Την ανάγκη για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν «συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
«Έχω σχέδιο, αλλά η όλη υπόθεση δεν εξαρτάται μόνο από μένα», επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, αποφεύγοντας ωστόσο να προβλέψει τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν στη Γερμανία. «Θα είναι πάρα πολλοί άνθρωποι», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν εξαρτάται από εμένα το πόσοι θα έρθουν στη Γερμανία, αλλά είναι στο χέρι μας να βάλουμε στη χώρα τα πράγματα σε τάξη… Ως καγκελάριος, πρέπει να δείξω ότι μπορώ να φροντίσω και πάλι για την τάξη», τόνισε η κυρία Μέρκελ και, κληθείσα να σχολιάσει την κριτική που της ασκεί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, σημείωσε ότι κατανοεί την ανησυχία του για το αύριο, αλλά η δική της αποστολή είναι διαφορετική από τη δική του. «Εγώ πρέπει να ακολουθήσω την πορεία μου. Και έχω την αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», επανέλαβε, ενώ διευκρίνισε επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί να υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει.
Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει αν είναι πρόθυμη να ρισκάρει την καγκελαρία της για το θέμα των προσφύγων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά της πλήττεται σοβαρά από την πολιτική της για τους πρόσφυγες και περιορίστηκε να σημειώσει ότι είναι έτοιμη να εργαστεί όσο πιο σκληρά μπορεί.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Γερμανίας, δήλωσε ότι «θα είμαστε μια χώρα που θα συμμετέχει πιο ενεργά στη διεθνή πολιτική και θα επενδύει περισσότερα στην αναπτυξιακή βοήθεια», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη φήμη που τη θέλει υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης, ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση σχεδόν τη στενοχωρεί όταν υπάρχει σε εξέλιξη μια άλλη συζήτηση για ένα ζήτημα τόσο σοβαρό όσο η προσφυγική κρίση.
Αναφερόμενη στις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η Άγκελα Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη θυσιάζει τις αξίες της προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Άγκυρας και τόνισε ότι θεωρεί υποχρέωσή της να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία, αλλά και ότι δεν είναι ευάλωτη σε ενδεχόμενους εκβιασμούς από την άλλη πλευρά.
«Η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία έρχονται αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι πρόσφυγες. Είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε.», συνέχισε η Άγκελα Μέρκελ και υπενθύμισε ότι η ίδια ήταν και παραμένει αντίθετη στην προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να συζητώ με αυτήν τη χώρα όταν υπάρχουν προβλήματα. Βεβαίως, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αναγνωρίζουμε ότι μια επένδυση στην Τουρκία για μια καλύτερη ζωή των προσφύγων μπορεί να είναι καλή – και για μας και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, διότι θα είναι πιο κοντά στη Συρία. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μου να συζητήσω», δήλωσε η καγκελάριος, ενώ, σε ό,τι αφορά τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημείωσε: «Στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουμε δύο κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν σύνορα που απέχουν περίπου 10 χλμ. στη θάλασσα. Και εκεί πρέπει να είναι δυνατό -και γι’ αυτό εγώ τουλάχιστον θα ρίξω όλο μου το βάρος- να δημιουργήσουμε συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις». Είπε ακόμη ότι πριν από μερικούς μήνες άρχισαν να έρχονται οι πρόσφυγες μέσω Τουρκίας και ότι, όταν ακόμη βασικό πέρασμα θεωρείτο εκείνο της κεντρικής Μεσογείου από τη Λαμπεντούζα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τής είχε αναφέρει ότι ξαφνικά έρχονται «τη μια φορά 1.000, την άλλη 1.500 κ.ο.κ.» πρόσφυγες από την Τουρκία.
Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί πράγματι να θεωρηθεί ασφαλής χώρα προέλευσης, η Άγκελα Μέρκελ επικαλέστηκε την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας που της έχει παραχωρηθεί. «Άρα, πρέπει να πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Γι’ αυτό λοιπόν και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης. Αυτό συζητείται αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά όργανα», επισήμανε και εξήγησε ότι το ζήτημα των συνθηκών διαβίωσης των Κούρδων εξακολουθεί να απασχολεί την Ευρώπη, αλλά, όπως και για τους Σίντι και τους Ρομά από τις Βαλκανικές χώρες, έτσι και για την Τουρκία ισχύουν οι ατομικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου.
Αντίστοιχα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι και το θέμα της χαλάρωσης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. είναι κάτι το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό υπό διαπραγμάτευση. «Υπό αυτή την έννοια δεν θυσιάζουμε τίποτα, αλλά συζητούμε με την Τουρκία και το θεωρώ σωστό» υπογράμμισε.