Ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Μανιτάκη ενημέρωσε λεπτομερώς για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία… νέου τύπου εφεδρεία, η οποία δεν θα κινδυνεύει να καταπέσει στα δικαστήρια, ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμβάλει πολιτικά ή επικοινωνιακά στη στήριξη της συγκεκριμένης απόφασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ο οποίος μάλιστα εγείρει, εμμέσως, θέμα αντισυνταγματικότητας με την επισήμανση ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων που μπήκαν στην εφεδρεία με το προηγούμενο καθεστώς και προσέφυγαν στα δικαστήρια δικαιώθηκαν.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου κάνοντας παράπλευρες κινήσεις, όπως για παράδειγμα η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων σε ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Παράλληλα, προχωρά τάχιστα στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα ΕΛΤΑ και την ΕΛΒΟ, όπως αποφασίστηκε από την αρμόδια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, αλλάζοντας νευραλγικές γραμματείες της διοικητικής μηχανής μεταξύ των οποίων και το ΣΔΟΕ – απόφαση που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα αιφνιδιάζοντας πρωτίστως τον ίδιο τον κ. Διώτη ο οποίος νωρίτερα συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή.
Αντικαταστάτης του ο εφοριακός Σ. Στασινόπουλος πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεννόηση των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον κ. Σταμάτη να επιμένει στην αντικατάσταση του εισαγγελέα παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των άλλων δυο κομμάτων οι οποίοι ωστόσο δεν έβαλαν «βέτο» καθώς υπήρχε συμφωνία των αρχηγών για τις γραμματείες: η ΝΔ αποφασίζει για 6 γραμματείες, το ΠΑΣΟΚ για 4 και η Δημοκρατική Αριστερά για 2.