H ρωσική οικονομία διασώθηκε από τις σοβαρότατες διεθνείς κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία χάρη σε δύο κοινωνικές ομάδες που δεν είναι πολεμοχαρείς και οι κατά κανόνα τείνουν να απορρίπτουν την συγκρουσιακή εξωτερική πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εξηγεί αρθρογράφος της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Δεν θα μπορούσε η οικονομία της Ρωσίας να πηγαίνει τόσο καλά 10 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου – ενώ οι προσδοκίες από όλες τις πλευρές ήταν εντελώς διαφορετικές – αν δεν συνέβαινε ένα φαινόμενο που ούτε οι ίδιοι οι Ρώσοι, πόσο μάλλον η Δύση, δεν γνωρίζουν, γράφει ο σχολιαστής Έντουαρντ Στάινερ στη στήλη του.
Οι κοινωνικές αυτές ομάδες είναι η νέα γενιά επαγγελματιών της εξουσίας στη Ρωσία, αφενός, και μια μεγάλη ομάδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα αφετέρου, που καθεμιά με τον τρόπο της κατάφερε να στηρίξει την εγχώρια οικονομία εν μέσω σκληρών μέτρων της Δύσης.
Όπως εξηγεί ο Γερμανός αρθρογράφος, «απροσδόκητα για όλους» ένα στρώμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που «είναι πιο συνηθισμένες να ελίσσονται και να αναζητούν λύσεις και εναλλακτικές κατά της κρίσης» αντέδρασε πιο αποτελεσματικά από ό,τι το ίδιο το ρωσικό κράτος στην πίεση των κυρώσεων. Κατόρθωσε έτσι να βρει εναλλακτικά κανάλια προμήθειας υλικών, πρώτων υλών και μηχανημάτων, επιβιώνοντας όλο αυτό το 10μηνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο έτερος παράγοντας είναι «μια ομάδα σχετικά νέων επαγγελματιών στην εξουσία», από 30 έως 60 ετών, που «έχουν υψηλές ικανότητες στον τομέα της οικονομίας και των οικονομικών και πείρα από ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και ξένων επιχειρήσεων», γράφει ο Έντουαρντ Στάινερ.
Οι στοχευμένες ενέργειές τους κατέστησαν δυνατή την ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασης των περιορισμών της Δύσης, θεωρεί ο αρθρογράφος, χωρίς πάντως να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες ως προς συγκεκριμένες αποφάσεις που διατήρησαν την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής παρά την αποκοπή σε μεγάλο βαθμό από το Δυτικό οικονομικό σύστημα.
Ένας τρίτος παράγοντας που κράτησε στην… επιφάνεια τη ρωσική οικονομία αφορά στη ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας το 2022, που απέφερε υπερκέρδη στους Ρώσους εξαγωγείς ενέργειας.
Συνέπεια όλων αυτών είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η πτώση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Ρωσίας φέτος να είναι «μόλις 3,4%», επισημαίνει ο δημοσιογράφος, ενώ αρχικά οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είχαν προβλέψει συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ της Ρωσίας «ακόμη και περισσότερο από 10%» το 2022, υπενθυμίζει στην ανάλυσή του ο Έντουαρντ Στάινερ.
Πηγή: Die Welt