Εκτενή συνέντευξη στην οποία αναφέρεται αναλυτικά σε όσα αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, παραχώρησε στην ελληνική έκδοση της Euractiv η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μάια Σεβέρ.
Παρά τις επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να καλύψει την κατρακύλα της χώρας σε σειρά διεθνών δεικτών που παρακολουθούν την ελευθερία του Τύπου, «τα γεγονότα παραμένουν ξεκάθαρα, όπως εκείνο της δολοφονίας του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, που τράβηξε τη διεθνή προσοχή σε σημαντικά προβλήματα με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πρόοδος της έρευνας είναι αργή και στερείται ουσιαστικής διαφάνειας, γεγονός που έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» επισήμανε η Σεβέρ.
Υπογράμμισε επίσης τις μεθοδικές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν δημοσιογράφοι που καλύπτουν «τη μεταναστευτική πολιτική, τις σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης, του περιορισμού της πρόσβασης στα hotspots της μετανάστευσης, της παρακολούθησης και της παρενόχλησης». Στο τελευταίο δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης, θύμισε, όπου η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, «τα επιχειρήματα και οι εξηγήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν επιθέσεις και κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους».
«Τα σημερινά γεγονότα με τις υποκλοπές και το Pegasus είναι πράγματι απίστευτα … Είναι πραγματικά πρόκληση για τους δημοσιογράφους να εργάζονται σε μια τόσο δύσκολη ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη».
Ήδη πέρυσι η Ελλάδα κατρακύλησε κατά 38 θέσεις στην 108η θέση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, τη χειρότερη επίδοση που είχε ποτέ στην ΕΕ. Το Reuters τον Ιούνιο έβαλε την χώρα μας τελευταία μεταξύ 46 άλλων χωρών στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα ΜΜΕ. Μόλις 7% θεωρεί ότι είναι ελεύθερα από αθέμιτη πολιτική επιρροή και μόλις 8% από αθέμιτη επιχειρηματική επιρροή.
Και όπως είπε σαφώς η Σεβέρ, «φοβάμαι ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου για το 2022, επανέλαβε τις σημαντικές ανησυχίες της και συνέστησε στην Ελλάδα να «θεσπίσει νομοθετικά και άλλα προστατευτικά μέτρα για τη βελτίωση της φυσικής ασφάλειας και του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων … «Αυτά είναι τα γεγονότα. Είχα πολλές επαφές και συζητήσεις με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Σαμοθράκη – κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική και προκλητική. Υποσχέθηκα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσιογράφων θα βοηθήσει και θα παράσχει κάθε υποστήριξη στους Έλληνες συναδέλφους».