Αίσθηση στο εξωτερικό προκάλεσαν τα χθεσινά μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας για την τραγωδία στα Τέμπη, με τον Διεθνή Τύπο να συνδέει το μέγεθος της διαμαρτυρίας με τις αποκαλύψεις για την κατάσταση των σιδηροδρόμων και να υπογραμμίζει ότι οι κινητοποιήσεις αυξάνουν πλέον την πίεση στην κυβέρνηση.
Στην ανταπόκρισή του το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι περισσότεροι από 60.000 πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας και στις άλλες πόλεις της χώρας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το δυστύχημα.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πολυπληθέστερες κινητοποιήσεις από την ημέρα της εκλογής της το 2019 και σημείωσε ότι στις πορείες συμμετείχαν μεταξύ πολλών άλλων εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και φοιτητές και εκπαιδευτικοί. Στο διεθνές πρακτορείο μίλησε και μια 19χρονη διαδηλώτρια η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος αισθάνεται θυμό «γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για όλα αυτά τα παιδιά».
Politico: Ο Μητσοτάκης απέναντι στις μεγαλύτερες απεργίες μετά την οικονομική κρίση
Στους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αναφέρθηκε και η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico λέγοντας ότι οι Έλληνες και Ελληνίδες «κατέβηκαν στους δρόμους σε περίπου 75 πόλεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα. Η ιστοσελίδα τονίζει επίσης ότι πλέον κλιμακώνεται η πίεση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν «πιθανόν τον Μάιο». Το ρεπορτάζ ανέφερε επίσης ότι η πίεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αυξήθηκε και από την επίσκεψη στην Αθήνα αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Le Monde: Οι Έλληνες εκδήλωσαν το θυμό τους ανά τη χώρα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανταποκριτών της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν περισσότερα από 50.000 άτομα. Η εφημερίδα επισήμανε, μάλιστα, ότι ο μεν Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε το δυστύχημα σε «τραγικό ανθρώπινο λάθος» λίγες ώρες μετά την τραγωδία ενώ ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναγνώρισε ότι το δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε εγκατασταθεί σύστημα τηλεδιοίκησης. Επίσης η ανταπόκριση ανέφερε ότι οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες χαρακτηρίζουν «ολέθρια» τη διαχείριση του δυστυχήματος από τον κ. Μητσοτάκη και ζητούν πλέον την παραίτηση της κυβέρνησης.
Guardian: Η Ελλάδα εκτροχιάστηκε – εκλογές πιθανώς τον Μάιο
Σε ρεπορτάζ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «η Ελλάδα εκτροχιάστηκε» ο βρετανικός Guardian ανέφερε ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι κατέβηκαν χθες στους δρόμους καθώς η οργή φουντώνει, οι απεργίες παραλύουν τη χώρα και η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας «βρίσκεται σε θέση άμυνας». Η ανταπόκριση επισήμανε επίσης ότι ο η σύλληψη του Σταθμάρχη της Λάρισας δεν λειτούργησε προς την εκτόνωση του θυμού των πολιτών καθώς πλέον αποκαλύπτονται οι ελλείψεις στους σιδηροδρόμους και συγκεκριμένα στο σύστημα σηματοδότησης. Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται πολύ πιθανό οι εκλογές να αναβληθούν για τις 21 Μαΐου.