“Ακόμη και τώρα , στο πολύπλοκο τοπίο των γεωπολιτικών και ενεργειακών ανακατατάξεων, η ελληνική οικονομία όχι απλώς έχει αντοχές ώστε να στηρίζει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις ξένων οίκων και οργανισμών θα καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη το 2022 – ενδεχομένως και να ξεπερνάει τις προβλέψεις – χάρη στην καλύτερη απόδοση του τουρισμού, αναφέρει σε άρθρο του στο libre ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος με αφορμή τη ΔΕΘ.
Ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το 2021 οι ΑΞΕ έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ 20ετίας με 4,8 δισ. ευρώ ,ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουν ήδη προστεθεί άλλα 3 δισ. ΑΞΕ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ
Πεποίθηση της παρούσας κυβέρνησης ήταν και παραμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη μόνον όταν έχει αποδέκτη την κοινωνία είναι και δίκαιη και βιώσιμη. Το υποσχέθηκε προεκλογικά, το κάνει πράξη τρία χρόνια τώρα, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες που προκάλεσαν οι πανδημικοί περιορισμοί, η διεθνής ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη πληθωριστική μέγγενη στην οποία βρέθηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Συνολικά, τη διετία 2020-2022 έχουν διατεθεί άνω των 50 δισ. ευρώ σε άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις, οριζόντια αλλά και στοχευμένα, για την στήριξη πρωτίστως των πιο ευάλωτων, ενα απο τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης στην ΕΕ. Οι ενισχύσεις μπορεί να μην εξάλειψαν πληρως τις οικονομικές επιπτώσεις των επάλληλων κρίσεων, αλλά αναμφίβολα προσφέρουν ένα δίχτυ προστασίας κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ωστόσο η στήριξη των πολιτών δεν εξαντλήθηκε εκεί:
- να υπενθυμίσω οτι το διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί με τις μειώσεις φόρων, του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, με την μείωση της προκαταβολής φόρου, με την καταργηση για μια διετία της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με την επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κλάδους της οικονομίας και με την διπλη από φέτος αύξηση του κατώτατου μισθού .
Μέτρα στήριξης είναι ακόμη η διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων για το επιδομα θερμανσης και ο δικαιότερος υπολογισμός του , η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστουγεννα και το Πάσχα , ο διπλασιασμός του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Στο εύλογο ερώτημα πού βρήκε η κυβέρνηση τα χρήματα για το κοινωνικό μέρισμα και μήπως τέτοιας έκτασης οικονομικές ενισχύσεις θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας, η απάντηση δίνεται από το δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την ραγδαία απομείωση του χρέους αλλά και τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά.
Η οικονομική ανάκαμψη βεβαίως μόνο τυχαία δεν ήταν, αλλά αποτέλεσμα σωστής στόχευσης, προσεκτικού σχεδιασμού και αποφασιστικής υλοποίησης. Οφείλεται στον αθόρυβο αλλά καταλυτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του κράτους που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η οποία επέστρεψε δυναμικά στη διεθνή σκηνή και επισφραγίστηκε με την έξοδο της χώρας μας από τη 12ετή περίοδο ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας .
Η Ελλάδα όχι μόνο έπαψε να είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης αλλά καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από πολλούς εταίρους της.
Το 2021 πετύχαμε την 3η υψηλότερη ανάκαμψη στην ΕΕ (8,3%) και τη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας (μείωση σχεδόν 5%) προσθέτοντας περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας οι περισσότερες από τις οποίες είναι θέσεις υψηλότερης ειδίκευσης και καλύτερα αμειβόμενες. Για μια χώρα που επλήγη σοβαρά τα χρόνια της κρίσης χρέους από τη «διαρροή εγκεφάλων» Ελλήνων υψηλής ειδίκευσης , αυτή είναι μια μεγάλη στροφή στην τοπική αγορά εργασίας, προς μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς και καλύτερες αμοιβές.
- Το κράτος και η οικονομία βιωνουν μια ψηφιακή επανάσταση τα τελευταία τρία χρόνια: 1.500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες διευκολύνουν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων και εξασφαλίζουν τουλάχιστον 60 ώρες κερδισμένης παραγωγικότητας για την οικονομία ετησίως. Χάρη στην ενεργειακή μας στρατηγική και την έμφαση στις ΑΠΕ, η Ελλάδα είναι σήμερα η 7η χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ήλιο, άνεμο και νερό.
Ακόμη και τώρα , στο πολύπλοκο τοπίο των γεωπολιτικών και ενεργειακών ανακατατάξεων, η ελληνική οικονομία οχι απλώς έχει αντοχές ώστε να στηρίζει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις ξένων οίκων και οργανισμών θα καταγράψει αξιοσημείωτη ανάπτυξη το 2022 – ενδεχομένως και να ξεπερασει τις προβλέψεις – χάρη στην καλύτερη απόδοση του τουρισμού.
Την πρόοδο της Ελλάδας πιστοποιούν η θεαματική άνοδος του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης σε υψηλό δεκαετιών και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τρεις οίκους αξιολόγησης -οι δύο από τους επιλέξιμους από την ΕΚΤ- μόλις ενα “σκαλοπάτι” πριν απο την επενδυτική βαθμίδα που θα ξεκλειδώσει ακόμη περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις για τη χώρα μας. Η έλευση πολυεθνικών κολοσσών στη χώρα μας ( Pfizer , Microsoft ,JP Morgan, Volkswagen, Amazon ) επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το 2021 οι ΑΞΕ έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ 20ετίας με 4,8 δισ. ευρώ ,ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουν ήδη προστεθεί άλλα 3 δισ. ΑΞΕ. Σήμερα, η Ελλάδα δεν είναι πια η εσωστρεφής οικονομία που χτυπήθηκε από μια σφοδρή δημοσιονομική κρίση -σχεδον χρεοκοπησε- μόλις πριν από 12 χρόνια. Ιστορικό ρεκόρ έχουν καταγράψει και οι εξαγωγές -αγαθών και υπηρεσιών – έφτασαν στο 41% του ΑΕΠ ετησίως από 22% το 2010. Μάλιστα, το 13,2% των βιομηχανικων εξαγωγών είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ποσοστό που φέρνει την Ελλαδα πάνω από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και πίσω από Γερμανία.
- Η καινοτόμα αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μετατρέψει τις κρίσεις σε ευκαιρίες δικαιώθηκε και ετσι θα συνεχίσουμε.
Μοχλός σ’ αυτην την προσπάθεια θα αποτελέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανακαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλαδα 2.0 -μεταξύ των πρώτων που εγκρίθηκαν από την ΕΕ και “τρέχει” ήδη. Η Ελλάδα κέρδισε με το σπαθί της το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων στην ΕΕ σε αναλογία με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ μας . Μαζί με το νέο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – ένα συνολικό ποσό 80 δισ. ευρώ – θα βελτιώσει και θα εκσυγχρονίσει το κράτος και την οικονομία μας μέχρι το 2027 με οφέλη για ολες και ολους τους πολίτες της ωστε να μην μείνει κανείς πίσω.
- Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το μεγαλύτερο νέο πρόγραμμα υποδομής (δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μετρό, αντιπλημμυρικά έργα) σχεδόν διπλάσια από την αξία των έργων που υλοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Συνολικά 65 έργα αξίας 13,9 δισ.
Υποστηρίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση με 24.700 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς, με διετή προσχολική εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, αγγλικά από το νηπιαγωγείο και εργαστήρια δεξιοτήτων σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παράταση του σχολικού ωραρίου έως τις 5.30 υποστήριξη εργαζομένων οικογενειών.
Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία με τη θεσμοθέτηση δωρεάν προσωπικού γιατρού για κάθε πολίτη, την πρόσληψη 18.000 προσωρινών και μόνιμων εργαζομένων υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 1,3 εκατομμύρια γυναίκες για καρκίνο του μαστού και μια πλήρως ψηφιοποιημένη εκστρατεία εμβολιασμού που έδειξαν όλοι οι πολίτες το καλύτερο πρόσωπο του ΕΣΥ.
Το μέλλον της χώρας είναι πολλά υποσχόμενο παρα τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον, εγγύς και ευρύτερο.
Η ανθεκτικότητα και η επιμονή των Ελλήνων και των Ελληνίδων, κόντρα σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις των πρώτων χρόνων της κρίσης, επέτρεψε να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και να βγούμε νικητές από την υπερδεκαετή σκληρή δοκιμασία με περισσότερη εθνική αυτογνωσία, πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συνείδηση και μεγαλύτερη πολιτική ωριμότητα απέναντι στις σειρήνες του εθνολαϊκισμού.
Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες μας , το οφείλουμε στις επόμενες γενιές να μην γυρίσουμε πίσω.