Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει στις εταιρείες ενέργειας έναν τρόπο να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές για δεύτερη ημέρα.
Καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία (σημείο αναφοράς) υποχώρησαν έως και 3% σήμερα αφότου υποχώρησαν 9,2% της Παρασκευής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προσφέρει στους αγοραστές νέες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και αποφεύγοντας παράλληλα ενδεχόμενη παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οπως υπενθυμίζει το Bloomberg, οι εμπλεκόμενοι περιμένουν με ανυπομονησία την επικαιροποίηση των οδηγιών της ΕΕ καθώς οι περισσότερες προθεσμίες πληρωμής λήγουν μέχρι το τέλος του μήνα. Η Ρωσία είχε ζητήσει από τις εταιρείες να αποδεχθούν μια νέα μέθοδο συναλλαγής που θα περιλάμβανε το άνοιγμα δύο λογαριασμών στη Gazprombank, έναν σε ευρώ ή σε δολάριο και έναν άλλο σε ρούβλια.
Στη νέα καθοδήγηση, η Ευρώπη σχεδιάζει να πει στις εταιρείες ότι πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις εκπληρώνονται μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις, υποστηρίζουν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Στην Ολλανδία οι τιμές αερίου για τον επόμενο μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησαν στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν κινηθούν στα 94,2 ευρώ.
Ράλι στις τιμές του σιταριού, 60% υψηλότερα φέτος
Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό σήμερα καθώς το Σάββατο η Ινδία επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 5,9% στα 12,47 δολάρια το μπουσέλ, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου. Οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60% φέτος, λόγω της αναστάτωσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο μετά την Κίνα, είχε καλύψει ένα κενό στις αγορές, εν μέρει χάρη στην αυξημένη συγκομιδή 7 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι, παρόλο που οι κακές καιρικές συνθήκες μείωσαν τις καλλιέργειες άλλων μεγάλων εξαγωγέων.
Το Νέο Δελχί είπε ότι εισήγαγε την απαγόρευση με ορισμένες εξαιρέσεις, «για να διαχειριστεί τη συνολική επισιτιστική ασφάλεια της χώρας και να υποστηρίξει τις ανάγκες των γειτονικών και άλλων ευάλωτων χωρών».
Η ξαφνική αλλαγή έρχεται μετά από δύο μήνες έντονου καύσωνα στην Ινδία, με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου σε όλες τις περιοχές καλλιέργειας.
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων ώθησε επίσης την Τράπεζα της Ινδίας να αυξήσει τα επιτόκια αυτό τον μήνα για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.
Η απαγόρευση των εξαγωγών ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού την περίοδο 2022-23 θα μειωθεί για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.