Τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει με την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας σηματοδοτούν μία σοβαρή Κυβερνητική αποτυχία.
Του Γιώργου Αποστολόπουλου
Ως γνωστόν απογραφές διενεργούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων και μάλιστα με μεγάλη εγκυρότητα. Είναι γνωστές εξάλλου οι αντίστοιχες προσπάθειες του Ρωμαϊκού κράτους που αποτελεί πρότυπο διοικητικής και νομικής οργάνωσης μέχρι σήμερα για όλη την Ευρωπαϊκή ομοεθνία. Προκύπτουν καίρια ερωτήματα συνεπώς για το πως έχοντας στη φαρέτρα της τα πλέον σύγχρονα μέσα μία Κυβέρνηση είναι δυνατόν να αποτύχει.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που φαίνεται να έχει προκύψει σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι η υποκαταγραφή του πληθυσμού. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν στάθηκε δυνατό να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει λανθασμένη εικόνα όσο αφορά την εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος και κατά συνέπεια την αντιμετώπισή του, σοβαρές στρεβλώσεις στον αναπτυξιακό και οργανωτικό προγραμματισμό του κράτους, θεμελιώδεις επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα αφού ο εκλογικός χάρτης δεν θα είναι ακριβής με ότι σημαίνει αυτό για την κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά περιφέρεια και φυσικά τεράστια προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που κινδυνεύει με υποχρηματοδότηση και άδικη κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).
Η ανικανότητα της υποτιθέμενης ψηφιακής Διακυβέρνησης θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην ήδη τρωθείσα εικόνα της χώρας στο εξωτερικό με την ενίσχυση της διεθνούς φήμης λογιστικής αναξιοπιστίας που μας κατατρέχει διαχρονικά.
Οι λόγοι της αποτυχίας είναι προφανείς για όποιον έχει ζυμωθεί πολιτικά στην ελληνική καθημερινότητα και δεν έχει πάρει πτυχίο πολιτικής θεωρίας μόνο από πολυτελή πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Είναι αδιανόητο να οργανώνεις απογραφή εν καιρώ πανδημίας. Είναι λάθος να οργανώνεις απογραφή τη χειμερινή περίοδο. Είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος να πετάς στο καλάθι των αχρήστων το δοκιμασμένο «χαρτί και μολύβι» προσπαθώντας να κάνεις τα πάντα ηλεκτρονικά χωρίς καν να έχεις δοκιμάσει επαρκώς τα νέα συστήματα.
Σημειωτέων ότι σε όλο τον κόσμο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά πρωτίστως εξάλειψη της γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών, πρωτότυπες και καινοτόμες πολιτικές.
Το σημαντικότερο. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών εξαιτίας της ανήθικης εμμονής της με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι προφανές ότι ρίχνει πολύ νερό στο «μύλο των συνωμοσιολόγων» που διείδαν στην απογραφή το «μεγάλο φακέλωμα» για τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.
Εκεί ωστόσο έχει οδηγηθεί μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού σε μία χώρα που το ιατρικό απόρρητο έχει γίνει «τραπουλόχαρτο» δια πάσαν χρήση και κρίσιμα στοιχεία όπως το ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ ζητούνται παντού και για τα πάντα.
Κρίσιμο ωστόσο ήταν και το θέμα των συνθηκών εργασίας των απογραφέων με τους εργαζόμενους να υποφέρουν από την έλλειψη οργάνωσης, τις παρατάσεις και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω θα πρέπει να εγείρουμε ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα ήταν προκλητικό τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι ικανή αυτή η Κυβέρνηση να διεξάγει με εγκυρότητα τις επερχόμενες εκλογές ή θα οδηγηθούμε σε πολιτικούς «Τιτανικούς» και ανωμαλίες που θα επιφέρουν το τέλος του πολιτικού συστήματος όπως το ξέρουμε;
Είναι ώρα να αλλάξει η «ροή» του συστήματος προτού να είναι πολύ αργά…
Γιώργος Π. Αποστολόπουλος
Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Μέλος Κ.Ε. και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων