Με κάταγμα στον καρπό και την κνήμη νοσηλεύεται ο 19χρονος φοιτητής που λόγω της έλλειψης θέσεων στην αίθουσα καθόταν σε πρεβάζι παραθύρου από όπου έπεσε – Φοιτητικές συγκεντρώσεις στην Κοσμητεία της Νομικής (10 το πρωί) και στην Πρυτανεία (12 το μεσημέρι) – Τα ΜΑΤ κυνήγησαν χθες τους συμφοιτητές του 19χρονου που συμμετείχαν σε αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Η πρώτη συγκέντρωση των φοιτητών έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί στην Κοσμητεία της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Η δεύτερη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι έξω από την Πρυτανεία.
“Είναι τραγικό που έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να καταλάβουμε τι γίνεται στα πανεπιστήμια, για την κατάσταση στα πανεπιστήμια” δήλωσε στην ΕΡΤ φοιτήτρια που βρισκόταν στην αίθουσα της Νομικής Σχολής, από το παράθυρο της οποίας έπεσε ο 19χρονος φοιτητής. Η ίδια μίλησε για το σοκ που υπέστησαν όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα και είπε πως κάποιοι χρειάστηκαν ώρα για να μπορέσουν να κατέβουν και να δουν από κοντά το θέαμα του συμφοιτητή τους να βρίσκεται στο έδαφος, έχοντας πέσει από το παράθυρο του 3ου ορόφου. “Ο Θεός τον φύλαξε και ευτυχώς είναι καλά το παιδί” είπε μη μπορώντας να κρύψει την ταραχή της.
“Είμαστε πάρα πολλά άτομα επειδή έχουν συμπτύξει τα τμήματα. Κανονικά στην αίθουσα είμαστε 100 άτομα σε κάθε τμήμα, τώρα είμαστε 200 επειδή υπάρχει έλλεψη διδακτικού προσωπικού. Είμαστε πολλά παιδιά και η κατάσταση είναι ασφυκτική, ειδικά όταν φοράς και μάσκα με τόσο κόσμο στην αίθουσα. Για αυτό και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Και οι καθηγητές το λένε να μένουν ανοιχτά τα παράθυρα για να μπορούμε να πάρουμε ανάσα και για λόγους υγιεινής. Το παιδί, από ότι έχω καταλάβει δεν είδε ότι το παράθυρο ήταν ανοιχτό και για αυτό έπεσε” τόνισε η φοιτήτρια μιλώντας στη Λία Χριστάρα.
“Ήμουν στην αίθουσα και θα άρχιζε το μάθημα, όταν ξαφνικά ακούσαμε “έπεσε το παιδί”. Κανείς μας δεν ήθελε να το πιστέψει. Πήγαμε στο παράθυρο και καταλάβαμε ότι έπεσε από τον 3ο όροφο” δήλωσε η νεαρή επαναλαμβάνοντας πως το σοκ για τους παριστάμενους ήταν μεγάλο.
Ο 19χρονος έπεσε από το παράθυρο του 3ου ορόφου της Νομικής Σχολής στη διάρκεια του μαθήματος και για καλή του τύχη η μονάδα του κλιματιστικού, που βρισκόταν από κάτω σταμάτησε τη φόρα της πτώσης του, με αποτέλεσμα μονάχα τον σοβαρό τραυματισμό του.
“Πραγματικά ήταν ένα σοκαριστικό περιστατικό, δε χωρά αμφιβολία. Από την πρώτη στιγμή είμαστε δίπλα στο παιδί και την οικογένεια του” τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις”. Ο κ. Παπαϊωάννου έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο φοιτητής έπεσε από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Ο Πρύτανη και ο Κοσμήτορας της σχολής ακολούθησαν χθες το ασθενοφόρο που μετέφερε τον φοιτητή στο νοσοκομείο Παπανικολάου και όπως τόνισε ο ίδιος, ενημερώνεται διαρκώς από τη διοίκηση και τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας του, η οποία εξελίσσεται ομαλά και δεν εμπνέει ανησυχία.
Αυτό που προέχει, δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, είναι η αποθεραπεία του φοιτητή, ο οποίος έχει ένα κάταγμα στον καρπό και ένα στην κνήμη.
Σε σχέση με όσα ανέφερε η φοιτήτρια στην ΕΡΤ ο κ. Παπαϊωάννου παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το κτιριακό και δεν το έχουν αποδεχθεί, ενώ είπε πως όσοι έχουν υπάρξει φοιτητές σε μεγάλα ακροατήρια γνωρίζουν την κατάσταση. Ο τρόπος χειρισμού είναι ωστόσο, ζήτημα του Κοσμήτορα της κάθε σχολής, δήλωσε ο ίδιος.
Είπε επίσης ότι υπάρχει επί σειρά ετών πρόβλημα στη στελέχωση του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς την περίοδο από το 2010 έως και το 2016 συνταξιοδοτούνταν κάθε φορά 80-100 καθηγητές και η κατάσταση βελτιώθηκε μόνο κατά το 2019-2020. Υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο γίνονται προσπάθειες εξορθολογισμού, ενώ έκανε λόγο και για το θέμα των μετεγγραφών, που αυξάνουν και συχνά διπλασιάζουν τον αριθμό των φοιτητών.
Αναφερόμενος τέλος, στον φοιτητή με τον οποίο μίλησε και ο ίδιος, τόνισε πως του είπε ότι “κάθισα σε ένα σημείο και αν με ρωτούσαν αν ήταν τοίχος ή παράθυρο δε θα γνώριζα”.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Αυγής:
Την ίδια ώρα μέγα ερώτημα είναι η στάση της αστυνομίας και των δυνάμεων των ΜΑΤ που χθες Τρίτη αμέσως μετά την πτώση από το παράθυρο του 19χρονου φοιτητή και στην αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συμφοιτητών του, έσπευσαν να κυνηγήσουν τους φοιτητές μέσα στο campus κάνοντας χρήση χημικών και κρότου λάμψης.
Πώς έπεσε από το παράθυρο ο 19χρονος φοιτητής
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο φοιτητής λόγω έλλειψης θέσεων στο αμφιθέατρο παρακολουθούσε το μάθημα, Ενοχικό Δίκαιο, καθισμένος στο πρεβάζι του παραθύρου όταν και έπεσε από τον 3ο ορόφου του κτιρίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Όπως επισημαίνουν μάρτυρες ο 19χρονος γλίτωσε τα χειρότερα καθώς έπεσε στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, η οποία όπως διακρίνεται και σε φωτογραφίες, έχει υποστεί βαθούλωμα.
Οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι στο μάθημα του Ενοχικού Δικαίου συμμετέχουν φοιτητές και από μεγαλύτερες χρόνιες, ενώ έχουν γίνει και συμπτύξεις τμημάτων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φοιτητών που προσέρχονται στην αίθουσα για το συγκεκριμένο μάθημα να ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο. «Φοιτητές κάθονται στο πάτωμα και στα περβάζια γιατί δεν χωράνε στις θέσεις για να παρακολουθήσουν το μάθημα. Οι συνθήκες είναι τραγικές, ωστόσο το σημερινό περιστατικό ξεπέρασε και το χειρότερο σενάριο. Από θαύμα γλίτωσε το παιδί» ανέφερε φοιτήτρια.
ΣΥΡΙΖΑ: H κυβερνητική αδιαφορία για τα Πανεπιστήμια, πίσω από τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή στο ΑΠΘ
Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη κοστίζει ακριβά στην ποιότητα της εκπαίδευσης και δυστυχώς, έχει και τραγικές συνέπειες, επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η αδιαφορία για νέες υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια καθώς 100 εκ. ευρώ είναι η ετήσια κρατική επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια την ώρα που η κυβέρνηση θα δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.