Αυτή τη χρονιά συνολικά 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα θα καταλήξουν εκτός χρήσης και δεν θα ανακυκλωθούν, με τα περισσότερα να καταλήγουν στα συρτάρια και μερικά στα σκουπίδια όπου μπορεί να αποτεφρωθούν.
Περίπου 1,5 δισεκατομμύρια τηλέφωνα πωλούνται ετησίως στον κόσμο και υπολογίζεται ότι υπάρχουν 16 δισεκατομμύρια τηλέφωνα συνολικά, επισημαίνει το φόρουμ WEEE, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων.
Το φόρουμ υποστηρίζει ότι εάν τα 5 δισεκατομμύρια τηλέφωνα τοποθετούνταν το ένα πάνω στο άλλο, θα σχημάτιζε έναν πύργο ύψους 50.000 km, που είναι περίπου το ένα όγδοο της απόστασης από τη Γη στη Σελήνη.
Οι άνθρωποι δεν ανακυκλώνουν τα παλιά τους τηλέφωνα για πολλούς λόγους
Πιστεύουν ότι θα τα χρειαστούν ξανά, σκοπεύουν να τα δώσουν σε συγγενείς αργότερα, είναι προσκολλημένοι σε αυτά τα τηλέφωνα ή δεν ξέρουν πού να τα πάρουν για να τα ανακυκλώσουν.
Ο πιο συνηθισμένος λόγος που δίνεται για τη διατήρηση των παλαιών τηλεφώνων στα συρτάρια είναι ότι θα έρθει μια μέρα που θα χρειαστεί αυτό το τηλέφωνο.
Τα τηλέφωνα περιέχουν μια σειρά από σπάνια υλικά που, μέσω της κατάλληλης ανακύκλωσης και επεξεργασίας, μπορούν να ανακτηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων gadget.
Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σε ένα τηλέφωνο, η ανάκτηση αυτών των υλικών μέσω της ανακύκλωσης είναι φθηνότερη από τη λήψη των υλικών μέσω της εξόρυξης. Η επιβλαβής επίδραση στο περιβάλλον θα μειωνόταν σημαντικά.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι παγκοσμίως, κάθε χρόνο, η ποσότητα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται θα αυξηθεί από 44 εκατομμύρια τόνους το 2020 σε 74 εκατομμύρια τόνους το 2030.
HotNews.ro