Για τους κλυδωνισμούς που δέχεται η γερμανική οικονομία από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ΕΕ μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ, τόνιζοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξει πολιτική.
«Προφανώς παραμένει πιο ισχυρή οικονομία και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τις πληθωριστικές πιέσεις. Έχει να κάνει με την παραγωγική της δεινότητα και την εξαγωγική της δυνατότητα, οπότε αυτό δεν αλλάζει», τόνισε για την γερμανική οικονομία ο κ. Ζαρωτιάδης.
Αναφορικά με την έκρηξη του πληθωρισμού υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό πληθωρισμό. «Αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και πέρα από τις δυνατότητές της η οικονομική δραστηριότητα. Είναι ένας πληθωρισμός που προκύπτει από πραγματικά αίτια: αφενός η κρίση στα προϊόντα διατροφής, η κρίση στα προϊόντα ενέργειας λόγω των συρράξεων στο βόρειο μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας και επίσης λόγω των πληθωριστικών επιπρόσθετων πιέσεων που προκαλούνται από την ολιγοπωλιακή δομή των αγορών».
Οδεύουμε στην ΕΕ σε στάσιμο πληθωρισμό
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «ο μεγάλος κίνδυνος και για τη χώρα μας και για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι εάν επιμείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μία πολιτική αντιμετώπισης του πληθωρισμού, που όμως πατάει σε διαφορετική ανάγνωση. Η αύξηση των επιτοκίων, η συσταλτική πολιτική που εντάθηκε ακόμη περισσότερο είναι μια πολιτική αντιμετώπιση του πληθωρισμού, όταν αυτός προκύπτει από την υπερθέρμανση της οικονομίας ως νομισματικό κυρίως φαινόμενο. Εδώ έχουμε κάτι άλλο και αν επιμείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτή την πολιτική, τότε αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος προς το φαινόμενο του στάσιμου πληθωρισμού»
Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαφώνησε με την στάση της ΕΚΤ λέγοντας ότι «διαβάζει τον πληθωρισμό ως ένα άλλο φαινόμενο. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε πληθωρισμό και ταυτόχρονα ύφεση. Θα πρέπει αν μου επιτρέπεται αλληγορικά το τιμόνι να το στρέψουμε ανάποδα, ειδάλλως θα εκτροχιαστεί η οικονομική εξέλιξη».
Ο κ. Ζαρωτιάδης χαρακτήρισε ως «φοβική της αντίδραση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι υπάρχει μια «πληθωροφοβία» στην ευρωζώνη.
«Η ιστορία της Ευρώπης βρίθει από τέτοιες περιπτώσεις υπερ πληθωριστικών πιέσεων λόγω στρατιωτικών και λοιπών συγκρούσεων. Αλλά δεν είναι μόνο πληθωρισμός το πρόβλημα είναι και η ύφεση. Και πρέπει το τιμόνι επαναλαμβάνω να στραφεί ανάποδα, όχι στην κατεύθυνση αυτή που επιλέγει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης».
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ