H νέα χρονιά βρίσκει ολόκληρο τον πλανήτη στη δίνη μιας παρατεταμένης περιόδου διεθνών αναταράξεων, με τη μεγαλύτερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα συνεχιστεί το 2023 αφήνοντας ευκρινές αποτύπωμα στην αναπτυξιακή δυναμική όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ενεργειακής επάρκειας και τη δημιουργία αναχώματος στην κλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, με στόχο την ελάφρυνση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, αλλά και να περιοριστούν οι ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, γίνεται μία συντεταγμένη προσπάθεια όλων των φορέων του ενεργειακού κλάδου.
- Σε αυτή την προσπάθεια, είναι αυτονόητο ότι η ΔΕΠΑ, η εταιρεία που εισήγαγε το φυσικό αέριο στη χώρα και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ενεργειακής αγοράς, μπαίνει μπροστά και οδηγεί τις εξελίξεις. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σήμερα, που η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον υψηλών προκλήσεων, αποτελεί τον εγγυητή της ενεργειακής σταθερότητας τόσο της Ελλάδας, όσο και της ΝΑ Ευρώπης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ως στρατηγική προτεραιότητα τη διασφάλιση του εφοδιασμού και τις ανταγωνιστικές τιμές, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους προμηθευτές της, εξασφαλίζοντας τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους και συνάπτει νέες συμφωνίες όπως η πρόσφατη με την TotalEnergies που έχει σημαντικά εμπορικά πλεονεκτήματα, όπως η χαμηλότερη τιμή αναφορά σε σχέση με το TTF και η απουσία ρήτρας take or pay, που φέρνουν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργειακή αυτονομία.
Επίσης με αυτές τις συμφωνίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες προμήθειας τόσο της Ελλάδας όσο και γειτονικών χωρών που προμηθεύει με φυσικό αέριο.
Εν μέσω της δύσκολης αυτής συγκυρίας έχει αναδειχθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο στρατηγικός ρόλος του φυσικού αερίου, ως καύσιμο-γέφυρα για την επίτευξη των εθνικών στόχων της ενεργειακής μετάβασης, με έμφαση στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας και μεταφοράς του, αλλά και την επέκταση των δυνατοτήτων αποθήκευσης.
- Για την επίτευξη των στρατηγικών αυτών προτεραιοτήτων υλοποιείται από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα τελευταία τρία χρόνια, ένα συνεκτικό business plan που έχει ως αιχμή του δόρατος το τρίπτυχο: καθετοποίηση και επέκταση των εταιρικών δραστηριοτήτων, περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα και μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.
Η Διοίκηση της ΔΕΠΑ συνεχίζει να επενδύει στις δραστηριότητες φυσικού αερίου έχοντας κάνει εξαιρετικά ακριβείς προβλέψεις για τις τάσεις και τις ανάγκες της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διεύρυνση της χρήσης φυσικού αερίου, το οποίο αδίκως έχει δαιμονοποιηθεί κατά καιρούς καθώς αποτελεί το αποδοτικότερο και πλέον φιλικό προς το περιβάλλον συμβατικό καύσιμο, με την αξιοποίηση τεχνολογιών όπως το Small Scale LNG και το CNG.
- Επιπροσθέτως, δίνεται βαρύτητα στην υλοποίηση στρατηγικών υποδομών, με τις οποίες ενισχύονται και διαφοροποιούνται οι οδεύσεις και οι πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ειδικότερα, πρόκειται για μία σειρά υποδομών και διεθνών projects που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU).
Τα έργα αυτά είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον και για καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, κάτι που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη ΔΕΠΑ. Θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφός για την ενίσχυση του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα, υλοποιούνται επενδύσεις στην καινοτομία αναπτύσσοντας, σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, εφαρμογές για την βέλτιστη συνεργασία συστημάτων ΑΠΕ και υδρογόνου.
Εκτιμώντας ότι η τιμή του θα επανέλθει σταδιακά σε ιστορικά χαμηλά μέσα στην επόμενη διετία, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο να αποτελέσει εκ νέου την πιο οικονομική εναλλακτική και με γνώμονα την καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισήλθε στο κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, αποκτώντας το 29%, του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.», με τη ΔΕΗ και τον Όμιλο Κοπελούζου να κατέχουν το 51% και το 20% αντιστοίχως, που σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση μιας σύγχρονης Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ονομαστικής ισχύος 840 MW, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η μονάδα θα συνδέεται απευθείας με τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Gastrade, στην οποία μετέχει με 20%, και που θα αυξήσει τη δυναμικότητά της και με ένα δεύτερο FSRU. Η νέα μονάδα θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης, και θα μπορεί να ενταχθεί σε ένα σύστημα μηδενικών ρύπων, και παράλληλα αργότερα όταν καταστούν διαθέσιμες οι απαραίτητες ποσότητες υδρογόνου, θα λειτουργεί με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ισχυροποιεί ολοένα και περισσότερο την παρουσία της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο σε φωτοβολταϊκά πάρκα, πάνω από 800 MW και στόχο την υπέρβαση του 1 GW στο εγγύς μέλλον.
Τέλος και σε απόλυτη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία, σχεδιάζονται και υλοποιούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να απορροφά μεγάλο τμήμα των ανατιμήσεων για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου στη χώρα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους, με συνολικές εκπτώσεις ύψους 155 εκατ. €, και την οριζόντια επιδότηση για τον Ιανουάριο να ανέρχεται σε 20 € ανά MWh.
Ο ενδελεχής επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διεύρυνση και καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της υπηρετώντας, παράλληλα, τον στόχο της απολιγνιτοποίησης και εξασφαλίζοντας την παροχή άφθονης και οικονομικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Με ισχυρές βάσεις και όραμα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας και διατηρεί την αναπτυξιακή της πορεία.