“Εάν ο Πούτιν κέρδιζε τον πόλεμο, εάν κατάφερνε να καταλάβει ένα μέρος της Ουκρανίας, η Τουρκία θα πίστευε ότι αυτό που κατάφερε ο Πούτιν, ενδεχομένως να μπορεί να το καταφέρει και η ίδια”, τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά την ομιλία του στο 2ο Metropolitan Summit του Economist, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Power Game.
Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, που έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και ο κ. Ολάντ δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μια χώρα μέλος (η Τουρκία) να απειλεί με εισβολή μια άλλη χώρα μέλος (την Ελλάδα).
Ο κ. Ολάντ τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση προς τον Ερντογάν, και σε ερώτηση του Alasdair Ross, συντάκτη χωρών του Economist (The Economist – The World Ahead), σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Ολάντ απάντησε: “Θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική έξι ετών. Επί μακρόν η Τουρκία επιθυμούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήθελε μάλιστα να διασφαλίσει, να αποτελέσει ένα παράδειγμα, να μη γίνεται σύγχυση του ρόλου του ισλαμισμού. Όμως έχει περάσει σε μία άλλη φάση, πολύ πιο επιθετική. Το βλέπουμε στη Συρία, το βλέπουμε στη Λιβύη, το βλέπουμε στο Αζερμπαϊτζάν, το βλέπουμε και στην Κύπρο, το βλέπουμε πλέον, και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Δεδομένου ότι έρχονται εκλογές, ο Ερντογάν θα πρέπει να επιδείξει έναν πατριωτισμό. Το ίδιο ακριβώς όπως και ο Πούτιν. Υπάρχει μία εγγύτητα όσον αφορά τους χαρακτήρες μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί στον κόσμο, τρόπον τινά. Ο Ερντογάν υποστηρίζει την Ουκρανία, υπερασπιζόμενος, ωστόσο τις θέσεις της Ρωσίας”.
“Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε από ένα μέλος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί σύνορα που αποτελούν στοιχείο σταθερότητας σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Επίσης, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτοξεύσει τα επιτόκια το ίδιο. Άρα λοιπόν, η δεινή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, την καθιστά εξαρτημένη από τη Ρωσία. Επίσης, όμως, πρέπει και στον Ερντογάν να ασκηθεί πίεση, γιατί όσα έχει πει τις τελευταίες μέρες είναι πολύ σοβαρά και αποτελούν απειλή για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας”, συνέχισε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε: “Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι στους κόλπους μιας Συμμαχίας, όπως το ΝΑΤΟ, θα έχουμε μία τέτοιου είδους απειλή, μίας εισβολής από μια χώρα σε μία άλλη χώρα. Η Τουρκία είναι συνδεδεμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποψήφια προς ένταξη, παρόλο που αυτό δεν συζητείται τώρα, και με παρουσία σε μία δυνητικά διευρυμένη μορφή της Ευρώπης, πώς μπορεί να απειλεί τώρα μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα;”.
Ο κ. Ολάντ έβαλε τη δική του σφραγίδα στη φιλία της χώρας του με την Ελλάδα, με την εξής φράση: “Ανεξαρτήτως του ονόματος του Προέδρου της Γαλλίας θα είμαστε πάντα φίλοι της Ελλάδας”. Εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι τα λόγια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών τον άγγιξαν και τον συγκίνησαν ιδιαίτερα – και σημείωσε: “Το έργο μου ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που είχα ως στόχο να διαφυλάξω τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ήταν συμβατό με το έργο των προκατόχων μου, που είχαν ως στόχο την οικοδόμηση της Ευρώπης. Όμως, πέραν από τους λόγους φιλίας που με συνδέουν με την Ελλάδα, το έκανα για ολόκληρη την ευρωζώνη. Γιατί σε περίπτωση που η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την ευρωζώνη, αυτό φυσικά θα κλυδώνιζε όλη την ευρωζώνη – κι αυτό γιατί, εκτός από την Ελλάδα θα υπήρχαν και άλλες χώρες, οι οποίες κάποια δεδομένη στιγμή θα είχαν τη μοίρα της Ελλάδας. Καταφέραμε να εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση με θριαμβευτικό και περήφανο τρόπο. Φυσικά και ο ρόλος της Άγγελας Μέρκελ ήταν πολύ σημαντικός και εκείνη κατανόησε εγκαίρως ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στο πλευρό μας”.