“Έχει χαρακτηριστεί ως το ελληνικό Watergate. Αυτό που ξεκίνησε ως παρακολούθηση ενός ελάχιστα γνωστού δημοσιογράφου στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μια σειρά από αποκαλύψεις που περικυκλώνουν την ελληνική κυβέρνηση”. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά εκτενές δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου BBC για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωκοινοβούλιου που ερευνά τις υποκλοπές.
Μιλώντας στο BBC, ο Θανάσης Κουκάκης, το πρώτο γνωστό “θύμα” των παρακολουθήσεων δήλωσε: “Όλο αυτό πηγαίνει τρία χρόνια πίσω, όταν άρχισα να διερευνώ μια σειρά αδικημάτων που αφορούσαν τις ελληνικές τράπεζες και τα χρήματα της ΕΕ που χρησιμοποιήθηκαν για να τις σώσουν από τη χρεοκοπία στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης”.
Μετά από τα πρώτα του ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος άρχισε να εξετάζει μια πιθανή συγκάλυψη, και στο πλαίσιο αυτό έπρεπε να μιλήσει και με δικαστικούς. “Πιστεύει ότι ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που αποφάσισε να τον θέσει υπό παρακολούθηση για να κρυφακούει τις συνομιλίες του με δικαστές και τους βοηθούς τους”, αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται το χρονικό της υπόθεσης Κουκάκη και το πώς μολύνθηκε το κινητό του τηλέφωνο από το λογισμικό Predator μέσω ενός μηνύματος, ενώ στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνεται πως ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν πάτησε το link στο παρόμοιο μήνυμα που έλαβε και το αγνόησε, γλιτώνοντας τη μόλυνση με το λογισμικό. Όμως δε γλίτωσε και την παρακολούθηση από την ΕΥΠ, η οποία σταμάτησε μόνο όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Όπως παρατηρεί το BBC, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται υπό πίεση “επειδή ήταν δική του απόφαση να θέσει την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του όταν ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019”. Το BBC τονίζει ακόμα πως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: “εάν οι κρατικές αρχές δεν χρησιμοποίησαν το λογισμικό κατασκοπείας Predator, τότε ποιοι το έκαναν;”.
Ο Θανάσης Κουκάκης εκτιμά πως κι άλλοι είναι έτοιμοι να δημοσιοποιήσουν ιστορίες παρόμοιες με τη δική του. Και παρότι έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πιστεύει ότι τελικά θα είναι οι δημοσιογράφοι που θα αποκαλύψουν τι συνέβη.