Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η θρυλική σχεδιάστρια μόδας, Βίβαν Γουεστγουντ.
Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο οίκος μόδας, που είχε ιδρύσει, με ανάρτηση στο Twitter.
«Η Βίβιαν Γουέστγουντ πέθανε σήμερα, ήρεμη και περιστοιχισμένη από την οικογένειά της στο Κλάπαμ του νότιου Λονδίνου. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους σαν τη Βίβιαν ώστε να έρθει μία αλλαγή προς το καλύτερο» αναφέρεται στην ανάρτηση.
Συγκινητικό και το μήνυμα του συζύγου και συνεργάτη της Γουεστγουντ, Αντρέας Κροντελερ, «Θα συνεχίσω με τη Βίβιαν στην καρδιά μου. Δουλεύαμε μαζί μέχρι το τέλος και μου έδωσε πολλά πράγματα για να συνεχίσω. Σε ευχαριστώ γλυκιά μου».
Τα πρώτα βήματα και η Punk
Η οικογένεια της μετακόμισε στο Λονδίνο το 1957, όπου η ίδια παρακολούθησε ένα έτος σε σχολή Τέχνης. Μια αυτοδίδακτη σχεδιάστρια χωρίς επίσημη εκπαίδευση στη μόδα, έμαθε πώς να φτιάχνει ρούχα ως έφηβη ακόμη ακολουθώντας μοτίβα και ξεχωρίζοντας ρούχα από δεύτερο χέρι που έβρισκε στις αγορές για να κατανοήσει το κόψιμο και την κατασκευή.
Γνώρισε τον Μάλκολμ Μακλάρεν, μάνατζερ συγκροτημάτων, τη δεκαετία του 1960 ενώ εργαζόταν ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο μετά τον χωρισμό από τον πρώτο της σύζυγο, Ντέρεκ Γουεστγουντ. Το ζευγάρι άνοιξε ένα μικρό μαγαζί στην Kings Road στην Τσέλσι το 1971 που έγινε στέκι πολλών από τις μπάντες της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Sex Pistols.
Τα προκλητικά και μερικές φορές αμφιλεγόμενα σχέδιά της έφτασαν να καθορίσουν την punk αισθητική και η Γουέστγουντ θα γινόταν από τις πλέον διάσημες σχεδιάστριες μόδας, συνδυάζοντας ιστορικές αναφορές, κλασική ραπτική και ρομαντική άνθηση με πιο σκληρά και μερικές φορές απροκάλυπτα πολιτικά μηνύματα.
Η ακτιβιστική δράση
Ως πολέμιος του καταναλωτισμού, η Γουέστγουντ υπονόμευε με χαρά τα δικά της επιχειρηματικά συμφέροντα. Το 2010, είπε στο AAP: «Απλώς λέω στους ανθρώπους, σταματήστε να αγοράζετε ρούχα. Γιατί να μην προστατεύσουμε αυτό το δώρο της ζωής όσο το έχουμε; Δεν θεωρώ ότι η καταστροφή είναι αναπόφευκτη. Μερικοί από εμάς θα θέλαμε να το σταματήσουμε αυτό και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιβιώσουν».
Το 2015, οδήγησε ένα τανκ έως το σπίτι του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερο, σε μια διαμαρτυρία ενάντια στο fracking. Πίεσε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να απαγορεύσει τη λιανική πώληση γούνας μαζί με άλλους κορυφαίους σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένης της Στέλλα Μακάρτνι.
Ήταν επίσης ένθερμη υποστηρίκτρια του Τζούλιαν Ασάνζ. Το 2020 μπήκε σε ένα κλουβί για να διαμαρτυρηθεί για την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2022 σχεδίασε το κοστούμι και το φόρεμα που φορούσαν ο Ασάνζ και η σύζυγός του, Στέλλα Μόρις, στο γάμο τους.