“Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του τόπου μας”
Του Αργύρη Οικονόμου
100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης, συμπληρώνονται τον Σεπτέμβριο του 2022.
Μία επέτειος που έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας, αφήνοντας ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στη συνείδηση των Ελλήνων.
Ο τραγικός απολογισμός της Μικρασιατικής εκστρατείας αναφέρει πάνω από 25.000 νεκρούς και τραυματίες Έλληνες στρατιώτες, ενώ πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.
Η φετινή χρονιά, αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του τόπου μας, διδάσκοντάς μας την ανάγκη για ομοψυχία.
Οι Μικρασιάτες που ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, ενσωματώθηκαν γρήγορα, μετέφεραν την ιστορία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, ο οποίος σήμερα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτιστικού «μωσαϊκού» της χώρας.
Άνθρωποι προκομένοι, που συνέβαλαν με τις γνώσεις και την τεχνογνωσία τους στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
Η πόλη της οποίας έχω την τιμή να είμαι Δήμαρχος, η Ελευσίνα, αποτέλεσε τόπο εγκατάστασης προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφη.
Οι πρώτοι πρόσφυγες ήρθαν το Σεπτέμβριο του 1922 και ήταν από πολλές περιοχές όπως η Έφεσος, η Σμύρνη, το Αϊβαλί, το Προκόπι, κλπ. Ακολούθησε άλλο ένα κύμα το 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών, από περιοχές όπως το Ικόνιο, η Νίγδη, η Μουταλάσκη, η Σινασός, κλπ.
Το 1928 ίδρυσαντον Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο Ηρακλή Ελευσίνας, ενώ το 1932 ιδρύθηκε και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, με ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα στα πολιτιστικά της πόλης μας, έως και σήμερα.
Με τη βοήθεια των ντόπιων, οι πρόσφυγες στεγάστηκαν αρχικάσε αποθήκες και παραπήγματα, ενώ το 1925 το κράτος απαλλοτρίωσε έκταση 110.000τμ και έφτιαξε τον προσφυγικό συνοικισμό με περίπου 570 οικίες.
Σε μία από αυτές τις οικείες στεγάζεται και το σπίτι των Μικρασιατών, ενώ αξίζει να σημειώσω πως ο Δήμος μας βρίσκεται στην τελική ευθεία της έναρξης των εργασιών για το νέο σπίτι, έναν χώρο πολιτισμού, που θα στεγάσει τις μνήμες και εμπειρίες των αλησμόνητων πατρίδων.
Ως Μικρασιάτης στην καταγωγή, δεν θα μπορούσα παρά να νιώθω υπερηφάνεια για τα όσα κατάφεραν οι πρόγονοί μας. Για τις θυσίες, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια που επέδειξαν, την προκοπή και την παρακαταθήκη που μας άφησαν.
Στον Δήμο μας, από την αρχή του έτους και σε αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών, τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, την Ελευσίς 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αλλά και τα σχολεία μας, έχουμε ξεκινήσει αλλά και δρομολογούμε εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Έχουμε χρέος και ηθική υποχρέωση, ως επόμενες γενιές, απέναντι στην ιστορία, τον πολιτισμό αλλά κυρίως απέναντι στα παιδιά μας να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες και τα ιδανικά, να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας, να μην ξεχαστεί η Μικρασιατική Καταστροφή.