«Η γενιά που υπέστη τα πάνδεινα στην κατοχή ζητάει δικαίωση. Το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ζωντανό στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας μας. Υπάρχει ελπίδα και οφείλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή».
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γιώργος Χαρβαλιάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια. Η άγνωστη Ελληνογερμανική ιστορία», η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε απόψε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
Ο συγγραφέας μάλιστα τόνισε πως την ίδια δικαίωση ζητάει και η γενιά των νέων Ελλήνων που αναγκάστηκαν τα χρόνια των μνημονίων να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν πολλά εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής, επιστήμονες, επιχειρηματίες και πρέσβεις, καθώς και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών.
Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που έχει γράψει και τον πρόλογο του βιβλίου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι πρέσβεις της Κίνας, της Πολωνίας και της Σερβίας.
Στην παρουσίαση παρέστησαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και Κώστας Τζαβάρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίνα Κασιμάτη και Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στηλίτευσε την αρνητική στάση της Γερμανίας υπογραμμίζοντας ότι πλήττει ευθέως την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα, ενώ σημείωσε με έμφαση « Όπως είναι αυτονόητο, η Ελλάδα δεν αποδέχεται, ούτε πρόκειται ν’ αποδεχθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την άρνηση αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά -και όχι μόνο- επιχειρήματά της.»
Ο εκδότης του βιβλίου Παύλος Παπαχριστοφίλου αφού τόνισε πως πρόκειται για «ένα βιβλίο που ερευνά σε βάθος την αλήθεια. Ένα βιβλίο αναφοράς που ωθεί τον αναγνώστη στην ιστορική σκέψη»
Στον χαιρετισμό του ο Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων ανέφερε: «Σήμερα η Γερμανία θέλει να αποδυναμωθεί η νομική και ηθική Βάση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχασε το 13% του πληθυσμού της».
«Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων αφορά την ευρωπαϊκή δημόσια τάξη και την οικουμενική συνείδηση. Η ηθική επιβάλει στη Γερμανία την επανόρθωση για τα θύματα της κατοχής. Είναι ανήθικο η Γερμανία να μην επιτρέπει την προσφυγή μας στο διεθνές δικαστήριο. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να κινήσει και πάλι τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση των πολεμικών κατοχικών επανορθώσεων» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Στέλιος Περράκης.
Ο ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης αναρωτήθηκε: «Τι είναι αυτό που εμποδίζει την εθνική ενότητα να διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις;»
Για το βιβλίο μίλησαν και, η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, ο -επί 8 χρόνια Έλληνας διπλωμάτης στην πρεσβεία μας στο Βερολίνο, Άρης Ραδιόπουλος, ενώ συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.
Ο πολύπειρος δημοσιογράφος και αναλυτής Γιώργος Χαρβαλιάς, καταρρίπτει με εντυπωσιακή τεκμηρίωση έναν προς ένα τους δημοφιλείς αστικούς μύθους για την «καλή» δημοκρατική Γερμανία, αναδεικνύοντας τον πραγματικό ρόλο της στο διεθνές προσκήνιο και φωτίζοντας αθέατες όψεις του δωσιλογισμού που δεν επέτρεψαν σε διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν τις οφειλές από την ναζιστική κατοχή.