“Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει ήδη ψηφιστεί!Ο νέος προϋπολογισμός του 2016 που ψηφίζεται αύριο,προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή της”, αναφέρει σε δελτίο Τύπου η ΕΝΥΠΕΚ του Αλέξη Μητρόπουλου.
Συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:
Το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) που ψηφίστηκε από τα 5 κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) και από 222 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήδη έχει θεσπίσει την υποχρεωτική εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε όλες τις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά (από 1-1-2015).
Ειδικότερα στη σελ. 1020 του ν. 4336/2015 αναφέρεται ρητά ότι: «οι αρχές θα υπαγάγουν στο ΕΤΕΑ από 1η Σεπτεμβρίου 2015 όλα τα Ταμεία Επικουρικών Συντάξεων και θα διασφαλίσουν ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά Ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2015.».
Εξάλλου, στη σελ. 42 του σχεδίου προϋπολογισμού έτους 2016, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ήδη στις αρμόδιες Επιτροπές και εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια την 1η Δεκεμβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5/12/2015, επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για υποχρεωτική εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αφού ορίζεται ότι θα γίνει «η ένταξη από 1-9-2015 όλων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιες εισφορές».
Η ΕΝΥΠΕΚΚ για καλύτερη ενημέρωση ασφαλισμένων και συνταξιούχων παραθέτει το άρθρο 42 παρ. 1 του ν. 4052/2012 που ορίζει την έννοια και το περιεχόμενο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. «Άρθρο 42. Καθορισμός ποσού σύνταξης. 1.Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται με βάση: α)τα δημογραφικά δεδομένα…, β)το πλασματικό ποσοστό επιστροφής…, γ)την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης…, δ)τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση της μη ύπαρξης ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.».
Συνεπώς οι κυβερνητικοί παράγοντες, που καθημερινά δηλώνουν σε διάφορους τόνους ότι μάχονται για μη επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, εμπαίζουν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους μας.
Η δέσμευση για την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, που περιέχεται ρητά στο νέο υπερΜνημόνιο (ν. 4336/2015, σελ. 1020*) και στο σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2016 (σελ. 42), θα μειώσει τις επικουρικές συντάξεις και θα τις καταστήσει ένα απλό βοήθημα μέχρι να εξαϋλωθούν πλήρως, αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε την τελική απίσχναση έως κατάργησής τους και την ενσωμάτωση του κελύφους της επικουρικής σύνταξης στη βασική.
Έτσι ένας σπουδαίος θεσμός του Κοινωνικού Κράτους, που οικοδομήθηκε στα πλαίσια της άμβλυνσης της ταξικής πάλης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και χρηματοδοτήθηκε μόνο από αυτούς (σ.σ. η Γενική Διοίκηση έκανε διαχρονικά κακοδιαχείριση των αποθεματικών τους), θα πάψει να υπάρχει.
Επειδή υπάρχει εντεινόμενη πίεση των δανειστών να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις, η Επιστημονική Ομάδα επιφυλάσσεται να επανέλθει προσεχώς επί του κομβικού αυτού ζητήματος για το μέλλον των συντάξεων εμπεριστατωμένα και αναλυτικά.-