Ξεκινά τη Δευτέρα το διήμερο διεθνές συνέδριο ΜΜΕ που διοργανώνει η Deutsche Welle. Στο επίκεντρο οι παγκόσμιες κρίσεις και ο ρόλος των δημοσιογράφων.
Οι κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων, δεν αποτελούν πλέον την εξαίρεση. Η κλιματική αλλαγή, η εξαφάνιση των ειδών, η αυξανόμενη ανισότητα, οι πανδημίες, ο πόλεμος, δημιουργούν μια νέα απειλή. Ακριβώς όπως με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όχι μόνο πεθαίνουν άνθρωποι, αλλά πλησιάζει η πείνα, η παγκόσμια οικονομία ταλανίζεται και απειλούνται νέα μεταναστευτικά κύματα. Ακριβώς στη μέση αυτών των κρίσεων βρίσκονται οι δημοσιογράφοι. Ως ρεπόρτερ, ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης και συχνά ως στόχος επιθέσεων.
«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία επισκιάζει το φετινό Παγκόσμιο Φόρουμ ΜΜΕ», λέει ο Πέτερ Λίμπουργκ, Γενικός Διευθυντής της Deutsche Welle. «Αντικατοπτρίζεται στα θέματα του συνεδρίου και καθόρισε επίσης την επιλογή των νικητών των Βραβείων Ελευθερίας του Λόγου. Τιμούμε δύο Ουκρανούς φωτορεπόρτερ που συνέβαλαν ιδιαίτερα στη μετάδοση της σκληρής πραγματικότητας αυτού του πολέμου».
Η απονομή του Βραβείου Ελευθερίας του Λόγου της DW στους Ευγένι Μαλοτέλκα και Μστισλάβ Χέμοβ στο τέλος της πρώτης ημέρας του συνεδρίου είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές του GMF (Global Media Forum).
«Τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για την αλήθεια;»
Μαρία Ρέσα, κατόχος Νομπέλ Ειρήνης 2021
Όπως επίσης σημαντική είναι και η εμφάνιση της Μαρίας Ρέσα. Η ομιλία της κατόχου του Νομπέλ Ειρήνης 2021 έχει τίτλο: «Τι είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε για την αλήθεια;» Η Ρέσα ξέρει για τι μιλάει. Ως δημοσιογράφος ερευνήτρια και συνιδρύτρια μιας διαδικτυακής πύλης ειδήσεων, εκτέθηκε προσωπικά σε συνεχείς απειλές της κυβέρνησης στη Μανίλα ενώ συνελήφθη πολλές φορές.
Το DW Global Media Forum έχει πλέον καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία. Η Deutsche Welle το φιλοξενεί για 15η φορά. Αυτή τη φορά με τίτλο «Διαμορφώνοντας το αύριο, τώρα». Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι συζητήσεις έγιναν μόνο διαδικτυακά. Τώρα το GMF γίνεται και πάλι στην πρώην αίθουσα της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής στη Βόννη και σε άλλες αίθουσες του Παγκόσμιου Συνεδριακού Κέντρου της Βόννης.
Κάλυψη πολέμου, ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα, λογοκρισία
Γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Κλαούντια Ροτ
Υπεύθυνη του προγράμματος του συνεδρίου είναι η Βέριτσα Σπασόβσκα, η οποία συμπυκνώνει τα βασικά σημεία του GMF στις ερωτήσεις: «Πώς τοποθετούνται οι δημοσιογράφοι σε περιόδους κρίσεων και συγκρούσεων; Πώς ανακτούμε την αξιοπιστία μας ή πώς τη διατηρούμε στο κοινό μας; Με ποιες προκλήσεις συνδέονται αυτές οι κρίσεις και η δουλειά των δημοσιογράφων;»
Στο περιθώριο του συνεδρίου γίνεται και η ετήσια συνάντηση των επικεφαλής των γερμανικών σχολών δημοσιογραφίας ενώ οι μαθητές τους συμμετέχουν με ρεπορτάζ για το συνέδριο.
Τέλος, στο συνέδριο συμμετέχουν και οι υπουργοί ΜΜΕ και Πολιτισμού της ομάδας του G7. Θα συζητήσουν στη Βόννη πριν από την έναρξη του σενεδρίου και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν το GMF. To συνέδριο θα παρακολουθήσει και η Γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Κλαούντια Ροτ, η οποία θα πάρει μέρος και στην πρώτη συζήτηση με θέμα «Διαμόρφωση του μέλλοντος της δημοσιογραφίας σε περιόδους πολέμου – Το πώς θα ζήσουμε στο μέλλον εξαρτάται από το πώς κάνουμε ρεπορτάζ σήμερα».
Ματίας Χάιν
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου