«Ποτέ δεν είναι αργά». Έτσι είχε υποδεχθεί την κλήση του από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόλις την περασμένη εβδομάδα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που από τον περασμένο Απρίλιο είχε καταγγείλει την παρακολούθησή του επί 2,5 μήνες – από τις 20 Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου του 2020 – από την ΕΥΠ, που υπάγεται πλήρως στον πρωθυπουργό.
Σήμερα ο Θανάσης Κουκάκης, που έπεσε θύμα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου και από το κακόβουλο λογισμικό Predator, περνάει το κατώφλι του Ισίδωρου Ντογιάκου και έχει να του ζητήσει επτά ενέργειες, στις οποίες θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός για να πέσει φως στην σκοτεινή υπόθεση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Θανάσης Κουκάκης αναμένεται να καλέσει τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μεριμνήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση για τα εξής:
- Να ζητήσει τη διάταξη της Εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του προκειμένου να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθησή του και με ποια αιτιολογία.
- Ομοίως να ζητήσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησης του, την ίδια ημέρα που αιτήθηκε στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθείται (12/8/2020).
- Να ζητήσει τα πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών του και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση. «Μόνον έτσι θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για τις συνομιλίες μου, αλλά και ποιος γνώριζε για την παρακολούθηση μου» τονίζει.
- Να διενεργήσει ουσιαστικό έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιρειών Intellexa και Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει.
- Να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που έχει ο ίδιος ήδη γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες (24/5) προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator.
- Να καλέσει άμεσα για εξέταση τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών Intellexa και Krikel (και όχι τους διαχειριστές, τους λογιστές και τους δικηγόρους τους) και να ζητήσει εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων.
- Να διερευνήσει ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31.3.2021, προκειμένου να μην πληροφορηθεί από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών του.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε για περίπου τρεις ώρες ο Τάσος Τέλλογλου με αφορμή το σκάνδαλο υποκλοπών. Ο δημοσιογράφος κλήθηκε μετά από πρόσφατη αναφορά του για το ενδεχόμενο παρακολούθησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Τάσος Τέλλογλου διευκρίνισε ότι δεν κατήγγειλε παρακολούθηση του πρωθυπουργού με το Predator, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι καταγγελίες δεν έχουν νόημα όσο δεν αλλάζει ο νόμος της ΝΔ με την οποία δεν επιτρέπεται να ενημερώνονται οι πολίτες την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους.
Μιλώντας Στο Κόκκινο 105.5 μία ημέρα μετά την κατάθεσή του, ο Τάσος Τέλλογλου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι παρακολουθούνται κι άλλοι από το Predator στη χώρα μας. «Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθούνται κι άλλοι. Έχω δει κι άλλα links του Predator με λογαριασμούς που παρακολουθούνται» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για το γεγονός ότι 5 μήνες μετά τις αποκαλύψεις, η εταιρία INTELLEXA που εμπορεύεται το Predator εξακολουθεί να δρα ανεμπόδιστη στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε βρει ποιος αγόρασε το λογισμικό, έχουμε βρει όμως σχέσεις της εταιρείας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου, το πρόβλημα των επισυνδέσεων υπήρχε από παλιά, αλλά γιγαντώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανέφερε πάντως ότι αιφνιδιάστηκε από τον λόγο για τον οποίο τον κάλεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εξέφρασε απορία γιατί το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον διαπίστωσε πρόβλημα στις επικοινωνίες του, είχε αποφύγει να απευθυνθεί στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι τόσο η παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη όσο και εκείνη του Νίκου Ανδρουλάκη, την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής και διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, συμπίπτουν στο εξής: Και οι δυο παρακολουθήθηκαν τόσο από την ΕΥΠ όσο και από χρήστη του κακόβουλου λογισμικού Predator. Και μάλιστα φαίνεται πως όταν το ένα σύστημα αποτύγχανε, τότε επιστρατευόταν το έτερο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Θανάσης Κουκάκης, λίγο αφότου απέστειλε αίτημα στην ΑΔΑΕ να ενημερωθεί εάν παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, δέχτηκε SMS με σύνδεσμο που ενεργοποιούσε το Predator. Αντίστοιχα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχτηκε ίδιο SMS, δεν το πάτησε και λίγο αργότερα ξεκίνησε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Εύλογα θα υποθέσει κανείς ότι δεν πρόκειται περί σατανικής σύμπτωσης, αλλά ο ενδιαφερόμενος χρήστης των δυο συστημάτων είναι κοινός. Ως γνωστόν, απόλυτη πρόσβαση στην ΕΥΠ έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημα Μαξίμου.