Τρεις είναι οι κλάδοι οι οποίοι έχουν αφήσει στο παρελθόν τους τέσσερις τοίχους του γραφείου και προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις για «εργασία από οπουδήποτε»: ο τομέας του marketing, της πληροφορικής και οι υπηρεσίες σύνταξης και κειμενογραφίας.
Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο μέρος των ανοιχτών θέσεων εργασίας που προσφέρουν την επιλογή της τηλεργασίας θέτουν γεωγραφικά όρια. Ωστόσο, η ιδέα της δουλειάς από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη κερδίζει έδαφος. Πρόκειται για την εργασία «100% εξ αποστάσεως, είναι ανεξάρτητη από την τοποθεσία και σε πολλές περιπτώσεις ανεξάρτητη από μία συγκεκριμένη ζώνη ώρας», όπως σημειώνει στο CNBC ειδικός από την εταιρεία FlexJobs.
Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανάλυση από την FlexJobs, η οποία εξέτασε τον αριθμό των ανοιχτών θέσεων εργασίας με την επιλογή «δουλειάς από οπουδήποτε» στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι 10 πιο περιζήτητες θέσεις είναι οι εξής:
- Product Designer
- Κειμενογράφος – συντάκτης
- Product Manager
- Εκτελεστικός βοηθός
- Υπεύθυνος πρόσληψης προσωπικού
- Social Media Manager
- Marketing Manager
- Graphic Design
- UX Designer
- Προγραμματιστής WordPress
- Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος με εμπειρία
Στα οφέλη του να μπορεί κανείς να εργαστεί από οπουδήποτε ενδεχομένως είναι η αυξημένη παραγωγικότητα και μεγαλύτερη δέσμευση με τη δουλειά, καθώς και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως εξηγεί στο CNBC ο Toni Frana, career coach στην FlexJobs.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον όλο και περισσότεροι είναι πλέον διατεθειμένοι να έχουν απόλυτη ευελιξία στον τόπο εργασίας. τους. Ειδικότερα, σε πρόσφατη έρευνα του Lonely Planet, το 56% των εργαζομένων μεταξύ 1.400 ερωτηθέντων από έξι χώρες δήλωσαν ότι έχουν ήδη τη δυνατότητα να δουλεύουν από οπουδήποτε, αποτελώντας μία νέα κατηγορία ψηφιακών νομάδων που μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ ταξιδιών και τηλεργασίας.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση από την FlexJobs, μία πλατφόρμα η οποία εξειδικεύεται στην αναζήτηση τηλεργασίας, οι δέκα εταιρείες που ανήρτησαν τις περισσότερες κενές θέσεις για «δουλειά από οπουδήποτε» μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου φέτος, είναι οι εξής:
1. Protocol Labs
Πρόκειται για ένα εργαστήριο ερευνών και ανάπτυξης με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο έχει αναλάβει μία ευρεία γκάμα πρότζεκτ, μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη του κρυπτονομίσματος Filecoin.
2. Wikimedia Foundation
Πρόκειται για μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση ιστοσελίδων όπως η Wikipedia.
3. Studysmarter
Είναι μία γερμανική εκπαιδευτική πλατφόρμα, η οποία σύμφωνα με την ιστοσελίδα της έχει τουλάχιστον 700 εργαζομένους σε περισσότερες από 40 χώρες.
4. Toptal
Πρόκειται για μία πλατφόρμα, η οποία φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις με ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται σε μία σειρά βιομηχανιών, όπως στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την τεχνολογία και την υγεία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, η εταιρεία απασχολεί τουλάχιστον 4.000 εργαζομένους που δουλεύουν εξ αποστάσεως σε περισσότερες από 100 χώρες.
5. Achieve Test Prep
Απευθύνεται σε άτομα πο αναζητούν διαπίστευση για πανεπιστήμιο μέσω βαθμολόγησης με εξετάσεις. Μεταξύ άλλων μπορεί να χρειάζεται κανείς να περάσει μία εξέταση, ώστε να πάρει όλες τις διδακτικές μονάδες για μάθημα ενός εξαμήνου.
6. ModSquad
Πρόκειται για μία πλατφόρμα εξυπηρέτησης πελατών με έδρα στις ΗΠΑ με πελάτες σε όλο τον κόσμο.
7. Polygon Technology
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, «το Polygon είναι μία αποκεντρωμένη πλατφόρμα Ethereum, η οποία επιτρέπει στους developers να χτίσουν dApps (αποκεντρωμένες εφαρμογές) που θα είναι φιλικές προς τον χρήστη και θα μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω».
8. Superside
Πρόκειται για μία συνδρομητική υπηρεσία σχεδιασμού, η οποία προσφέρει «σχέδια στο κατάλληλο μέγεθος σε scale-ups και επιχειρηματικές ομάδες – από καθημερινές εργασίες παραγωγής μέχρι μεγάλες λύσεις στρατηγικού σχεδιασμού». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξ αποστάσεως.
9. Consensys
Είναι μία εταιρεία τεχνολογίας blockchain, η οποία δραστηριοποιείται σε έξι πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένου του Codefi, μίας «εφαρμογής blockchain για τον κλάδο του εμπορίου και της τεχνολογίας», και του Metamask, ενός πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων για το blockchain του Ethereum.
10. Airbnb
Τον Απρίλιο του 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι ανακοίνωσε ότι το εργατικό δυναμικό της εταιρείας μπορεί «να ζει και να εργάζεται από οπουδήποτε».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider