Φαινόμενα εισόδου των επιμελητών στα σπίτια θα βιώσουν οι δανειολήπτες τους επόμενους μήνες αν δεν ληφθεί κάποια μέριμνα από την Πολιτεία, επισήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερθείς στα «κόκκινα» δάνεια, σχετικά με το δικαίωμα ή μη, των funds να πλειστηριάζουν ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά από τις τράπεζες.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος πρόσθεσε:
«Σήμερα, αν ένας δανειολήπτης προσφύγει με ανακοπή κατά του προγράμματος πλειστηριασμού στην Αθήνα, παίρνει δικάσιμο το 2028 και παίρνει πρωτοδίκη απόφαση μετά από τέσσερα χρόνια. Αντιλαμβάνεστε πόσο πιο γρήγορα πήραν απόφαση τα funds. (…)
Λίγο πριν συνεδριάσει ο Άρειος Πάγος, η Τράπεζα της Ελλάδος, το επίσημο έντυπό της, δηλαδή η “Νομισματική Έκθεση”, έλεγε ότι αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, του τμήματος που “έβαζε φρένο” στα funds, οσονούπω θα διευθετηθεί. Τώρα, πώς η Τράπεζα της Ελλάδος ήξερε τι θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος λίγες μέρες μετά, αυτό πρέπει να ρωτήσετε τον κύριο Στουρνάρα, όχι εμένα.
Τοποθετούμενος σχετικά για το θέμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Δεν μπορώ να κρύψω την ανησυχία μου ότι υπάρχουν 115 δισ. ευρώ σε δάνεια, εκ των οποίων τα 72 δισ. είναι επιχειρηματικά, τα 29 δισ. είναι στεγαστικά και τα 9 δισ. καταναλωτικά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα 115 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο ιδιωτικού χρέους 256 δισ. ευρώ είναι τεράστιο νούμερο. (…)
«Υπάρχουν τέσσερις βελτιώσεις οι οποίες είναι “στο τραπέζι” της συζήτησης του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες για να βελτιωθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Δεν μπορεί να μπαίνουν 80.000 στην πλατφόρμα, να καταθέτουν στην αίτηση, 4.600 να φτάνουν σε ένα δεύτερο στάδιο ρύθμισης 6.400 και να ρυθμίζονται τελικά 1.500 υποθέσεις».
Πηγή: ΕΡΤ