Διέξοδο στις ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου δίνει με μία θεαματική υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην διαταραχθούν οι ρωσικές ροές αλλά και να μην παραβιάζονται -υποτίθεται- οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι οι εισαγωγείς φυσικού αερίου στο μπλοκ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πληρώνουν για ρωσικά καύσιμα, μέσω της Gazprombank χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.
Μάλιστα, έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη μέλη την Παρασκευή 13 Μαΐου.
Στις επικαιροποιημένες συστάσεις ανέφερε ότι οι εταιρείες πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.
«Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς δρώντες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ορισμένη τράπεζα για τη διενέργεια πληρωμών που οφείλονται βάσει συμβάσεων σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», αναφέρει η Κομισιόν.
Βάσει του guidance, οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και θα τους επιτρέψει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται η απαίτηση της Μόσχας να ανοίξει δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ο οποίος, σύμφωνα με διάταγμα του προέδρου Vladimir Putin, είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί η πληρωμή.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες άρχισαν να κινούνται ώστε να συμμορφωθούν με τις ρωσικές απαιτήσεις και να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου.
Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Αναλυτικά, το Guidance της ΕΕ αναφέρει:
«Ο Κανονισμός (ΕΕ) 833/2014 του Συμβουλίου και ο Κανονισμός (ΕΕ) 269/2014 του Συμβουλίου δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικών αέριο σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκτέλεση πληρωμών δυνάμει αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές γίνονται σε αυτό το νόμισμα, υπό κανονικές εμπορικές συνθήκες, νοείται ότι τέτοιες πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από τις εν λόγω συμβάσεις, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά του όσον αφορά την πληρωμή.
Για το σκοπό αυτό, οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».
Σε ομηρεία λαθών η Ευρώπη
Σε ομηρεία λαθών και τακτικών βρίσκεται η Ευρώπη που συντάχθηκε κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ των δημοκρατικών υποκινούν μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Ρωσίας και χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ρωσία αντί να διαμορφωθούν οι συνθήκες για εκτόνωση της κατάστασης.
Με την Φινλανδία και Σουηδία να σχεδιάζουν ένταξη στο ΝΑΤΟ, την Δύση να συνεχίζει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία και την Δύση να επιβάλλει συνεχώς κυρώσεις στην Ρωσία… η προοπτική εκεχειρίας απομακρύνεται.
Αντί όλος ο πλανήτης να προσπαθήσει ώστε να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία και σύντομα να υπάρξει εκεχειρία, προωθεί ένα σχέδιο σύγκρουσης που δεν θα έχει καλή κατάληξη.
Η Ευρώπη από την μια σχεδιάζει κυρώσεις και από την άλλη διαιρεμένη αναζητάει λύσεις για το πώς θα ξεπεράσει τις κυρώσεις που η ίδια σχεδίασε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συνοχή και η στρατηγική επιβολής κυρώσεων τελικά γυρνάει μπούμερανγκ.
Είναι αναποτελεσματικές οι κυρώσεις γιατί οι χώρες τις παραβιάζουν…
Συν τοις άλλοις δεν είναι κατανοητό γιατί πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις ειδικά στην ενέργεια από την οποία εξαρτάται η Ευρώπη;
Ποια η αποτελεσματικότητα όλων αυτών των κινήσεων;
Οι κυρώσεις υποχρεώνουν την Ρωσία σε αντίμετρα και επιδεινώνουν τις σχέσεις των δύο πλευρών… ενώ η λύση στο Ουκρανικό απομακρύνεται…
Περίπου 20 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να πληρώσουν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και άλλες 14 προετοιμάζονται ώστε να ανοίξουν αντίστοιχους λογαριασμούς.
Στις 31 Μαρτίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin καθόρισε μια νέα διαδικασία πληρωμής για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από κράτη ή εταιρίες που προέρχονται από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες.
Αυτά τα κράτη πρέπει να μεταφέρουν κεφάλαια σε ξένα νομίσματα στην Gazprombank, η οποία θα αγοράζει ρούβλια και θα τα μεταφέρει σε ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια των κρατών ή εταιριών που αγοράζουν ενέργεια από την Ρωσία.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο όπως είχαν καθοριστεί στα συμβόλαια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η πληρωμή για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών, οι περισσότερες χώρες σε επίσημο επίπεδο είπαν ότι δεν θα πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα.