Μοντέλο Αργεντινής και μάλιστα επί τα χείρω εφαρμόζει, τελικά, η τρόϊκα στην ελληνική οικονομία, υπό τον εκβιασμό της εκταμίευσης της 5ης δόσης των 12 δις και υπό το φάσμα της χρεοκοπίας.
Όπως προκύπτει από τον εφαρμοστικό νόμο που δόθηκε πριν λίγο στα κόμματα, όπως είχε υποχεθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, τα φορολογικά μέτρα είναι ακόμα πιο σκληρά από εκείνα που είχαν διαφανεί τα τελευταία 24ωρα, ενώ ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες υπήρξαν αλλαγές για να αυξηθούν κατά 500 εκατ. τα φορολογικά έσοδα.
Η κυβέρνηση βρίσκεται, πάντως, μπροστά σε μία ογκούμενη δυσαρέσκεια των βουλευτών της -οι κ.κ Θ. Ρομπόπουλος και Αλ. Αθανασιάδης δήλωσαν ήδη ότι δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο-, ενώ είναι βέβαιο πως θα υπάρξει μείζονα κοινωνική αναταραχή, καθώς εξοντώνονται όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως, όμως, η μεσαία τάξη και οι μικρές επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση παπανδρέου έχει παραδοθεί άνευ όρων στην τρόϊκα και η Ελλάδα τελεί, κυριολεκτικά, πλέον, υπό κατοχή, καθώς δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξουν έστω και οριακές αλλαγές, όπως επιδίωξε ο κ. Βενιζέλος.
Υπό το φάσμα αυτών των ραγδαίων εξελίξεων καθίσταται, πλέον, εξαιρετικά επισφαλής η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες, τόσο του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, όσο και του γραμματέα της Κ.Ο Χρ. Πρωτόπαππα και του γραμματέα του κόμματος Μιχ. Καρχιμάκη. Η πρωϊνή συνάντηση Βενιζέλου- Βάσως Παπανδρέου σε καφέ του Κολωνακίου είχε ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα, ενώ ο υπουργός συνάντησε και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα “απόθεμα” ψήφων (βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας), εφόσον καταστεί ανέφικτη η υπερψήφιση από 151 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση, πάντως, στερείται, πλέον, ουσιαστικής πολιτικής νομιμοποίησης και η χώρα εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση μετά την Μεταπολίτευση.
Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ
Ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει τα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 που θα επιβαρύνουν εκατομμύρια πολίτες και θα εξασφαλίσουν στην Ελλάδα, εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή, την 5η δόση του δανείου των 12 δισ. από την Τρόικα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο όπως πώληση, παραχώρηση, τιτλοποίηση απαιτήσεων κτλ…
Επίσης, στο κεφάλαιο Β΄ του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την «πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακτινήτων για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας του κράτους». Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι 50 χρόνια.
Τα σκληρά φορολογικά μέτρα
– Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις
– Για τα εισοδήματα του 2010 που δηλώθηκαν εφέτος, στην περίπτωση που έχει προκύψει μείωση φόρου από προσκόμιση αποδείξεων άνω των 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί με σημείωμα της εφορίας να επιστρέψει τη διαφορά πάνω από τα 300 ευρώ.
– Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.
– Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
– Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%
– Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.
– Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.
– Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.
– Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.