Στο απόηχο της αναγκαστικής διάσωσης της Credit Suisse από την UBS και των ισχυρών κλυδωνισμών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, άλλη μία τράπεζα «κολοσσός» της Ευρώπης, βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση σήμερα.
Ο λόγος για τη Deutsche Bank που η μετοχή της έφτασε να «βυθίζεται» πάνω από -13% στον DAX και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά -12,11%, ενώ τα CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών) έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Συγκεκριμένα τα CDS πραγματοποίησαν άλμα στις 173 μονάδες βάσης την Πέμπτη το βράδυ, από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση. Την ίδια στιγμή τα ομόλογα υψηλού ρίσκου (ΑΤ1) της Deutsche Bank καταγράφουν sell off τα τελευταία 24ωρα. Να θυμίσουμε ότι πριν μερικές ημέρες τα ομόλογα ΑΤ1 (Additional Tier I ή CoCos) της Credit Suisse, συνολικής ονομαστικής αξίας 17 δισ.δολαρίων, μηδενίστηκαν και “εξαϋλώθηκαν” στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς από την UBS.
H Deutsche Bank βρίσκεται εγκλωβισμένη σε καθοδικό σπιράλ, έχοντας χάσει τουλάχιστον το 1/5 της αξίας της, από τις αρχές του Μαρτίου. Σωρευτικά η μετοχή της «βουλιάζει» άνω του 20%, με τη σημερινή διαπραγμάτευση να αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιβλαβής για τη γερμανική τράπεζα.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι «ανθεκτικός», τονίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο για το ευρώ σε περιεκτική μορφή.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».
Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2023, η Σύνοδος για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις. «Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.
Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. «Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.
Λαγκάρντ: Ισχυρό το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα – Η ΕΚΤ έχει εργαλεία να το στηρίξει
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Κριστίν Λαγκάρντ όσον αφορά την ευρωστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη δυνατότητα αντιμετώσης κρίσεων που ενδέχεται να εκδηλωθούν.
Μιλώντας στους Ευρωπαίους ηγέτες που συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της τραπεζικής ένωσης, διαβεβαίωσε ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός, έχει ισχυρή κεφαλαακή βάση και διαθέτει επαρκή ρευστότητα.Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και σνα διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η συνέπειες από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank και τα προβλήματα της ελβετικής Credit Suisse προβληματίζουν και τους Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ είναι πιο ανθεκτικό και έχει πολύ αυστηρούς κανόνες επιτήρησης των τραπεζών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ.. Λαγκάρντ διαμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα για τη δημιουργία μιας πραγματικής κεφαλαιακής ένωσης.
Τέλος, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και θα αποφασίσει για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων με βάση τα νέα οικονομικά στοιχεία.
Μέσα στις επόμενες βδομάδες η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των καταθετών, στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαχείρισης κρίσεων. Αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση προς το παρόν τα κράτη μέλη δυσκολεύονται να συμφωνήσουν, λόγω των επιφυλάξεων που διατυπώνουν ορισμένες χώρες του βορρά της Ευρωζώνης.
Ολαφ Σολτς: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.
Μακρόν από Βρυξέλλες: H ευρωζώνη είναι η ζώνη όπου οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές
«Οι τράπεζες στην ευρωζώνη είναι οι πιο ανθεκτικές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στέρεα” και «η ευρωζώνη είναι η ζώνη όπου οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, λίγο μετά την ενημέρωση που είχαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες από την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα εντός και εκτός ευρωζώνης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη διέπονται από πολύ απαιτητικούς κανόνες και μεγάλη διαφάνεια και βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει σύγκριση. Τα θεμελιώδη μεγέθη στις τράπεζες της ευρωζώνης είναι στερεά», υπογράμμισε.
Στην πρέσα βρίσκονται σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι ο φόβος και οι αμφιβολίες σχετικά με την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος δεν έχουν κοπάσει. Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες (Αγγλία, Ελβετία), επιτείνουν την ανησυχία των επενδυτών, που αποτυπώνεται έως τώρα στους σημερινούς δείκτες, οι οποίες κινούνται στο κόκκινο, σε ΧΑ και ευρωαγορές.
Είναι προφανές ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από την ΕΚΤ για στήριξη των τραπεζών, οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι και εκδηλώνουν την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα, μετά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που επέφερε η Credit Suisse. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε δοκιμασία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η μετοχή της Deutsche Bank βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς κατακρημνίζεται έως και -13%, ενώ η έτερη γερμανική Commerzbank χάνει -7,83%. Η γαλλική BNP Paribas υποχωρεί -6,57%, ενώ η πέτρα του σκανδάλου, η μετοχή της Credit Suisse έχει απώλειες -7,79%. Η UBS που εξαγόρασε τον έτερο ελβετικό κολοσσό, χάνει -7,35%.
Στο «κόκκινο» κινούνται οι κυριότερες ευρωαγορές, με τον γερμανικό δείκτη DAX να χάνει -2,14% και ο βρετανικός δείκτης FTSE100 να υποχωρεί -1,87%.
Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο Γενικός δείκτης Τιμών που διαμορφώνεται στις 1.027,01 μονάδες σημειώνοντας πτώση -2,42%, με την αξία των συναλλαγών να είναι στα 36,89 εκατ.ευρώ. Η ελληνική αγορά, εκτός όλων των άλλων, καλείται να διαχειριστεί-αξιολογήσει και το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο μετά την τραγωδία των Τεμπών, με φόντο τις εκλογές τον Μάιο.
Ράπισμα στις τραπεζικές μετοχές
Παρά το γεγονός ότι διεθνείς θεσμικοί φορείς, αναλυτές και ειδικοί… ποντάρουν στην ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν από τις πρόσφατες περιπέτειες της SVB και της Credit Suisse, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται το εντονότερο ράπισμα σήμερα, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά -5,26%. Πτώση -5,14% καταγράφει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, -5,47% η μετοχή της Eurobank, -4,70% η Αlpha Bank και -5,67% της Πειραιώς.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,46%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μικρή άνοδο σημειώνει μόνο η μετοχή της Quest Συμμετοχών (+0,20%). Πτωτικά κινούνται οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-1,98%), της ΔΕΗ (-1,08) και Jumbo (-2,10%)