Τον Φεβρουάριο του 2020, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή βρισκόταν στο πεντάστερο Ritz Carlton της πρωτεύουσας του Κατάρ και συντόνιζε μία συζήτηση για τα social media και τη Δημοκρατία, γράφει το Politico στο κεντρικό του θέμα την Παρασκευή, με τίτλο «Πώς το Κατάρ χρησιμοποίησε μία μυστική συμφωνία για να προσδεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο».
Όπως υπογραμμίζει, έχει στη διάθεσή του το σύμφωνο συνεργασίας, που ωστόσο επισήμως το Ευρωκοινοβούλιο λέει πως δεν υπάρχει.
Η κα Καϊλή φέρεται να κάνει την «πάσα» στους συμμετέχοντες στη συζήτηση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν συνεχώς προσπάθειες πολιτικών παρεμβάσεων, ακόμη και από ευρωπαϊκές χώρες. «Πώς νιώθετε σε αυτή την χώρα και για το ρόλο της στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής;», λέει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
Η απάντηση έρχεται ξανά από Έλληνα. «Η χώρα που μας φιλοξενεί σήμερα έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Το Politico υπογραμμίζει ότι αυτό το απόσπασμα από μία διήμερη συνεδρία δεν προκάλεσε ενδιαφέρον, αλλά σήμερα «χτυπάει» αλλιώς, με την Καϊλή στη φυλακή για εμπλοκή σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης στο Ευρωκοινοβούλιο όπου το Κατάρ -όπως και το Μαρόκο- φέρονται να χρημάτιζαν ευρωβουλευτές για να επηρεάσουν αποφάσεις.
Δύο χρόνια πριν, στις 26 Απριλίου του 2018, ήταν ο Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής και θεωρούμενος ως ο επικεφαλής του κυκλώματος, που υπέγραψε μία ημι-επίσημη συμφωνία με το Κατάρ, που έχει στη διάθεσή του το Politico. Με αυτήν, συνδέονται οι επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου και της χώρας του Κόλπου. Παραδόξως, αυτή η συμφωνία δεν κατατέθηκε ποτέ προς έγκριση στο ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο.
Αντίθετα, φαίνεται να είχε τεράστια σημασία για την επίσημη κυβέρνηση στο Κατάρ. Από την πλευρά της χώρας, υπέγραψε την συμφωνία ο Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, τότε επικεφαλής της εγχώριας επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το γεγονός ότι στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Εργασίας στα χρόνια που αμέτρητοι ξένοι εργάτες έχτιζαν τα γήπεδα και τις υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, δεν μοιάζει να είναι εντελώς άσχετο.
Η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν ήταν σε γνώση του η συμφωνία Παντσέρι και Καταριανών, επίσης «μπάζει», όπως εξηγεί το Politico. Υποστηρίζεται ότι η υπογραφή έγινε στο γραφείο του Παντσέρι. Ωστόσο στις φωτογραφίες φαίνεται να είναι παρών τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ υπάρχουν αναρτημένες οι επίσημες σημαίες των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση των χώρων, η υπογραφή έγινε σε έναν από τους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου που χρησιμοποιούνται σύμφωνα με το επίσημο πρωτόκολλο.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2019, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος Fight Impunity. Ήταν η θεματική της πρώτης συνδιάσκεψης που οργάνωσε το Κατάρ μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο στην Ντόχα. Από το Στρασβούργο αρνούνται ότι υπήρξε συνδιοργάνωση και υποστηρίζουν ότι απλώς κάποιος χρησιμοποίησε τα λογότυπά τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Παντσέρι ίδρυσε στη συνέχεια την Fight Impunity, που εμφανίζεται να γίνεται κύριο όχημα του κυκλώματος του QatarGate.
Ακολουθεί η δεύτερη συνδιάσκεψη τον Φεβρουάριο του 2020, όπου πλέον υπάρχει παρουσία υψηλόβαθμων των Βρυξελλών, όπως ο Έλληνας πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και πάλι, το Ευρωκοινοβούλιο αρνείται ότι υπήρξε συνδιοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, οι 300 συμμετέχοντες ταξίδεψαν με business class και φιλοξενήθηκαν στο πεντάστερο Ritz Carlton, ενώ τους τραπέζωσαν και στο Εθνικό Μουσείο του Κατάρ.
Και όπως γράφει χαρακτηριστικά το Politico, «η Καϊλή κάθε άλλο παρά ήταν η μόνη Ευρωπαία πολιτικός παρούσα», καθώς εκεί ήταν και ο Ταραμπέλα και η Μορέτι από τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες, αλλά και o Ρουμάνος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κριστιάν Μπουσόι, ως επικεφαλής της ανεπίσημης «ομάδας φιλίας» με το Κατάρ.
«Μέσα σε όλη αυτή την σύγχυση, ένα είναι σίγουρο: για το Κατάρ, η συμφωνία δεν σταμάτησε να υφίσταται. «Η σχέση με το Ευρωκοινοβούλιο είναι κορυφαίας σημασίας για εμάς, έγραφε το 2021 ο Αλ Μάρι σε δύο ευρωβουλευτές … Η απόδειξή του; “Το μνημόνιο κατανόησης που υπογράψαμε με την υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα”», καταλήγει το θέμα του Politico…
Όλο και πιο μεγάλο γίνεται το αδιέξοδο για την Εύα Καϊλή, καθώς η θέση της ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης χειροτερεύει διαρκώς, παρά την απέλπιδα κίνηση που έκανε, προσλαμβάνοντας τον δικηγόρο Σβεν Μαρί, που θεωρείται από τους καλύτερους των Βρυξελλών.
Η τρίτη αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλλε η κυρία Καϊλή απορρίφθηκε από τις βελγικές αρχές αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία, όμως αυτό δεν ήταν το μόνο δυσάρεστο νέο της χθεσινής ημέρας. Όπως έγινε γνωστό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατηγορείται από τον εισαγγελέα που διεξάγει τις έρευνες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κάτι που αναβαθμίζει το κατηγορητήριο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη.
Σύμφωνα δε με τα λεγόμενα από τον έτερο συνήγορό της, τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, η κυρία Καϊλή πιέζεται να ομολογήσει πράγματα που δεν έκανε και να συνεργαστεί με τις αρχές. Απέδωσε δε αυτή την πίεση, στην έλλειψη επιβαρυντικών στοιχείων για την πελάτισσά του, ενώ συνέδεσε την προσπάθεια των βελγικών αρχών να αποσπάσουν μία ομολογία από την κυρία Καϊλή, με τα όσα υφίσταται η ίδια μέσα στις φυλακές – εννοώντας προφανώς τις άθλιες συνθήκες κράτησης, όπως έχει καταγγείλει η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.
Η δε υπερασπιστική της γραμμή παραμένει στην άρνηση κάθε κατηγορίας, μιλώντας για σκευωρία και αμφισβητώντας, μεταξύ των άλλων και την αξιοπιστία του Μάριο Παντσέρι, ο οποίος φέρεται να έχει καταθέσει σε βάρος της, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει με τη βελγική δικαιοσύνη, προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης. «Είναι ικανός να κατηγορήσει μέχρι και τον πάπα της Ρώμης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.
Με βάση όλα αυτά πάντως, επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα για την κυρία Καϊλή είναι μεγάλο και δεν φαίνεται κάποιο φως στην άκρη του δικαστικού τούνελ, στο οποίο εισήλθε όταν ξέσπασε το περιβόητο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες ευρωπαίων αξιωματούχους από το Κατάρ και το Μαρόκο, αποκαλύπτοντας τη διαφθορά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ενδεικτικό ότι παρά την παρουσία του νέου δικηγόρου της, του Σβεν Μαρί, η προφυλάκιση συνεχίζεται, αν και η επίκληση του ρόλου της ως μητέρα και το επιχείρημα ότι πρέπει να βρίσκεται κοντά στο παιδί της προτάχθηκαν ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου με μεγάλη έμφαση.
Μάλιστα η άκαμπτη στάση που τηρεί το συμβούλιο φάνηκε από το γεγονός ότι δεν πείστηκε ούτε από την έκκληση που απηύθυνε η ίδια η κυρία Καϊλή, λέγοντας ότι η υπόθεση επέφερε κόστος στην προσωπική της ζωή και ότι πλησιάζουν τα γενέθλια της κόρης της και το μόνο που θέλει είναι να τα περάσει μαζί της.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη νέα έφεση που αναμένεται να ασκήσει η κυρία Καϊλή, όπως φάνηκε από τα όσα είπαν οι δικηγόροι της. Εάν κατατεθεί άμεσα, τότε θα συζητηθεί σε 15 μέρες.
Ο Σβεν Μαρί τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η κυρία Καϊλή ούτε να φύγει από τη χώρα, ούτε να αλλοιώσει στοιχεία, για τον απλό λόγο ότι η δικογραφία είναι γνωστή σε όλους».