Νοτιοδυτικά, προς το πυροφυλάκιο της Γερακίνας, το τμήμα του Εθνικού Πάρκου στο οποίο βρίσκονται οι φωλιές των αρπακτικών, κινείται με αργή ταχύτητα και έρπουσα η πυρκαγιά στην περιοχή της Δαδιάς του Έβρου, καθιστώντας τη συγκεκριμένη περιοχή του δάσους το κύριο μέτωπο της φωτιάς.
Σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες με το πρώτο φως της ημέρας τα μηχανήματα έργου συνεχίζουν την περαιτέρω διάνοιξη της αντιπυρικής ζώνης η οποία θα δώσει στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που κατατρώει για 6η ημέρα το μοναδικό δάσος.
Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή τους Εθνικού Πάρκου, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν κατά θέσεις σε όλη την έκταση του πάρκου όπου προσβάλλουν την πυρκαγιά χαμηλά προς αποφυγή νέων αναζωπυρώσεων, ενώ από αέρος επιχειρούν σήμερα τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Ο υπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης παραμένει στη Δαδιά, όπου έγινε σήμερα το πρωί σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων με την κατάσβεση φορέων.
Αποκαρδιωτική εικόνα: Στάχτη το παρατηρητήριο πουλιών στο δάσος της Δαδιάς
Τα “αποτυπώματα” που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε, την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι φανερά στην παραπάνω εικόνα, η οποία απεικονίζει το πως ήταν και το πως έγινε το παρατηρητήριο πουλιών, τονίζει το eevros.gr:
Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Οικοτουριστικό Κέντρο, μέσα στην προστατευμένη περιοχή του Δάσους Δαδιάς, λειτουργούσε ένα κλειστό παρατηρητήριο για όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν γύπες και άλλα αρπακτικά πουλιά που έρχονταν στην ταΐστρα. Πλέον αυτό το παρατηρητήριο έγινε στάχτη όπως και η υπόλοιπη περιοχή που από το πράσινο που κυριαρχούσε πλέον το μαύρο χρώμα είναι παντού.
Λίγα λόγια για το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου:
To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.