Η φωτογραφία της ανάρτησης εμφανίζεται στο Διαδίκτυο εδώ και αρκετά χρόνια συνοδευόμενη από μια ποικιλία ερμηνειών, καμία από τις οποίες δεν μπορεί να επαληθευτεί. Κάποιες από τις ερμηνείες αφορούν την εορταστική περίοδο που διανύουμε.
Η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί ευρέως στο διαδίκτυο από το 2014, μεταξύ άλλων σε αρκετούς ιστότοπους με έδρα τη Ρωσία. Η συνηθισμένη λεζάντα που την ακολουθεί αναφέρει συνήθως: «Κυρίες προσκαλούν κυρίους στον Λευκό Χορό, 1900». Ο «λευκός χορός» έχει χαρακτηριστεί ως παράδοση στη Ρωσία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι γυναίκες καλούν τους άνδρες να χορέψουν.
Ωστόσο, δεν βρέθηκε κάποια αξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει ότι η φωτογραφία ήταν ρωσικής προέλευσης και έδειχνε γυναίκες να ζητούν από άνδρες έναν λευκό χορό.
Ένα ισπανόφωνο ιστολόγιο του 2017 ισχυρίστηκε ότι η εικόνα δείχνει μια μεξικάνικη παράδοση από την περίοδο Porfiriato (1877-80 και 1884-1911) στο Μεξικό, όταν «ένα παράξενο και ταπεινωτικό τελετουργικό διαδόθηκε μεταξύ των πλουσίων: στο τέλος του χρόνου η γυναίκα γονάτιζε μπροστά στον σύζυγό της και ζητούσε συγχώρεση για τα λάθη που έκανε όλη τη χρονιά». Παρόμοιοι ισχυρισμοί έγιναν σε ισπανόφωνες αναρτήσεις στο Facebook, το Pinterest και το Twitter, ενώ μια αγγλόφωνη ανάρτηση ιστολογίου ισχυρίστηκε ότι η εικόνα είναι από το 1876.
Ο έλεγχος για επιβεβαίωση που έγινε μεταξύ ιστορικών, πανεπιστημιακών και ειδικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε τέτοια παράδοση στο Μεξικό εκείνη, ή οποιαδήποτε άλλη περίοδο.
Η φωτογραφία έχει επίσης εμφανιστεί σε ιστοσελίδες κινεζικής γλώσσας με λεζάντα που μεταφράζεται ως: «Στο Λονδίνο της Αγγλίας το 1892, 5 γυναίκες γονάτισαν μπροστά στους άνδρες, δείχνοντας μια σχέση υποταγής και προσκόλλησης». Παράλληλα, η φωτογραφία ήταν διαθέσιμη για αγορά ως ταχυδρομική κάρτα σε έναν ιστότοπο με την περιγραφή “Vintage Victorian Women Kneel Before their Husband Card Postcard”.
Αλλά και εδώ, η ακαδημαϊκή έρευνα απέδειξε ότι δεν υπήρχαν τέτοια έθιμα την Βικτωριανή εποχή στην Αγγλία.
Επομένως, το ερώτημα για το τι δείχνει αυτή η φωτογραφία παραμένει ανοικτό. Από εδώ και πέρα μπορεί να υπάρξουν μόνο υποθέσεις.
Κάποιοι θεωρούν ότι η φωτογραφία «στήθηκε» για κάποιον λόγο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποια θρησκευτική αίρεση.
Με τα δεδομένα αυτά, η ημερομηνία, η προέλευση και το περιεχόμενο της φωτογραφίας παραμένουν άγνωστα.
Ο έλεγχος της φωτογραφίας έγινε από το AAP FactCheck.
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook από τον Βαγγέλη Χωραφά