Στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ στο πλαίσιο του διήμερου ταξιδιού του πρώτου στην περιοχή.
Για ουσιαστική τροχιά συνεργασίας μεταξύ δυο χωρών μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση.
«Υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε ιδιαίτερα, όπως αυτός του πολιτισμού, αλλά και να ανοίξουμε συζήτηση σε κρίσιμους τομείς, όπως της ενεργείας και της ανάπτυξης», δήλωσε.
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα της συνάντησης ήταν οι τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε έρευνα, εξόρυξη, και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Διαπιστώσαμε ότι εκτός από ουσιαστικότερα βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων στις δύο χώρες, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και στην αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού των χωρών», συμπλήρωσε.
Στη συνομιλία τους τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης συνεργασίας στον τουρισμό, το διατροφικό τομέα, τις θαλάσσιες μεταφορές.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να πρυτανεύσει ο διάλογος και η λογική συνεργασίας αντί του φόβου και της επιθετικότητας απέναντι στο διαφορετικό, αλλά και να διαφυλαχτεί η ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών στη Μέση Ανατολή.
Μίλησε επίσης για την ανάγκη διαφύλαξης της σταθερότητας και αντιμετώπισης του κινδύνου εξάπλωσης τζιχαντιζμού και απαραίτητων διπλωματικών ενεργειών για τον τερματισμό πολέμου στη Συρία εκφράζοντας προβληματισμούς για την κλιμάκωση της έντασης.
Τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ προανήγγειλε ο Τσίπρας, προκείμενου να τεθούν επί τάπητος σε ποιους τομείς μπορεί να γίνουν πολύ συγκεκριμένα βήματα.
Αποφάσισαν επίσης μία σειρά διακυβερνητικών συναντήσεων Ελλάδας – Ισραήλ τον Γενάρη του 2016, πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ.
Νωρίτερα, ξεναγήθηκε στο μουσείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, όπου αποτυπώνεται το Ολοκαύτωμα. Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έξοδο από το Μουσείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, την μαύρη κηλίδα της ιστορίας να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν που θα ήθελε να την επαναλάβει. Να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».
Τέλος, ο πρωθυπουργός έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων ανδρών, γυναικών, και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βαρβαρότητα, γιατί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν οπουδήποτε μας αφορά όλους, παντού. Καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε και να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα».