αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
«Οι προβλέψεις μας για το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι πολύ καλύτερες. Σε αυτό βασίστηκε ο Πρωθυπουργός και είπε για επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη «αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση, μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και «5, 6, 7 ανοιχτά ζητήματα»: «έχουμε σημαντικές μάχες για κόκκινα δάνεια, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Απαιτείται μια πολύ μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχουμε ανοίξει αυτή τη συζήτηση στο εξωτερικό για να δημιουργήσουμε συμμαχίες».
«Αν γίνει η πρώτη αξιολόγηση, γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και λυθεί το χρέος θα μπορέσουμε να δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη», υπογράμμισε. Δεν έκρυψε ο Ευκλ. Τσακαλώτος ότι «η πρώτη αξιολόγηση έχει πολλά δύσκολα πράγματα» και μάλιστα ότι «μια από τις δυσκολίες είναι ότι οι πολιτικές και οι θεσμοί δεν απαντάνε στα προβλήματα».
«Δεν ωραιοποιώ και δεν μειώνω πόσο μεγάλο είναι το κόστος για πολλές ομάδες», υπογράμμισε ο Υπουργός φέρνοντας ως παράδειγμα την μείωση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά με την οποία δημιουργήθηκε πρόβλημα στους φτωχούς νησιώτες, ενώ ταυτόχρονα δεν λύνεται μέσα από το ΦΠΑ το πρόβλημα της νησιωτικής πολιτικής.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα με πολλούς παίκτες. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει γρήγορα, να υποστηρίξουμε τους μετόχους είτε του δημοσίου είτε τους ιδιώτες και να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των τραπεζών θα πάνε εκεί που πρέπει». «Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα διακυβέρνησης των τραπεζών. Ίσως η λύση έιναι να ενοποιηθεί το πρόβλημα με το Ταμείο που έχει δημιουργηθεί για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», πρόσθεσε.
Για την απομείωση του δημόσιου χρέους ο υπουργός επσήμανε πόσο σημαντική είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «οι προηγούμενες κυβερνήσεις σαν ταχυδακτυλουργοί λέγανε ότι «κάτι θα προκύψει». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει και τεχνική κατάρτιση για να λύσει το πρόβλημα και δημιουργεί τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες».
Αναφερόμενος στην πολιτική που θα ασκήσει στο υπουργείο ο Ευκλ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «αριστερό Υπουργείο Οικονομικών». «Ένα αριστερό Υπουργείο Οικονομικών κάνει και διαφορετικές ερωτήσεις. Εκεί είναι η διαφορά μιας αριστερής προσέγγισης. Θέλουμε αναπτυξιακό σχέδιο με κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμη και το ΔΝΤ λέει ότι οι ανισότητες δεν βοηθούν την ανάπτυξη. Εμείς θα έχουμε μια πολιτική στο Υπουργείο Οικονομικών που θα έχει πάντα ταξικό πρόσημο», είπε.
Ανέφερε μάλιστα ότι κάθε μέρα υπογράφει χαρτάκια με μετακινήσεις υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα μίας νοσοκόμας από το νοσοκομείο της Ξάνθης στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Αναρωτήθηκε αν αυτό γίνεται προκειμένου η ενδιαφερόμενη νοσοκόμα να παρακαλέσει τον Υπουργό για την μετάθεσή της και εκείνος να της «συστήσει» να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να λυθεί το πρόβλημά της.
«Σαράντα 40 χρόνια μετά από την μεταπολίτευση δεν μπορούσαν οι εκσυγχρονιστές να αλλάξουν τις πελατειακές σχέσεις;», ρώτησε. «Είτε θα τα καταφέρουμε μαζί, είτε θα αποτύχουμε μαζί. Αν σταματήσουμε ριζοσπαστικά πράγματα για να παραμείνουμε στην κυβέρνηση έχουμε χάσει τη μπάλα και είναι στο χέρι μας να μη χάσουμε τη μπάλα», κατέληξε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.