Συνεδριάζει το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με φόντο τον ενεργειακό «πόλεμο» Ρωσίας – Ευρώπης, που πυροδοτεί νέο άλμα στις τιμές.
«Σήμερα το απόγευμα θα υπάρχει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου της Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας αναφορικά με τις εξελίξεις που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και την επικαιροποίηση και την επεξεργασία σεναρίων που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά το τελευταίο διάστημα» γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως ανέφερε, «εδώ και καιρό η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του δικού της εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και δεν έχει σταματήσει να πιέζει για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Θα συνεχίσουμε την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου και παράλληλα θα εντείνουμε τις πιέσεις ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.» πρόσθεσε.
«Φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου
Στον απόηχο της απόφαση της Gazprom να κρατήσει κλειστές τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, επικαλούμενη επίμονα τεχνικά προβλήματα στον αγωγό, το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κατέγραψε σήμερα αύξηση έως και 35%. Στις 10:40 ώρα Ελλάδος η τιμή ήταν αυξημένη κατά 26% στα 270 ευρώ ανά MWh. Το συμβόλαιο είχε υποχωρήσει 37% την περασμένη εβδομάδα, όταν ακόμη ήταν γνωστό πως ο αγωγός θα κλείσει μόλις για 3 ημέρες.
Σύμφωνα με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό έχει εντοπιστεί διαρροή στην τουρμπίνα του αγωγού και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί πότε η λειτουργία του θα αποκατασταθεί. Η Ευρώπη κάνει λόγο για μία αναμενόμενη κίνηση εκβιασμού, για την οποία και έχει προετοιμαστεί.
Αυτό που όλοι επισημαίνουν είναι πως η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένα μέτρα από την κάθε χώρα. Με τις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνουν να μην αποδίδουν αυτά που οι Ευρωπαίοι ήλπιζαν και τα ρωσικά αντίποινα να προκαλούν στη γηραιά ήπειρο οικονομικό πόνο και κοινωνική αναταραχή, είναι σαφές πως μία πανευρωπαϊκή λύση έχει αργήσει. Μία πρώτη συμφωνία για τη μορφή που αυτή θα λάβει ευελπιστούμε να έρθει στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.
Έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του το Reuters αναφέρει πως οι υπουργοί των 27 θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ, δηλαδή την αποδέσμευση τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.