Την άποψη ότι ο κ. Ράμμος βρίσκεται πλήρως μέσα στα συνταγματικά του καθήκοντα σε σχέση με το θέμα των επισυνδέσεων, εξέφρασε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παύλος Ελευθεριάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Ακόμα κι αν υπάρχει κριτική στον κ. Ράμμο για το πώς κάνει τη δουλειά του, δεν σημαίνει ότι επειδή διαφωνείς με τον τρόπο που κάνει τη δουλειά του, πρέπει να τον κατηγορείς για προδοσία ή να κάνεις προσωπικές επιθέσεις ότι είναι υποτίθεται συνεργάτης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά είναι αήθεις επιθέσεις στην προσωπικότητα και το χαρακτήρα του», ανέφερε ο κ. Ελευθεριάδης για τη στάση της κυβέρνησης.
«Η ΑΔΑΕ απαξιώνεται στα μάτια του πολιτικού κόσμου»
Αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση ο κ. Ράμμος είπε ότι η έξαρση αυτής της προσωπικής κριτικής προς τον κ. Ράμμο από βουλευτές και υπουργούς, έχει ως αποτέλεσμα η ΑΔΑΕ αυτή τη στιγμή απαξιώνεται στα μάτια του πολιτικού κόσμου. «Η δουλειά της ΑΔΑΕ είναι να κάνει έρευνες και να βρει που υπήρξαν παρανομίες. Η υποψία που υπάρχει διάχυτη στον πολιτικό βίο αυτή τη στιγμή τον δηλητηριάζει. Πρέπει να φύγει αυτή η υποψία με τον έναν τον άλλο τρόπο, είτε με την αθώωση των υπόπτων ή την απόδειξη της ενοχής τους. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό το επεισόδιο θα βγάλει δικαιωμένο τον κ. Ράμμο και την ΑΔΑΕ. Θα βγάλει δικαιωμένους τους συνταγματολόγους και τον νομικό κόσμο και πιστεύω ότι θα είναι ένα σημείο προόδου, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.
«Από τη άλλη πλευρά και η αντιπολίτευση, δεν μπορεί να λέει έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου. Ο αρχηγός αντιπολίτευσης πρέπει να σεβαστεί τις διαδικασίες και το τεκμήριο της αθωότητας και να πει υπάρχουν υποψίες, πρέπει να ερευνηθούν και δεν θα πω τίποτε άλλο γι’ αυτά. Να πει ότι πρέπει να αφήσουμε το κ. Ράμμο, τους δικαστές, τους εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους και δεν πρέπει να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα της έρευνας», δήλωσε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου για τη στάση της αντιπολίτευσης.
«Δεν υπάρχει συνταγματική παιδεία στους πολιτικούς μας ηγέτες»
Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει συνταγματική ηθική και παιδεία στους πολιτικούς μας ηγέτες, ο κ. Ελευθεριάδης απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. «Oι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να επιδεικνύουν μια πολιτική ηθική, μια συνείδηση, μια ευαισθησία προς το δημόσιο χώρο. Αυτό είναι κάτι που γίνεται αποδεκτό σήμερα απολύτως στη βρετανική πολιτική ζωή, όπου οι συνταγματικές αρχές θεωρούνται ηθικές. Όταν οι βουλευτές και οι υπουργοί του Συντηρητικού Κόμματος είπαν στον Μπόρις Τζόνσον ότι έχει παραβιάσει τη συνταγματική ηθική της χώρας του είπαν πρέπει να φύγεις και να αντικατασταθείς από άλλον υπουργό. Δεν άλλαξε η κυβέρνηση υπό το συντηρητικό κόμμα», πρόσθεσε.