Η οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει η Ευρώπη κυρίως, με έναν πόλεμο στην αυλή της και με όλα τα παρελκόμενα που δημιούργησε η σταση της έναντι της Ρωσίας, είναι ενα σπάνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Ξαναλέω ότι σ’ αυτό το θέμα ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες, μη πω ότι με τις παρεμβάσεις τους υπάρχει κίνδυνος να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Δεν έχουμε να κάνουμε με σοβαρό νομισματικό πληθωρισμό για να βοηθήσει αποτελεσματικά η άνοδος των επιτοκίων και η νομισματική σύσφιξη. Εχουμε να κάνουμε κυρίως με πληθωρισμό τιμών και δη ενέργειας, που με την σειρά της τον ανακυκλώνει σε πληθώρα προιόντων.
Επομένως η νομισματική σύσφιξη και το ακριβό χρήμα μαζι με τον πληθωρισμό, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης, λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας, οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες θα δεχθούν μεγαλύτερα χτυπήματα όσο οι εταιρείες ενέγειας θα θυσαυρίζουν.
Παραλληλα τα ευρωπαικά κρατη και ιδιαίτερα ο υπερχρεωμένος Νότος δεν μπορούν να επιβιώσουν με υψηλά επιτόκια δανεισμού που θα αυξήσουν το κόστος του, ενώ αν η ΕΚΤ κόψει χρήμα αγοράζοντας τα ομόλογα τους, θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό προσθετοντας σε αυτόν των τιμών και τον νομισματικό.
Αυτός είναι ο λόγος που εως τώρα η ΕΚΤ περιορίζεται απλά σε αμήχανες δηλώσεις, γνωρίζοντας καλά ότι η ευρώπη βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, άγνωστο πως θα δραπετεύσει απ αυτή την παγίδα. Βεβαιως προσεχώς θα υποχρεωθεί σε μικρή τουλάχιστον αύξηση επιτοκίων.
Η συνεχόμενη σύγκρουση της Ευρώπης με την Ρωσία, την φθηνότερη πηγή ενέργειας, πολύτιμων μεταλλευμάτων, πρώτων υλών και τροφίμων, απλά δυσχαιρένει ακόμη περισσότερο την ήδη κρίσιμη θέση της με κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών στασιμοπληθωρισμού -με υψηλό και επίμονο μαλιστα πληθωρισμό- και ύφεση..
Και κάπως έτσι, αν το φαινόμενο αυτό συνεχιστεί, χάνεται ο έλεγχος και ξεσπάει η επόμενη παγκόσμια κρίση