«Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω» ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες για τα στεγαστικά δάνεια
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι αφήνει τους δανειολήπτες ανυπεράσπιστους στα χέρια των τραπεζών καθώς η περίφημη συμφωνία για τα στεγαστικά δάνεια θα αφορά ελάχιστους. Μάλιστα ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε κυνικά ότι «σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα, λέγοντας ότι οι «τράπεζες έφτασαν στα όριά τους». Παράλληλα συνέχισε το κακοστημένο θέατρο της δήθεν μάχης της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δύο ώρες μπινελικονόμασταν».
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε «ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όριά τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ήταν και αυτή κακή συζήτηση, διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει η επόμενη συνάντηση».
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων, την ώρα που οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων.
Με καυστικό τρόπο σχολίασε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα μετά τη συνάντηση του με τους τραπεζίτες με θέμα τα στεγαστικά δάνεια η Εφη Αχτσιόγλου.
«Όταν πρόκειται για τον κ. Σταϊκούρα και τις τράπεζες τα μόνα πιθανά «μπινελίκια» που μπορεί να αντάλλασσαν είναι μεζεδάκια» σημείωσε η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι θα καλυφθεί μόνο το 50% της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί οι μηνιαίες δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων από την αύξηση των επιτοκίων (Αφορά τους 20.000 όχι γενικά) Το υπόλοιπο 50% θα πληρωθεί από τον δανειολήπτη. Αυτό θα στοιχίσει στις τράπεζες κοντά στα 15 εκατ. Ευρώ μόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή του μηχανισμού επιδότησης τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2023.
Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν, θα είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ.