Ψηλά στα Εξάρχεια, στον πεζόδρομο της οδού Μεθώνης συναντάς αυτή την ασπρόμαυρη γυναικεία φιγούρα που μοιάζει σαν βγαλμένη από κάποιο ιαπωνικό manga.
Γράφει η Βάσω Γκάτσου
Αυτή η πρώτη εντύπωση όμως θα αλλάξει αν την τραβήξεις φωτογραφία και την επεξεργαστείς στο Photoshop ως negative, αφού θα πάρει τα χρώματα που κανονικά θα είχε.
Η δημιουργός με αυτή την τεχνική καταφέρνει να μην μας δώσει το έκθεμα της στο πιάτο και μας κάνει να θαυμάσουμε το πόσο catchy ήταν η ιδέα της, που αν και έχει εμφανιστεί σε πόλεις του εξωτερικού, στην Ελλάδα δεν έχει διαδοθεί ακόμα.
Η ΜORA λοιπόν, μας έπιασε στον ύπνο….
Με αφορμή το όνομα της υπογραφής, λίγα λόγια για την Μόρα ή επί το επιστημονικότερον, υπνική παράλυση.
Έχετε νιώσει ποτέ σαν να είστε ξύπνιοι στο κρεβάτι, αλλά να μην μπορείτε να κινηθείτε;
Μπορεί να έχετε νιώσει πολύ μεγάλο φόβο εκείνη τη στιγμή, αλλά όσο και αν προσπαθείτε δεν μπορείτε να καλέσετε για βοήθεια.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπνική παράλυση. Είναι γνωστή και με την ονομασία “Μόρα” και, εκτός από έντονο φόβο, μπορεί να μας κάνει να δούμε ή να ακούσουμε πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.
Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου υποστηρίζουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπνική παράλυση είναι απλά ένα σημάδι ότι το σώμα μας δεν περνάει ομαλά μέσα από τα επιμέρους στάδια του ύπνου.
Μέσα από τους αιώνες, τα συμπτώματα της υπνικής παράλυσης έχουν περιγραφεί με πολλούς τρόπους και συχνά αποδίδονται σε κάποια “κακή”, ή “διαβολική” παρουσία: αόρατοι αρχαίοι δαίμονες της νύχτας και εξωγήινες παρουσίες έχουν αναφερθεί ως “υπαίτιοι” του φαινομένου.
Σχεδόν κάθε πολιτισμός στο διηνεκές του χρόνου έχει κάποιες τέτοιες μυστηριώδεις ιστορίες με “κακά πλάσματα” που τρομοκρατούν ανήμπορους ανθρώπους τη νύχτα!
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα περίεργο συναίσθημα, όπου, ενώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί.
Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και όλο το σώμα δεν “συγχρονίζονται” στον τρόπο που μεταβαίνουν από την μία φάση ύπνου στην επόμενη.
Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, το άτομο ενδέχεται να μην μπορεί να κινηθεί, ή να μιλήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή μια αίσθηση πνιγμού.
Κάπως έτσι νιώθουμε πολλοί στο ξύπνιο μας ζώντας την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα σήμερα.
Βιώνουμε καθημερινά μια κοινωνική παράλυση.
Ζούμε μες την κοινωνική μόρα μας.
Μια ολιγαρχική ελιτ, έχει στα χέρια της την οικονομική, πολιτική και κοινωνική δύναμη.
Κάποιοι κατέχουν τον πλούτο, τα κανάλια, τις τράπεζες, τις ποδοσφαιρικές ομάδες, το νομοθετικό πλαίσιο, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη…
Κάποιοι έχουν την δύναμη να διαμορφώνουν τις συνειδήσεις μας.
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook