Τα τελευταία χρόνια, οι καύσωνες εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν την Ευρώπη, θα πλήξουν και μεγάλο μέρος της Κίνας μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO) προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.
«Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι φυσιολογικοί και θα δούμε ακόμη πιο έντονα ακραία φαινόμενα», δήλωσε ο επικεφαλής του WMO, Πετέρι Τάαλας.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, Στίβεν Μπέλτσερ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, η χώρα ενδέχεται να βιώνει παρόμοια κύματα καύσωνα κάθε τρία χρόνια.
Σύμφωνα με την παγκόσμια επιτροπή κλιματικών επιστημόνων του ΟΗΕ (IPCC), η κλιματική αλλαγή κάνει τους καύσωνες πιο θερμούς και πιο συχνούς. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν θερμάνει τον πλανήτη κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.
«Κάθε καύσωνας που βιώνουμε σήμερα έχει γίνει θερμότερος και συχνότερος λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Φριντερίκε Ότο, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, η οποία είναι επίσης συν-επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος World Weather Attribution.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τους καύσωνες. Στην Ευρώπη, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature» αυτό το μήνα, διαπίστωσε ότι οι καύσωνες στην Ευρώπη αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση με ρυθμό 3-4 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες περιοχές των μέσων γεωγραφικών πλατών του πλανήτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συγγραφείς της μελέτης συνέδεσαν αυτό το φαινόμενο με τις αλλαγές στον αεροχείμαρρο (jet stream) – ένα ρεύμα αέρα που κινείται πολύ γρήγορα, με ταχύτητα από 129 έως 225 χμ. την ώρα, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, στο βόρειο ημισφαίριο.
Σύμφωνα με το Reuters, από το 2004, έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 400 μελέτες που εξετάζουν το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες και ξηρασίες. Στις μελέτες αυτές, οι επιστήμονες υπολογίζουν τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε κάθε ένα από αυτά. Αυτό περιλαμβάνει την προσομοίωση του σύγχρονου κλίματος και τη σύγκρισή του με προσομοιώσεις ενός κλίματος χωρίς τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Οι καύσωνες θα χειροτερέψουν
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό οδηγεί ήδη σε ακραία θερμικά φαινόμενα.
«Κατά μέσο όρο στην ξηρά, οι ακραίοι καύσωνες που θα συνέβαιναν μία φορά κάθε 10 χρόνια χωρίς την ανθρώπινη επίδραση στο κλίμα, είναι πλέον τρεις φορές πιο συχνοί», δήλωσε η κλιματολόγος Sonia Seneviratne του ETH Zurich.
Οι θερμοκρασίες θα σταματήσουν να αυξάνονται μόνο αν ο άνθρωπος σταματήσει να προσθέτει αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Μέχρι τότε, οι καύσωνες θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αποτυχία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε ακόμη πιο επικίνδυνη κλιμάκωση των ακραίων φαινομένων.
Το 2015, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, οι χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων για να σταθεροποιήσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, και να στοχεύσουν στον 1,5 βαθμό Κελσίου, καθώς αυτό θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, οι σημερινές πολιτικές δεν θα μειώσουν τις εκπομπές αρκετά γρήγορα ώστε να επιτευχθεί κανένας από τους δύο στόχους.
ΠΗΓΗ: Reuters