Σοβαρά ερωτήματα για την υποτιθέμενη δωρεά του επιχειρηματία Κώστα Λούλη προς την «Κιβωτό του Κόσμου» προκύπτουν από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Μαγνησία» (magnesianews.gr)
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Μ», ο βιομήχανος και «ευεργέτης» της «Κιβωτού του Κόσμου» όχι απλώς δεν δώρισε αλλά φέρεται να πούλησε, έναντι αδράς μάλιστα αμοιβής, την πολυτελή του βίλα που βρίσκεται στην οδό Ήρας 8 στο Διμήνι Βόλου και της έκτασης που την περιβάλει, αποκομίζοντας το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ! Να θυμίσουμε ότι το 2016, ο βιομήχανος Κώστας Λούλης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε αναφέρει ότι από κοινού με τη σύζυγό του Άννα Στεπάνοβα και χωρίς δεύτερη σκέψη «αποφασίσαμε να προβούμε σ’ αυτή την κίνηση και να κάνουμε την παραχώρηση στον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Η Κιβωτός του Κόσμου»» εκθειάζοντας στη συνέχεια το έργου του ιδρυτή της «Κιβωτού» για τον οποίο δήλωσε ότι «αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον αλτρουϊσμό του, την εθελοντική προσφορά και την αλληλεγγύη. Με έχει συγκινήσει το έργο του σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπό τη σκέπη του έχουν βρει στέγη, θαλπωρή και μία μεγάλη αγκαλιά περίπου 400 παιδιά στις δομές που έχουν δημιουργηθεί στην Αττική, τη Χίο και τα Ιωάννινα. Επιτελεί ένα έργο θεάρεστο και είμαι πολύ ευτυχισμένος που μπόρεσα και εγώ με τις δικές μου δυνάμεις να συνδράμω σε αυτό. Πάντα ήθελα να προσφέρω σε αυτόν τον τομέα. Η συγκυρία με βοήθησε και αυτό έγινε πράξη», συμπλήρωσε ο Κώστας Λούλης.
Το ιστορικό
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» οι δύο ιδιοκτήτες του ακινήτου στο Διμήνι, ο Κώστας Λούλης ως έχων την επικαρπία και η σύζυγός του Άννα Στεπάνοβα ως έχουσα την ψιλή κυριότητα προχώρησαν τον Μάιο του 2016, στην πώλησή ενός αγροτεμαχίου έκτασης 2.745 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας 2.471 ευρώ στη θέση «Σπηλιά» και ενός οικοπέδου 10.794 τ.μ. με κύριο κτίσμα 368 τ.μ. και πολλά άλλα μικρότερα, αντικειμενικής αξίας 640.000, έναντι ποσού 1 εκ. ευρώ! Αγοράστρια ήταν η Σταματία Γεωργαντή, σύζυγος του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου ως νόμιμη εκπρόσωπος και πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, Εθελοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με τον διακριτικό τίτλο «Κιβωτός του Κόσμου». Το τίμημα μάλιστα καταβλήθηκε τμηματικά, καθώς η διοίκηση της «Κιβωτού» φέρεται να αδυνατούσε να το καταβάλει εφάπαξ. Έτσι τα δύο μέρη συμφώνησαν να καταβληθεί αρχικά ένα ποσό ύψους 500.000 ευρώ σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσαν οι πωλητές στην Τράπεζα Πειραιώς και το υπόλοιπο να καταβληθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι εξοφλήσεώς του συνόλου του τιμήματος. Για την αγοραπωλησία μάλιστα καταβλήθηκε και ο αναλογούν φόρος που ήταν 618 ευρώ για το αγροτεμάχιο και 30.282 ευρώ για το οικόπεδο με τα κτίρια.
Ερωτήματα
Από τα παραπάνω στοιχεία του δημοσιεύματος προκύπτουν εύλογα ερωτήματα γι’ αυτό που παρουσιάστηκε από όλους τους εμπλεκομένους ως μία μεγάλη δωρεά, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μία αγοραπωλησία, με ένα πολύ υψηλό τίμημα μάλιστα, το οποίο έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί πως εξασφαλίστηκε από την διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου» και στη συνέχεια καταβλήθηκε προς τους πωλητές Κώστα Λούλη και Άννα Στεπάνοβα. Εξίσου σημαντικό να διευκρινιστεί τόσο από τον κ. Λούλη όσο και από τους ελεγκτικούς φορείς του Δημοσίου για ποιο λόγο παρουσιάστηκε ως δωρεά αυτή η αγοραπωλησία των παραπάνω ακινήτων. Ποιος ήταν ο σκοπός του «δωρητή»; Να οικοδομήσει απλώς το προφίλ ενός φιλάνθρωπου επιχειρηματία ή κάτι άλλο; Η τοπική εκκλησία και συγκεκριμένα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού είχαν γνώση ότι επρόκειτο για πώληση και όχι για δωρεά και αν ναι γιατί συνετέλεσαν στην εξαπάτηση της ελληνικής κοινής γνώμης, σιωπώντας για όλα αυτά;
Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, θα πρέπει ο κ. Λούλης να δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις ώστε να μην υπάρχουν σκιές σε ότι έχει να κάνει με τις μεταβιβάσεις αυτών των ακινήτων, αφού όπως ισχυρίζεται μέχρι και σήμερα σε τηλεοπτικές του δηλώσεις «δεν μετανιώνει για τις δωρεές του στον Κιβωτό» επιμένοντας, όπως φαίνεται στο αφήγημα το οποίο δυστυχώς για εκείνον καταρρίπτεται από τα παραπάνω στοιχεία που αποκαλύπτουμε.
Αρχιμήδης-Δημήτρης Καρεκλίδης