Σε νέα παρέμβαση για τις διεθνείς εξελίξεις και τις διαταραγμένες παγκόσμιες ισορροπίες προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, απευθύνοντας έκκληση να δοθεί στη Ρωσία η ευκαιρία να ενταχθεί ξανά στο διεθνές σύστημα μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία και υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος με τη Μόσχα πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο.
«Η επανένταξη της Ρωσίας στο διεθνές γίγνεσθαι μπορεί να ακούγεται σαν κούφια λόγια για τα έθνη τα οποία στέναζαν υπό τον ρωσικό ζυγό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», ανέφερε χθες, Τρίτη (17/1) από το Νταβός της Ελβετίας.
Ωστόσο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης», ως αποτέλεσμα της αίσθησης ότι γίνεται πόλεμος «κατά της ίδιας της Ρωσίας».
Σε αυτήν την περίπτωση, «η Ρωσική Ομοσπονδία θα αναγκαστεί να επαναξιολογήσει την ιστορική της θέση, η οποία αποτελεί ένα κράμα έλξης για τον πολιτισμό της Ευρώπης και φόβου κυριαρχίας από την Ευρώπη».
«Η καταστροφή της Ρωσίας ως κράτους μπορεί να έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες»
«Η καταστροφή της Ρωσίας ως κράτους μπορεί να έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες. Θα καταστήσει μια τεράστια περιοχή έντεκα ζωνών ώρας ευεπίφορη σε εσωτερικές συγκρούσεις και εξωτερικές επεμβάσεις, τη στιγμή που υπάρχουν 15.000 και πλέον πυρηνικές κεφαλές στο έδαφός της», υπογράμμισε ο Κίσινγκερ και συνέχισε:
«Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύω στον διάλογο με τη Ρωσία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, στο τέλος των εχθροπραξιών όταν επιτευχθεί η προπολεμική γραμμή και σε μια συνεχή διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη και τη Αμερική, ενώ οι κυρώσεις θα διατηρηθούν μέχρι να επιτευχθεί μια τελική διευθέτηση. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος για να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου».
Παράλληλα, ο Κίσινγκερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και, εάν είναι απαραίτητο, να εντείνουν αυτήν την υποστήριξη έως ότου επιτευχθεί γραμμή κατάπαυσης του πυρός ή γίνει αποδεκτή στις προκαταρκτικές συζητήσεις για την επίτευξη ειρήνης.
Στη συνέχεια, ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την «ηρωική συμπεριφορά του ουκρανικού λαού», ενώ σημείωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μια μέρα θα ήταν ένα «κατάλληλο αποτέλεσμα».
Όπως είπε, στην παρούσα κατάσταση, «η ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας δεν έχει πλέον νόημα. Στο τέλος της πιθανής διαδικασίας ειρηνευτικών συνομιλιών, η χώρα θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ».
Τι είπε για Κίνα και Ταϊβάν
Αναφερόμενος στην Κίνα, ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπενθύμισε ότι όταν ο Νίξον και ο Μάο επιδίωξαν να σημειώσουν πρόοδο στις σχέσεις τους, είχαν γίνει 152 διαπραγματεύσεις για την Ταϊβάν. «Τώρα, οι ΗΠΑ και η Κίνα λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων μετά από χρόνια επιδείνωσής τους», είπε και πρόσθεσε:
«Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen θα έχει την πρώτη της συνάντηση με τον κινέζο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Liu He στις 18 Ιανουαρίου στη Ζυρίχη, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken θα επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του 2023».
Σχετικά με την Ταϊβάν και την Κίνα, ο Κίσινγκερ είπε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που υποδηλώνουν «αναμέτρηση» και με ψύχραιμη γλώσσα να δημιουργήσουν συνθήκες για διάλογο.