Τη βεβαιότητα ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει διάρκεια εξέφρασε ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει μια συνεχόμενη ένταση ακόμη και στην περίπτωση που σύντομα έχουμε μια εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός, διότι δεν υπάρχουν σαφή σύνορα ανάμεσα στο Ντονμπάς και την υπόλοιπη Ουκρανία, δεν θα υπάρχουν ειρηνευτικές δυνάμεις, άρα θα έχουμε επεισόδια, ελεύθεροι σκοπευτές, ανταλλαγή πυρών. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει ξαφνικά ειρήνη στην Ουκρανία, ότι θα ξυπνήσουν μια μέρα και θα ακούσουν για εχθροπραξίες. Απλά αναμένεται μια σταδιακή μείωση της έντασης γιατί οι πόλεμοι δεν κρατούν για πάντα αλλά δεν σταματούν και απότομα. Υπάρχει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης», υπογράμμισε ο ίδιος.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ορισμένες «καλές ειδήσεις», λέγοντας ότι «ο πόλεμος ευτυχώς δεν έχει επεκταθεί εκτός Ουκρανίας και αυτή τη στιγμή, παρά τις πυραυλικές επιθέσεις στα δυτικά τμήματα της χώρας, οι χερσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλειστικά στο ανατολικό κομμάτι».
«Αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά με την αμέριστη υποστήριξη της Δύσης, επομένως έχουν περιορίσει τους Ρώσους σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της Ουκρανίας και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για την Ουκρανία, την Ευρώπη και για την παγκόσμια ασφάλεια. Επίσης, οι Ρώσοι δεν έχουν τις στρατιωτικές δυνατότητες που θα τους επέτρεπαν να καταλάβουν την Ουκρανία που είναι μια τεράστια χώρα και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις προς δυσμάς, προς Μολδαβία και άλλες χώρες. Είναι μια καλή είδηση μέσα σε αυτή τη γενική απαισιοδοξία που υπάρχει λόγω του πολέμου», διευκρίνισε.
Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι άκουσε με προσοχή την προειδοποίηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών περί διατροφικής κρίσης, η οποία μάλιστα κάλεσε τους Γερμανούς να συγκεντρώσουν τρόφιμα και φάρμακα για 10 ημέρες.
«Οι Γερμανοί είναι γενικά φειδωλοί στις δηλώσεις τους και αυτή η κυβέρνηση θεωρείται αρκετά σοβαρή, δεν είναι κυβέρνηση λαϊκιστών. Επομένως σίγουρα κάτι ξέρουν», πρόσθεσε ο καθηγητής.