Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο οποίος ήταν ένα από τα θύματα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, παρομοίασε τον πρωθυπουργό με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη. Αυταρχικοί ηγέτες – όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν – υπομονεύουν ευθέως το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Και κάποιοι όμως δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται κάποιες από τις πρακτικές τους. Η παγίδευση πολιτικών αντιπάλων και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, αυτό δεν είναι κράτος δικαίου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε:
«Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα θωρακίσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες από τις αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων όσο και από ολιγάρχες που μπορούν στο μέλλον να αξιοποιούν αυτά τα λογισμικά σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών έστειλε από το Ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση για τη χώρα μας. Ο Ντιντιέ Ρέιντερς χαρακτήρισε απαράδεκτη την οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης πρόσβασης στα προσωπικά ιδιωτικά και τόνισε ότι όποιος επικαλείται την εθνική ασφάλεια, θα πρέπει να το αιτιολογήσει.
«Καταδικάζουμε απόλυτα κάθε παράνομη πρόσβαση στα συστήματα επικοινωνίας. Ασφαλώς είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών να καθορίσουν ποια είναι τα συμφέροντα ζωτικής σημασίας, παρόλα αυτά το κράτος μέλος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι η εσωτερική του ασφάλεια απειλείται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν φτάνει να γίνεται απλώς μνεία για να παρακαμφθεί ό,τι ισχύει στην ΕΕ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας» σημείωσε αρχικά παίρνοντας τον λόγο.
Στη συνέχεια ο επίτροπος Δικαιοσύνης πήρε ξανά τον λόγο, και αφού είχαν προηγηθεί τα παράπονα από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με τον Ντιντιέ Ρέιντερς να τονίζει:
«Επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά ότι οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης πρόσβασης στα προσωπικά ιδιωτικά δεδομένα είναι απαράδεκτη και όταν αυτό γίνεται από κρατικές υπηρεσίες και από υπηρεσίες πληροφορίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αδιάσειστο νομικό κεκτημένο για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή. Αυτό πρέπει να υλοποιείται σε όλα τα κράτη μέλη. Μία εξαίρεση στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η εθνική ασφάλεια σε αυτήν την περίπτωση.
Δεν εφαρμόζονται οι κανόνες αλλά πρέπει να είναι αιτιολογημένη η προσφυγή βάσει των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Καταδικάζουμε την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού αλλά το γεγονός πρέπει να τεκμηριωθεί από την Δικαιοσύνη».
Τον άχαρο ρόλο να υπερασπιστεί την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ εμφανίστηκε έντονα εκνευρισμένη μετά το ράπισμα του επιτρόπου Δικαιοσύνης και τον κάλεσε να ανακαλέσει. Από την πλευρά του ο Ντιντιέ Ρέιντερς κοιτούσε έκπληκτος την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «μύθο» το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:
«Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί χάρη σε αυτές έγινε γνωστή η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το λογισμικό Predator.
Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, από τις έρευνες της Αρχής Διατήρησης του Απορρήτου των Επικοινωνιών,
μία ανεξάρτητη αρχή που ιδρύθηκε χάρη στην παράταξή μας,
τις ίδιες ημέρες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ξεκίνησε να παρακολουθεί το τηλέφωνό μου.
Μία παρακολούθηση που κατά διαβολική σύμπτωση διήρκησε χρονικά όσο και η εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος,
από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και εκλέχτηκα Πρόεδρος.
Ο στόχος τους η αυτονομία της παράταξης.
Ο Πρωθυπουργός με κάλεσε και χθες να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ για τους τυπικούς λόγους που με παρακολουθούσαν.
Με καλεί όμως να κάνω κάτι που έγινε παράνομο με νόμο της κυβέρνησής του.
Μάλιστα όπως μαθαίνουμε, ο φάκελός μου καταστράφηκε, την ίδια μέρα που ενημερώθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή για την καταγγελία μου.
Γιατί άραγε;
Ο Ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια με νόμιμο και διαφανή τρόπο.
O Πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών μπορεί σύμφωνα με το νόμο 3649 του 2008 να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής μου, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον Ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας.
Επίσης πρέπει να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Επιτροπή PEGA, όλα τα πρόσωπα που βάσει της δημοσιογραφικής έρευνας σχετίζονται με τη χρήση αυτών των λογισμικών.
Το προσπαθήσαμε ήδη μια φορά αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε.
Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα.
Είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας.
Οι μυστικές υπηρεσίες οφείλουν να λειτουργούν εντός δημοκρατικού πλαισίου και να προστατεύουν το πολιτικό σύστημα από παράνομα λογισμικά, όχι να καλύπτουν τη χρήση τους.
Στις δημοκρατίες καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι.
Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία.
Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια νέα κανονικότητα, όπου οι παρακολουθήσεις πολιτικών, κομμάτων, δημοσιογράφων, δικαστών αλλά και κάθε απλού πολίτη θεωρούνται εκ των προτέρων νόμιμες.
Γιατί αυτό ακριβώς είναι ο «μεγάλος αδελφός».
Η αίρεση της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα μίας αόριστης και απόρρητης εθνικής ανάγκης
Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη.
Αυταρχικοί ηγέτες υπονομεύουν ευθέως όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν το κοινό μας μέλλον και τη φιλελεύθερη δημοκρατία και κάποιοι δυστυχώς ενώ τους καταδικάζουν μιμούνται πρακτικές τους, όπως ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, η παγίδευση των πολιτικών αντιπάλων και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό δεν είναι Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής.
Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου.
Χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα θωρακίζει τους Ευρωπαίους πολίτες τόσο από τις αυθαιρεσίες των κυβερνήσεων όσο και από ολιγάρχες που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κακόβουλα λογισμικά εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ενισχύοντας περεταίρω τη δύναμή τους.
Καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους συναδέλφους να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό τον νέο αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε Ευρωπαίου πολίτη».