Σύμφωνα με νομοθεσία της Αιγύπτου, τα δημοφιλή social media accounts θα αντιμετωπίζονται ως παραδοσιακά media. Συγκεκριμένα, τα social media οποιουδήποτε διαθέτει πάνω από 5.000 followers θα ελέγχονται από το Ανώτατο Συμβούλιο της Media Διοίκησης και θα θεωρούνται ως media μέσα. Ως τέτοια, θα υπόκεινται στις νομοθεσίες που τιμωρούν τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων, ενώ το Συμβούλιο θα μπορεί να μπλοκάρει websites και να διώκει ποινικά αυτούς που “υποκινούν τους ανθρώπους να παραβιάζουν τους νόμους” και αυτούς που “δυσφημούν πρόσωπα και θρησκείες”.
Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται πως οι Αιγυπτιακές αρχές έχουν ήδη μπλοκάρει πάνω από 500 sites την τελευταία χρονιά, ενώ η Wall Street Journal αναφέρει πως έχουν συλληφθεί αρκετοί δημοσιογράφοι, ερευνητές και κριτικοί.
Η Αίγυπτος περνάει μια μακρά περίοδο καταπίεσης των online ελευθεριών. Από το 2015 έγινε παράνομο να δημοσιεύονται άρθρα τα οποία είναι αντίθετα στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Οι νέοι νόμοι θα αυξήσουν την ήδη ευρεία εξουσία της κυβέρνησης στον έλεγχο, τη λογοκρισία και το μπλοκάρισμα των social media και των blogs, καθώς και την ποινικοποίηση περιεχομένου που παραβαίνει την ασαφώς ορισμένη πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική νόρμα. – Διεθνής Αμνηστία